Synonyma: Beogradska besemena, B 7, Belgradese Apirena, Belgradskii Bessemyannyi, Sans Pepins de Belgrade, Белградский бессемянный
Barva: Bílé
Původ: Beogradska besemena je jugoslávská stolní bezsemenná odrůda. Autorem je Lazar Avramov, který opylil odrůdu Smederevka (syn. Galan) směsí pylu bezsemenných odrůd Sultanina, Sultana a Italia. Odrůda byla registrována v Jugoslávii v roce 1972.Odrůda Vitis vinifera.
Charakteristika odrůdy
Listy: středně velké, pětilaločnaté se středně hlubokými zářezy, čepel je z obou stran hladká
Růst: střední až silný
Doba zrání: střední (druhá polovina září)
Hrozen a bobule: Hrozny jsou velké, jejich hmotnost je 450-700 g, středně husté, cylindrické. Bobule jsou oválné 18 x 25 mm, hmotnost 3,5-4,0 g, žlutozelené barvy s velmi příjemnou slabě muškátovou chutí , degustační hodnocení v roce 2005 v Novočerkassku bylo u této odrůdy vynikajících 8,6 bodu, což je jedno z nejlepších ohodnocení. Bobule jsou bezsemenné, vyskytují se v nich rudimenty, třída bezsemennosti III. Dužnina je pevná, masitá.
Obsah cukrů a kyselin: cukernatost 18-20 g/100 ml, obsah kyselin 6,5-7,0 g/l
Vyzrávání výhonů: uspokojivé (70%).
Plodnost dřeva: 55-60%
Počet hroznů na výhon: 1,3
Zatížení, řez: 40-50 oček na keř, řez tažňů na 8-10 oček
Odolnost k mrazu: nízká (–18 až –20°C)
Odolnost k chorobám: odrůda není odolná k houbovým chorobám, vyžaduje chemickou ochranu. Podle názoru ruské šlechtitelky S. I. Krasochiny patří dokonce k odrůdám velmi silně náchylným na houbová onemocnění.
Množení: Řízky zakořeňují snadno.
Poznámky
Doporučuje se do skleníků, folníků. Používá se v čerstvém stavu nebo na sušení. Velmi dobře snáší přepravu. V Rusku v Krasnodarské oblasti bylo v roce 2005 osázeno touto odrůdou 21 ha. Vzhledem k velké citlivosti na houbové choroby a nízkou odolnost k mrazu byla tato odrůda z kolekce vyřazena.
Bělehradský bezsemenný - střední, bílá, harmonická, bezsemenná III, odolnost 4, -18°C
-
- Guru fóra
- Příspěvky: 615
- Registrován: 28 led 2020, 09:15
- Bydliště: Čelechovice na Hané
- Kraj: Olomoucký
- Kontaktovat uživatele:
Přejít na
- Funkce tohoto fóra
- Výhody pro registrované a přihlášené uživatele
- Pravidla pro vkládání příspěvků
- Pro začátečníky a nové uživatele
- ↳ Dotazy začátečníků
- ↳ Rady jak pracovat s tímto fórem ...
- Odrůdy révy
- ↳ Stolní odrůdy
- ↳ Bílé a žluté
- ↳ Semenné
- ↳ Bezsemenné
- ↳ K uskladnění
- ↳ Růžové a červené
- ↳ Semenné
- ↳ Bezsemenné
- ↳ K uskladnění
- ↳ Modré a černé
- ↳ Semenné
- ↳ Bezsemenné
- ↳ K uskladnění
- ↳ Univerzální odrůdy
- ↳ Bílé
- ↳ Semenné
- ↳ Bezsemenné
- ↳ K uskladnění
- ↳ Růžové a červené
- ↳ Semenné
- ↳ Bezsemenné
- ↳ K uskladnění
- ↳ Modré
- ↳ Moštové
- ↳ Bílé
- ↳ Růžové, červené a modré
- ↳ Vyjímečné odrůdy (objevy) roku
- ↳ Propadáky
- ↳ Zrušené (vykopané) odrůdy
- ↳ O jakou jde odrůdu?
- Výsadba sazenic, založení vinohradu
- ↳ Postupy výsadby sazenic Révy vinné
- ↳ Stavba opěrné konstrukce a drátěnky
- ↳ Založení vinohradu
- ↳ Zavlažování
- Způsoby vedení révy
- ↳ Rýnsko-hessenské vedení
- ↳ Kordonové vedení
- ↳ Vertiko
- ↳ U pergoly
- ↳ Jednoduchá záclona
- ↳ Palmeta
- Množení révy
- ↳ Zakořeňování řízků
- ↳ Řízkování
- ↳ Štěpování
- ↳ Očkování
- ↳ Přeštěpení na jinou odrůdu
- ↳ Křížení nových odrůd
- Řez Révy vinné
- ↳ Na pergole
- ↳ Rýnsko-hessenské vedení
- ↳ Vertiko
- ↳ Vodorovný kordon s řezem na čípky
- Zelené práce na vinohradu
- ↳ Podlom
- ↳ Odstraňování a zkracování zálistků
- ↳ Probírka a redukce hroznů
- ↳ Osečkování
- ↳ Odlistění letorostů
- Ochrana révy
- ↳ Biologická (ekologická) ochrana
- ↳ Chemická ochrana
- ↳ Ochrana Révy před mrazem
- Choroby, škůdci a problémy s odkvětem
- ↳ Plíseň révy - Perenospora
- ↳ Padlí révové (Oidium, moučenka)
- ↳ Plíseň šedá (Botrytida)
- ↳ Šedá hniloba hroznů
- ↳ Černá hniloba révy
- ↳ Antraknóza révy
- ↳ Červená spála
- ↳ Virová onemocnění
- ↳ Choroby dřeva (ESCA a další)
- ↳ Mšička révokaz
- ↳ Vlnovník révový
- ↳ Hálčivec révový
- ↳ Problémy s kvetením (sprchávání atd.)
- Hnojení révy a problémy se živinami
- ↳ Kdy, čím a jak moc hnojit
- ↳ Problémy s nedostatkem/přebytkem živin
- ↳ Aplikace hormonů - Giberelin
- Počasí a úroda v průběhu let
- Výroba vína, moštu, burčáku a zpracování hroznů
- ↳ Sběr hroznů
- ↳ Lisování hroznů
- ↳ Kvašení (fermentace)
- ↳ Filtrace
- ↳ Lahvování a archivace vína
- ↳ Nápady na zpracování hroznů v kuchyni - recepty a návody
- ↳ Domácí výroba hrozinek
- ↳ Zavařování, domácí kompoty
- Výstavy, setkání, semináře
- ↳ Výstavy a setkání
- ↳ Vinobraní
- ↳ Řez Révy vinné
- ↳ Odborné semináře
- ↳ Degustace vín
- Prodejci řízků a kontejnerovaných sazenic
- Zkušenosti z pěstování v různých regionech
- Vybavení a pomůcky vinaře
- ↳ Měření teploty, vlhkosti a srážek
- ↳ Pomůcky pro měření cukernatosti
- ↳ Vinohradnické nůžky
- ↳ Lisy na hrozny
- ↳ Mlýnky na hrozny a odstopkovávače
- Pomáháme si
- Přání, narozeniny a výročí
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host