Re: Region Východní Německo (Dresden)

Zkušenosti z pěstování různých odrůd s různých regionech ČR a SR
Odpovědět
Kuno
Kraj: Dresden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuno »

Ahoj,
Asi 19 let mám malou vinici na okraji Drážďan mimo saskou vinařskou oblast. Sice jen pár kilometrů daleko, ale klimatické podmínky jsou pro mě mnohem obtížnější pěstovat stolní hrozny. U mě přichází jaro o 2...3 týdny později, což znamená, že vegetační období je kratší. Až dnes začala na některých liánech bobtnat pupeny. Pro mou lokalitu jsou vhodné pouze odrůdy, které mají maximální dobu zrání 110 dní. Navíc jsou zde zimy poněkud tužší než ve vinařských oblastech. Poslední dvě zimy byly mírné, ale předtím byly týden pravidelné noční teploty -20 ... -25 °C. To je důvod, proč mnoho mých rév v zimě zmrzlo, protože nebyly tak mrazuvzdorné, jak uvádí popis odrůdy. Jak se ukázalo, ne vždy to byl mráz. Někdy byly na vině malé myšky, pro které byly kořeny vinné révy v zimě kýženou čerstvou potravou. Mám hlavně východoevropské odrůdy, např. Zorenka, Krasnaya Planeta, Bravissimo, Cimus, Slava Ukraine, Velur, Energodar, Pamjati Ucitelia a na zdi domu s trochu lepším mikroklimatem Natalia Rostova, Baikonur, Daria a Rodnichok. Už nějakou dobu čtu toto fórum, protože mě velmi zajímají vaše zkušenosti. Vzhledem k tomu, že Drážďany nejsou z České republiky daleko, jezdíme tam i na Slovensko desítky let. Naposledy jsme byli týden na vinařských slavnostech ve vinařské oblasti Morava. Pochopte prosím, pokud překladatel někdy nepřekládá optimálně.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Ahoj Kuno.
Mrazy -20 ... -25 °C sú už dosť veľké na preverenie odolnosti odrôd viniča a predpokladám, že pri takýchto teplotách už došlo u niektorých z nich aj k poškodeniu.
Našťastie odrôd viniča je veľmi veľa a dajú sa vybrať aj také, čo je možné pestovať aj v horších klimatických podmienkach s kratším vegetačným obdobím. Odporúčal by som ti vyskúšať napríklad odrodu Jutal. Je predpoklad, že by sa jej mohlo dariť aj v tvojich podmienkach.
Pestovanie viniča je krásne hobby, tak prajem nech sa ti darí a počas roka dúfam, že pridáš do svojich príspevkov aj nejaké fotky z tvojej vinice a tvojej úrody.

blízko Piešťan,160 mnm, viac ako 100 koreňov, približne z 50 stolných odrôd

petr85
Aktivní člen
Kraj: Vinařská oblast Slezsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr85 »

Ahoj Kuno, 
Za  sebe mohu doporučit odrudu adalmiinu, která byla šlechtěna právě na odolnost proti mrazu. Byla vyšlechtěna Elmerem Swensonem a darována do Finska. Mohu potvrdit její odolnost proti padlí a plísní. U mne mrazy nepřesahují -15st, proto její odolnost proti mrazu nemohu potvrdit. Chuťově je pro mne dostačující. Děti ji milují. Umí nahromadit hodně cukru,co přitahuje vosy. Vosy vykoušou dužinu a nechají slupku. Hrozny ale nehnijí. Údajně vydrží -35st. Elmer Swenson má mnoho kříženců odolných proti mrazu,kratší vegetační období. Doporučit také mohu Swenson red. Rostou silně, dobře se regenerují. 

Odpovědět

Zpět na „Zkušenosti z pěstování v různých regionech“