Sítě/pytlíky proti ptákům/vosám

Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Re: Sítě/pytlíky proti ptákům/vosám

Příspěvek od Bohous »

Ono záleží víc na materiálu a UV stabilizátoru ale nechci se přít, nakonec záleží jen na tom, co komu vyhovuje, to je jediné důležité. 

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Chcel by som sa podeliť o nejaké dojmy z nákupu vreciek z Alího. Objednával som 30 × 40 cm, 1000 ks, organza. Cena bola celkom fajn, nejakých 178€. Všetko prebehlo v pohode, až kým balíky nedorazili na Slovensko. Odosielateľ rozdelil zásielku na 3 balíky, boli zadržané v colnom sklade. Musel som dokladovať objednávku, printscreen z internetbankingu ako potvrdenie o platbe a ešte nejaké dva tlačivá, ktoré mi pripadali ako z čias štb. Aspoň že sa to dalo vybaviť mailom. Následovalo clo, dph, poplatky pošte, spolu nejakých 62€. Balíky samozrejme rozpitvané a zalepené lepiacou páskou "slovenská pošta" krížom krážom.
Vrecká sú celkom fajn, síce vnútorný rozmer po šnúrku je len 30 x 36 cm, zvyšné 4 cm sú hore nad šnúrkou. Na väčšinu strapcov bude stačiť. Výsledná cena 0,24 € za kus je fajn, takže spokojnosť. Len som si raz opäť pripomenul, ako tie štátne štruktúry vedia znepríjemniť veci.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Radovan najprv som bol veľmi prekvapený tvojou skúsenosťou s colníkmi ale potom som si uvedomil, že ak sa nemýlim, tak zásielky z tretích krajín prekračujúce 150,- € skutočne podliehajú clu. Mám pocit, že EU chce zaviesť povinnosť platby cla už na všetky zásielky, t.j. aj na tie ktorých hodnota bude nižšia ako 150,- €. DPH zakomponovali tuším v roku 2022 priamo do ceny u predajcu na Aliexprese, vtedy tam tie ceny stúpli najvýraznejšie.

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

ja som bral tieto , 25x35 , a zdaju sa mi velke nam oje pidi starpce ,,,
Aj tak nemam co do nich davat minulu sezonu som ich ani nevytiahol :)
Ale pozdavaju sa mi celkom....urcite vydrzia mi mnoho rokov.... pri mojej urode :)
vrecka.jpg

• Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 2x , Maria 3x , Vanilla 2x , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Zolotce
  • Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Grand Prix 2x , Piros
  • Lara , Efiop , Lord , Krasa Balok , Ivanka , Dominik
  • Vedro : Slava Ukraine , Vanilla , Jutal , Muscat Ljubimij , Cernobaevka , Bajkonour 2x , Vecernyj Minsk , Krasavcik , Sedevr , Maria , Senator Burdaka , Zolotce , Lord

• Košice-Okolie, 330 mnm.

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Áno pri Ali exprese si už treba dať pozor, rovnako je aj pri dovozoch z iných tretích krajín. Ide o legislatívu EU. Menilo sa to dva roky dozadu. Chápem, že potrebujú docliť obchodný tovar z Číny, ale má sa časom preclievať aj keď si kúpiš kryt na mobil....

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

cimros
Kraj: Bánskobystrický
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cimros »

Z Ali objednávam tovar už roky a v čase keď som začínal som bol upozornený, že ak si nechcem komplikovať život (colná správa), mám vyberať tovar do 20Eur. Zatiaľ mi nezadržali žiaden balík.  

Mesto: Zvolen (Záhradkárska osada), 360 m.n.m, Južný svah.
Farby: Plodí, Ešte neplodí, Zrušené
Odrody: 9x Solaris, 2x Muscat Bleu, Nero, 3x Somerset seedles, Chrust, Adler, Zolotce, Galahad, Cimus, Ananasnyj Rannij, Rošfor, 10x Kraseň, 11x Cabaret Noir, Prim, Čabianska perla

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Je toho také kvantum, že nemajú na to colníci kapacity... stať sa to môže, rovnako ako Radovanovi

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Najväčšia sranda, že clo z toho bolo len 12€. Najviac bola dph 37 a poplatky pošte 13€.
Nabudúce to asi rozdelím na viac objednávok do 150 €. Tých 1000 ks mi však nejakú hodnú chvíľu vydrží.

cimros
Kraj: Bánskobystrický
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cimros »

Rado, ak potrebuješ také množstvo, môžeš priebežne objednávať po malých dávkach... Nebudeš platiť ani cent navyše. Pravdou ale je, že nákup väčšieho množstva je cenovo výhodnejší.

Mesto: Zvolen (Záhradkárska osada), 360 m.n.m, Južný svah.
Farby: Plodí, Ešte neplodí, Zrušené
Odrody: 9x Solaris, 2x Muscat Bleu, Nero, 3x Somerset seedles, Chrust, Adler, Zolotce, Galahad, Cimus, Ananasnyj Rannij, Rošfor, 10x Kraseň, 11x Cabaret Noir, Prim, Čabianska perla

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

No tých pár desiatok eur nikoho nezruinuje. Nebudeme ani bohatší ani chudobnejší. Skôr sa pozastavujem nad tým, ako to funguje. Predstavujem si, ako v colnom sklade sedia tetušky s trvalou a pitvajú balíky nožíčkami. Rovnako tak otvárali balíky zo západu za minulého režimu.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Tak, keby zobrali Čínu do EÚ, tak to bude bez náhodného otvárania balíkov ;-).... ale vážne, úplne by postačilo, aby sa k tovaru podľa zaradenia, hneď dorubovalo clo a DPH. Bolo by to aj tak lacnejšie a hlavne bez plných moci na colnú deklaráciu, čestných prehlásení o neobchodnom tovare. Bolo by tu ale stále riziko podvodov, deklarovania iného tovaru ako sa v balíkoch nachádza, Ali Express je len market place, neručí za nič.
 Keď si zvolíš prioritnú dopravu, tak za Teba urobia aj colné služby.

Andy
Aktivní člen
Kraj: Bratislavský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

....urcite vydrzia mi mnoho rokov.... pri mojej urode

Otázka v akom stave, pri dnešnej zelenej výrobe: aby si z balíka o nejakú chvíľu neťahal len šnúrky... Na dlhé roky je dobré ich vhodne zaskladovať, minimálne z dosahu svetla...

Stupava 210 m.n.m, rovina, čiernozem, voda pod 3m
Malacky 160 m.n.m, rovina, piesok, voda pod 3m

Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

chcem dokupit sacky proti octomilkam.

na Ali najlepsie ponuka na organza sacky sa mi javi, tie som ja a MilosDuris kupili v lete:
https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 1802DUzaBK
20x30 100ks za 11.50 + doprava 4eur
vynimocne je, ze cena za dopravu je rovnaka aj ked kupim napr. 8ks !!! to je na Ali velmi zriedkave.
v prvom roku som nemal na 100ks tusim ziadne vyznamne poskodenie
pripominam sacok typu organza neznamena presny typ materialu, teda rozne organza sacky mozu byt rozne materialy.

bohuzial nemaju tam vetsiu velkost.

----
sacky typu Jirkove sacky:
najlepsia moja ponuka na Temu (tu je zatial doprava ZDARMA !!!!!! ):
20x30  100ks za 30eur:
temu-nilon-20x30-yx    material udavaju nilon

Temu-sacky
25x35 100ks za 41Eur
20x30 100ks za 35eur

zatial som nekupil, nasli ste lepsiu ponuku?

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Rony, veľmi uvažuj, bude Ti stačiť šírka 20 cm? To je kruh o obvode 40 cm, teda o priemere 12,7 cm. Do toho moc stolových odrôd nevopcháš, iba ak muštové. Už aj šírka 30 cm je niekedy málo. Strapec tam vopcháš, on ešte podrastie a potom ho nejdeš dostať von. Za mňa minimálne 30 x 40 cm.

Lgrep
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lgrep »

Rony píše:
24 led 2024, 19:35
sacky typu Jirkove sacky:
najlepsia moja ponuka na Temu (tu je zatial doprava ZDARMA !!!!!! ):
20x30  100ks za 30eur:
temu-nilon-20x30-yx    material udavaju nilon

Temu-sacky
25x35 100ks za 41Eur
20x30 100ks za 35eur
zatial som nekupil, nasli ste lepsiu ponuku?

MilosDuris psal, že větší objednával tady Fashion Trend Good Life Store. Jsou ještě levnější, než začátkem prosince. 
20x30 - 203 Kč/100ks, 30x40 - 423 Kč/100ks, doprava zdarma

Ty pevnější v Happiness Annimal Manor Store jsou už o něco dražší než v prosinci.
20x30 cm - 317Kč/50ks (6,34 Kč/ks), 25x35 cm - 454 Kč/50ks (9,08 Kč/ks), 30x45 cm - 618 Kč/50ks (12,36 Kč/ks), 35x55 cm - 865 Kč/50ks (17,3 Kč/ks), 40x60 cm - 974 Kč/50 ks (19,48 Kč/ks), doprava zdarma.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Radovan píše:
24 led 2024, 19:53
Rony, veľmi uvažuj, bude Ti stačiť šírka 20 cm? To je kruh o obvode 40 cm, teda o priemere 12,7 cm. Do toho moc stolových odrôd nevopcháš, iba ak muštové. Už aj šírka 30 cm je niekedy málo. Strapec tam vopcháš, on ešte podrastie a potom ho nejdeš dostať von. Za mňa minimálne 30 x 40 cm.

Souhlas s Radovanem. Rozměr 30x40 je v pohodě. Vejde se tam všechno, kromě hroznů typu Geliodor atd. Ty velké sáčky jsou pak už hodně drahé, hodně neskladné. Je pak lepší raději zkrátit hrozen, než kupovat obří sáčky. Stejně ty velké hrozny velmi nerovnoměrně dozrávají, takže je lepší spodní část odstřihnout.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 3x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Radovan píše:
24 led 2024, 19:53

Rado, pridaj prosim linku na tvoje.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Lgrep píše:
24 led 2024, 21:17
MilosDuris psal, že větší objednával tady Fashion Trend Good Life Store. Jsou ještě levnější, než začátkem prosince. 
20x30 - 203 Kč/100ks, 30x40 - 423 Kč/100ks, doprava zdarma

Ty pevnější v Happiness Annimal Manor Store jsou už o něco dražší než v prosinci.
20x30 cm - 317Kč/50ks (6,34 Kč/ks), 25x35 cm - 454 Kč/50ks (9,08 Kč/ks), 30x45 cm - 618 Kč/50ks (12,36 Kč/ks), 35x55 cm - 865 Kč/50ks (17,3 Kč/ks), 40x60 cm - 974 Kč/50 ks (19,48 Kč/ks), doprava zdarma.
...

Ahaaaa. Tak to len na Slovensko silne zdrazela doprava.
 Happiness Annimal Manor Store 
doprava na SK:
1bal  4.87eur
2bal 8.22 Eur
...
5bal 21.88eur
do Ciech a Rakuska je to zdarma....

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Rony píše:
24 led 2024, 21:33
Rado, pridaj prosim linku na tvoje.

Tiež ako Miloš som objednával tuto. Šnúrka na zaťahovanie nie je úplne navrchu, ale cca 4 cm od vrchu. Takže z rozmeru 30 x 40 je vlastne využiteľný 30 x 36 cm, ale ok.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Radovan píše:
25 led 2024, 21:06
Tiež ako Miloš som objednával tuto. Šnúrka na zaťahovanie nie je úplne navrchu, ale cca 4 cm od vrchu. Takže z rozmeru 30 x 40 je vlastne využiteľný 30 x 36 cm, ale ok.

ano to je to najlepsie z organza 30x40 co som aj ja nasiel. Vceras som tam pokusne objednal 100ks.
Ale objednal som aj sacky tipu "Jirkov" model na Temu - linky som sem dal vcera.
30x20  50ks
35x25  100ks
budem mat moznost porovnat 4 rozne typy sackov.
 Jasnou vyhodou Jirkovho modelu je mimo pevnosti aj to, ze snurka je celkom hore, teda nezmensuje sacok o tie 4cm.
Ja verim, ze mi postaci velkostou Jirkov model  35x25cm  - lebo zatial som pouzival len 30x20 bud z UA alebo z Ciny. Sice je pravda, ze UA sacky sa daju aj roztiahnut, tak preto som ich vedel nasadit skoro vzdy. U mna pri  nedostatku vody nebyvaju strapce velmi velke.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Radovan píše:
25 led 2024, 21:06

Loni jsem doobjednával asi 500 ks sáčků stejného provedení a jsem s nimi spokojený. Snadno a hlavně rychle se nasazují, pro octomilky jsou neproniknutelné a prokousání vosáky ani sršni jsem zatím nezjistil. Otázka je pouze výdrže, tj odolnosti proti UV záření, které bývá v posledních letech mimořádné. A taky jejich vhodnosti pro potravinářské účely. Já tedy vybíral z těch, které byly vysloveně nabízeny jako ochrana ovoce. Možná se naivně domnívám, že by měly mít větší výdrž a měly by být i zdravotně vhodnější pro tyto účely. Sáčky, na které tady dává odkaz Radovan, jsou inzerovány pouze pro vnitřní použití a k tomu ještě ne pro potraviny, ale pro balení dárků. Čili se nepředpokládá opakované použití a možná tomu bude odpovídat i jejich výdrž a kvalita. Ale všechno je to made in Čína a dost možná to všechno vyjde nastejno.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Láďo, tiež som mal rovnakú dilemu. Ako dlho vydržia, kým sa rozpadnú pôsobením UV a aká je ich vhodnosť pre potravinárske účely. Nuž, povedal som si, že vyskúšam, cena bola potešiteľne nízka. Vrecká nesmrdia, nie je ich cítiť žiadnou umelinou, tak snáď to bude ok. Pred použitím ich plánujem prepláchnuť.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Dnes mi prisli sacky z Temu. Doviezol kurier. Dodanie trvalo 11dni, doprava zdarma - dobre.
Su sacky typu "Jirkov" model, prekvapilo ma aky velky a tazky je balik len so 150 sackami. Kupit 1000ks to
50ks rozmer 30x20 vazi 430gram
Ten material je vyrazn odlisny oproti sackom ktore som kupil ja a MilosDuris v lete (GG sacky):
greenGardenlife sacky 
to boli organza sacky - teda i ked nevieme presne material, tak su vyrazne hustejsie a sucasne tensie vlakno, vyrazne meksie, poddajnejsie  ako "Jirkove"

"jirkove" sacky 20x30 su rozmerovo realne este vetsie  20x31 cm - vonkajsi rozmer.
naopak   GG sacky 20x30 su realne vyrazne mensie 19x29cm a na vysku maju uzitkovu vysku - pod snurkou az o 54mm menej ako "jirkove"

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

No tak ja som sa tiež odhodlal objednať niekoľko stoviek sáčkov z toho zdroja, čo sem poslal Miloš (cez Ali-expres). Keďže v tejto sfére (nakupovanie cez-shopy) nielenže nie som zbehlý, ale je to pre mňa utrpenie, využil som pomoc manželky. Pre mňa sú tie platby cez m-tokeny a podobné kravinky často väčší pôrod než vykopať jamy pre celú výsadbu na všetky stromčeky dohromady. Preto pevne dúfam, že už nebudem musieť nič dokupovať. Po taktickej úvahe som objednal 500 ks sáčkov 30x40, 100 ks 35x25 a 100 ks 20x30. Celkovo tá investícia nie je zanedbateľná, takže verím, že sa vyplatí.  Keď som si to zvažoval, vždy radšej použiť tie väčšie rozmery a nech sú tam strapce voľné, ako keď sa začnú tlačiť a mali by vnútri začať hniť. Aj tak ale neviem, či na najväčšie odrody typu Cimus alebo Heliodor budú dostatočné. Plánujem sáčkovať len stredne skoré a neskoršie odrody, takže tieto spomenuté by sa mohli stihnúť zjesť, kým sa rozmnožia octomilky. Aké máte skúsenosti, vojdú sa do tých veľkostí, čo som písal, aj veľké strapce stolových odrôd? Alebo tie rozmernejšie radšej v predstihu skrátite?

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

andrejZA píše:
07 úno 2024, 10:42
No tak ja som sa tiež odhodlal objednať niekoľko stoviek sáčkov z toho zdroja, čo sem poslal Miloš (cez Ali-expres). Keďže v tejto sfére (nakupovanie cez-shopy) nielenže nie som zbehlý, ale je to pre mňa utrpenie, využil som pomoc manželky. Pre mňa sú tie platby cez m-tokeny a podobné kravinky často väčší pôrod než vykopať jamy pre celú výsadbu na všetky stromčeky dohromady. Preto pevne dúfam, že už nebudem musieť nič dokupovať. Po taktickej úvahe som objednal 500 ks sáčkov 30x40, 100 ks 35x25 a 100 ks 20x30. Celkovo tá investícia nie je zanedbateľná, takže verím, že sa vyplatí.  Keď som si to zvažoval, vždy radšej použiť tie väčšie rozmery a nech sú tam strapce voľné, ako keď sa začnú tlačiť a mali by vnútri začať hniť. Aj tak ale neviem, či na najväčšie odrody typu Cimus alebo Heliodor budú dostatočné. Plánujem sáčkovať len stredne skoré a neskoršie odrody, takže tieto spomenuté by sa mohli stihnúť zjesť, kým sa rozmnožia octomilky. Aké máte skúsenosti, vojdú sa do tých veľkostí, čo som písal, aj veľké strapce stolových odrôd? Alebo tie rozmernejšie radšej v predstihu skrátite?

Nejde jenom o octomilky, ale i o všechnu další havěť se sosákem a kusadlama. Ti se na tvojí úrodě rádi přiživí, to se neboj. Vosy, včely, cokoli čemu chutná cukernatý roztok. Tím spíš, když bude suché léto a to bude. Takže určitě sáčkovat všechno o co nechceš přijít. Velké hrozny zkrátíš, stejně většinou dozrávají nerovnoměrně, takže super dlouhé sáčky za mě nemají smysl. Co jsem nakoupil tak je 30x40 max, větší jsou už moc drahé a nemají pro mě smysl. A určitě raději používat i na menší hrozny větší sáčky. Bude to vzdušnější, sáček bude dál od bobulí a nenapíchají je vosy přes stěnu sáčku.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 3x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

andrejZA píše:
07 úno 2024, 10:42
No tak ja som sa tiež odhodlal objednať niekoľko stoviek sáčkov .....
Ahoj Andrej, ten sáčok z Lidla, ktorý ja používam je rozmeru 35x33 cm. Vmestia sa do neho strapce o váhe cca do 1,5 kg , mal som aj 2kg, ale tam to je už veľmi natesno. Tie, čo si objednal 40x30 cm, sú podľa mňa dostatočné. Skracujem strapce, aby rovnomernejšie dozrievali ale jeden ks, ak je pekný a zdravý, nechávam bez úpravy.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Minulý rok mi okolo dvesto až tristo kusov vreciek zničili (prekúsali) hlodavce a sršne. Išli najmä po muškátových odrodách ako sú Lívia, Valjok, Cimus, ...
Keďže by som tento problém do budúcna rád nejako vyriešil, tak som si zohnal nerezový "rukáv" priemeru 21 cm a dĺžky 6 metrov a pokúsim sa ho nastrihať a natiahnúť na minulý rok najviac napadnuté odrody na ktoré sa teda zmestí. Asi by som mal ale vyriešiť aj uzatvorenie hornej a dolnej časti. Minimálne Líviu by som konečne rád poriadne ochutnal aby som sa rozhodol čo s ňou ďalej.
Přílohy
IMG_20240708_160936.jpg

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

U mě jsem nic takového nepozoroval a když už byl nějaký sáček poškozený, tak to nebyla muškátová odrůda, spíš mi to přišlo tak nějak náhodně. Ani podle barvy, ani podle typu chuti. Myslím si, že zvířatům to chutná jinak než nám lidem. Ostatně nemálo zvířat konzumuje bobule ještě úplně zelené, tvrdé a kyselé, ale nedají si říct.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Marek1970 píše:
08 črc 2024, 22:12
Minulý rok mi okolo dvesto až tristo kusov vreciek zničili (prekúsali) hlodavce a sršne. Išli najmä po muškátových odrodách ako sú Lívia, Valjok, Cimus, ...
Keďže by som tento problém do budúcna rád nejako vyriešil, tak som si zohnal nerezový "rukáv" priemeru 21 cm a dĺžky 6 metrov a pokúsim sa ho nastrihať a natiahnúť na minulý rok najviac napadnuté odrody na ktoré sa teda zmestí. Asi by som mal ale vyriešiť aj uzatvorenie hornej a dolnej časti. Minimálne Líviu by som konečne rád poriadne ochutnal aby som sa rozhodol čo s ňou ďalej.

Marek, neobávaš sa, že sa ten kov na slnku moc nahreje?.... som zvedavý ako tento experiment dopadne. Máš pravdu v tom, že výsledok, ak niečo neurobíš inak ako minulý rok, poznáš. 

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Ľuboš netuším ako to dopadne ale ak nevyskúšam tak nezistím alebo ako hovorí Stevie Wonder, po sezóne uvidíme.

blízko Piešťan,160 mnm

Andy
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

Zašiel som sem len náhodne: čo tak skúsiť pytlíky duplovať sieťovinou proti muchám alebo dokonca stavebnou sieťovinou? Viem si predstaviť natiahnutý ukončený rukáv -možno by nezachránil strapec každý, ale mohol by veľké škodce obmedziť... Keď je teda chuť experimentovať.. Alebo do rukávu upravenou sieťovinou jemnou drôtovou, na koncoch pritlačenou -opätovne použiteľnou..

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Andy, umelá sieť proti muchám alebo stavebná sieťovina (sklotextilná armovacia sieť) asi myši nezastaví, lebo u mňa minulý rok bez problémov prekúsali nielen jemné organza vrecká ale aj tie hrubé nylonové.
Na sršne stačili ako ochrana aj nylonové vrecká, sršne vedeli prekúsať len jemné organza vrecko. Na myši alebo neviem aké to boli presne hlodavce (myš, piskor, či niečo iné) by mohol zabrať jedine ten nerezový návlek alebo vysadiť samorodák, lebo to si myslím ani myši nebudú mať chuť jesť.
Vyskúšam a na konci sezóny poreferujem, či to malo nejaký význam. Finančne to síce ochranu výrazne predražuje ale aj tento rok čakám kalamitu hlodavcov, lebo tým že som na kraji obce a za mojim plotom sa pestuje obilie a kukurica už teraz mám záhradu od hlodavcov deravú ako rešeto. 

blízko Piešťan,160 mnm

milosduris
Aktivní člen
Kraj: Trenčín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosduris »

Marek1970 píše:
09 črc 2024, 14:26
Andy, umelá sieť proti muchám alebo stavebná sieťovina (sklotextilná armovacia sieť) asi myši nezastaví, lebo u mňa minulý rok bez problémov prekúsali nielen jemné organza vrecká ale aj tie hrubé nylonové.
Na sršne stačili ako ochrana aj nylonové vrecká, sršne vedeli prekúsať len jemné organza vrecko. Na myši alebo neviem aké to boli presne hlodavce (myš, piskor, či niečo iné) by mohol zabrať jedine ten nerezový návlek alebo vysadiť samorodák, lebo to si myslím ani myši nebudú mať chuť jesť.
Vyskúšam a na konci sezóny poreferujem, či to malo nejaký význam. Finančne to síce ochranu výrazne predražuje ale aj tento rok čakám kalamitu hlodavcov, lebo tým že som na kraji obce a za mojim plotom sa pestuje obilie a kukurica už teraz mám záhradu od hlodavcov deravú ako rešeto. 

Ja mam doma 2 macicky a kazdy den najdem hlavu z nedojedenej mysicky. Tu hlodavce nemaju sancu!  :lol:

Región - Stredné Považie, okr. Trenčín - 250m n.m. južná strana, ílovitá pôda. Farby: plodí, ešte neplodí,
Apirena čierna, Centennial, 2xCimus, Darja, Dyňka, Efiop, Joy, Jupiter, Jutal, Milana, Nachodka, Piroš, Prima Ukrajiny, Rusalka 3, Skazka, Valjok, Zolotce, Podnož SO4,

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Miloš, ver alebo never ale asi pred pol hodinou sme sa s manželkou rozprávali, že po záhrade nám každý deň behajú tri mačky od susedov ale obaja máme pocit, že k nám chodia akurát tak sr.ť. Ešte som ani jednu z nich nevidel s myšou v papuli, pravdepodobne sú dobre vykrmované granulami a k nám sa chodia len vyprázdniť, lebo zvyšky ich trávenia pribúdajú u nás na záhrade rovnakou rýchlosťou ako myši.

blízko Piešťan,160 mnm

peterpe
Aktivní člen
Kraj: doplňte prosím ...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peterpe »

Marek1970 píše:
09 črc 2024, 14:26
Na sršne stačili ako ochrana aj nylonové vrecká, sršne vedeli prekúsať len jemné organza vrecko. 

Ja dávam proti srsnom a osam fľaše s pivom, nic sladke aby tam nesli včely, samozrejme ze sa snažím okrem toho aj sietkovat. a zatiaľ som mal prekusane asi cca 2 sáčky, a vo fľaši plno os, much a aj srsne sa tam našli. 

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.... ja dávam aj sirup a včely do toho nejdú. 

Andy
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

Tiež som v sirupovej vode včelu nevidel -sršňov sa tam zhromaždilo dosť... Horšie to bolo s lepovými doštičkami, tam sa včielka našla - občas -mrzela však každá... Sirup však z obchodu, najlacnejší -cukornatosť možno sporná -ak teda práve tá má pre vlezenie včielky vlyv...

Dnes som bol záhradníctve: upútala ma metráž siete proti krtkom: pevná, cena dobrá. Skúšal niekto aplikovať u viniča: proti vtákom? A možno ďalší námet na laborovanie proti vyššie spomínaným hlodavcom?

Andy
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

Mám totiž v pláne tie protikrtkové vyskúšať -nejako ma tam oslovili. Mám čierne z Oslavanu, sú super, akurát pri potrebe viac metrov trocha brzdí cena, pred pár dňami som motal do lacnej zelenej arónie -utrpenie, predvčerom som v záhradkárstve kúpil nejaké čierne šnúrkové, tak uvidím -chce sa mi skúšať -a tým vyselektovať pre mňa najvhodnejšie: pre stredné R-H vedenie ale aj pre rôzne vysoké vedenia, s rebríkovou jednoosobovou aplikáciou...

Nedarí sa mi doriešiť jednoduchý, rýchly, a lacný spôsob uchytenia siete. V Oslavane som plastové úchytky nekúpil, možno som neurobil dobre, mohol som pár aspoň na skúšku, ale predstavu by som mal skôr niečo ako sú tie štipce na klasických čiernych plastových vešiakoch, s penovou/gumenou dotykovou plôškou -čiže štipce pevné, plošnejšie, a pritom nepoškodzujúce sieť. Tie u vešiaku sú krehké, plus to kovové perko podlieha hrdzi (tie plastové náhrady sú samy o sebe jednorazová náhrada) -no a kde ich toľko vziať..

Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Máme na zahradě rodinku kosů, letos už vyvedli mladé podruhé. Staráme se o ně, přikrmujeme je, chráníme před kočkami a hlavně strakami. A jak se mi odvděčili? Za jediný den zlikvidovali oba hrozny zamodralé Katalonie a část modrajících bobulek Šarády. Zobou dokonce i ještě čistě zelené kuličky. Tak jsem musel pytlíkovat, abych alespoň něco zachránil. Letos mi vše 100% zmrzlo a těch pár hroznů, co tam je, jsou z druhé vlny po mrazech. Jsem zvědav, zda je pytlíky zastaví. Mám sítí zakryté borůvky a přesto kosi ustavičně na sítě útočí. Letos je to dost zoufalé, v Čechách zmrzlo úplně všechno včetně jablek, tak jakmile se někde něco málo objeví, je to hned pryč.

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Mohu jenom potvrdit, co nezasíťuji, to nesklidím. Hrozny ještě nemám v sáčcích, ale asi je postupně začnu nasazovat. Hýčkat si na zahradě kosáky je chyba. U mě jsou to největší škůdci. A ještě všechno rozhrabou, takže musím po nich pořád uklízet.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Andy píše:
09 črc 2024, 13:57
Zašiel som sem len náhodne: čo tak skúsiť pytlíky duplovať sieťovinou proti muchám alebo dokonca stavebnou sieťovinou? Viem si predstaviť natiahnutý ukončený rukáv -možno by nezachránil strapec každý, ale mohol by veľké škodce obmedziť... Keď je teda chuť experimentovať.. Alebo do rukávu upravenou sieťovinou jemnou drôtovou, na koncoch pritlačenou -opätovne použiteľnou..

A to celé třeba 500x? Nasazovat a sundávat kvůli kontrole střapce třeba 10x za měsíc? Uff, vážně?

Andy
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

Marek1970 » 08 črc 2024, 22:12 myslím do niečoho podobného zvažoval ísť. Tak som si dovolil alternatívu -ako pomoc -nič viac.. Často sa nachádza cesta -vylučovaním tých prvotných, nepriechodných..

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... už sú škorce aj u nás v meste, ráno som plašil 150-200 ks kŕdeľ.  Po práci som našiel  naďobnuté strapce, takmer všetkých odrôd. Zasieťkoval som teraz večer polovicu strapcov, išlo mi to pomaly, lebo som musel vystrihovať naďobnuté bobule. Ruky som mal dolepené od šťavy, hrozno už má dosť cukru. Začali loziť po strapcoch mravce a okolo lietať osy. ....zajtra musím pokračovať. 

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

..... zasieťkovaných všetkých 325 strapcov a strapčekov. Martiňáky som poodstrihoval.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lubo, ty počítáš střapce? Ty jsi jako moje manželka, ta taky všechno počítá. Počítá i kolik sklidíme ořechů. :lol:

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Dnes jsem začal nasazovat na vybarvující se odrůdy postupně sáčky, protože už začaly být poškozované ptáky v počtu 1-2 bobule na sem tam hrozen. Tak raději dřív než později. Už i některá ještě zelená jablka jsou už totálně rozklované od ptáků, takže už i mě si letos našli.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Včera jsem procházel vinohrádek a poškození bobulek jsem zatím nezaznamenal. V nadcházejícím týdnu se snad dokopu a sáčky na těch pár hroznů co mám už začnu taky nasazovat. Ještě před tím bych ale rád provedl ošetření proti padlí + nějaká výživa. 

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše:
21 črc 2024, 08:24
Lubo, ty počítáš střapce? Ty jsi jako moje manželka, ta taky všechno počítá. Počítá i kolik sklidíme ořechů. :lol:

Ahoj Láďa, mám deformácie z povolania  :lol: Pozdravujem pani manželku. :-)

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Neviem či drozdy alebo škorce ale nejaké potvory sa nechcú zmieriť s tým, že už mám všetko vo vreckách. Snažia sa dozobať k bobuliam, vyberajú si najmä muškátové odrody a poškodili už pár strapčekov Gran Pri, Milany a Krasavčika.
Přílohy
IMG_20240728_151559.jpg
IMG_20240728_151805.jpg

blízko Piešťan,160 mnm

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Njn, tyto sáčky jsou zřejmě příliš málo tuhé a daří se jim to. Zkus je zahodit a nasadit pokusmo ty čínské, já takové poškození v nich nikdy neměl. Ideálně nechej jeden tento a dej jeden čínský a po týdnu porovnej.

Odpovědět

Zpět na „Vybavení a pomůcky vinaře“