Postrekovač

sapmok
Aktivní člen
Kraj: Olomoucký
Kontaktovat uživatele:

Re: Postrekovač

Příspěvek od sapmok »

Tak, jsem ho cvičně objednal.  :lol:

Petr
klimatický potenciál pro révu: SAT - 2100-2200, SET - 150-160
VÍNO-HRANÍ

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

...ako je to cvične? :lol:....

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

sapmok
Aktivní člen
Kraj: Olomoucký
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sapmok »

Lubo píše:
02 úno 2025, 11:42
...ako je to cvične? :lol:....

zkušebně, páč recenze nejsou jednostranné  ;-)

Petr
klimatický potenciál pro révu: SAT - 2100-2200, SET - 150-160
VÍNO-HRANÍ

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

....tak to aj ja mám cvične  ;-)

milosduris
Aktivní člen
Kraj: Trenčín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosduris »

Lubo píše:
02 úno 2025, 13:58
....tak to aj ja mám cvične  ;-)

Keby nevadilo, tiež som sa pridal.  ;-)
Prinajhoršom bude mať Lubo 3 ks!   :lol:

Región - Stredné Považie, okr. Trenčín - 250m n.m. južná strana, ílovitá pôda. Farby: plodí, ešte neplodí,
Apirena čierna, Centennial, 2xCimus, Darja, Dyňka, Efiop, Joy, Jupiter, Jutal, Milana, Nachodka, Piroš, Prima Ukrajiny, Rusalka 3, Skazka, Valjok, Zolotce, Podnož SO4,

Lada
Aktivní člen
Kraj: Jihomoravský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lada »

Chtělo by to prodlouženou trysku aspoň tak 30 cm. Když se potřebuju dostat pořádně pod list a shora mně skane postřik na ruku, to by mě vzali čerti.

Brno, zahrada, 205 m n. m., pH 8-8,5; HVO 205 dní, tropy 42 dní, srážky 159 dní

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

...praktickosť, mnohým produktom chýba, pritom sú to také drobnosti ako adaptér na postrekovú hlavicu. 

Lada
Aktivní člen
Kraj: Jihomoravský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lada »

Aha, už to čtu. Ono to je určené na mlžení květin vodou, ne na postřiky. Tak to potom jo.

milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zatiaľ s Gardenou 1l spokojnosť!
Možno dokúpim aj 5l. Gardena 5l easypump
Používam na vysiatu papriku. Určite pohodlnejšie ako ručná pumpička. 

Región - Stredné Považie, okr. Trenčín - 250m n.m. južná strana, ílovitá pôda. Farby: plodí, ešte neplodí,
Apirena čierna, Centennial, 2xCimus, Darja, Dyňka, Efiop, Joy, Jupiter, Jutal, Milana, Nachodka, Piroš, Prima Ukrajiny, Rusalka 3, Skazka, Valjok, Zolotce, Podnož SO4,

milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Mam taku jednu technicku otazku. V tych elektrickych postrekovacoch sa natlakuje cela nadoba? Alebo je to ako vo wapkach, ze nasava cerpadlom kvapalinu, stlaca ju a vystrekuje cez dyzu? Pretoze v tom 1l postrekovaci Gardena je to ako vo wapke. Je tam elektricky spinac, ktory spusta cerpadielko. Mozem mat vrchnu cast strcenu aj v 5l nadobe a mozem postrekovat. Nevyhoda tlakovania celej nadoby je ta, ze pokial mas 20l nadobu a ides striekat len 5l tekutiny, tak zvysok objemu budes musiet dotlacit vzduchom! A to bude dooost dlho trvat a vybijat zbytocne bateriu.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... Miloš , v tom veľkom je nádoba určite bez tlaku, možeš pokojne striekať aj s otvorenou nádobou 

Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Už mám ten Milošův tip na cestě, tak dám vědět zkušenosti.

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Sa mi páčia fotky v tom linku od Gardeny. Ako usmiati páni v čistých tričkách a košieľkach striekajú čistú vodičku na ružičky a iné kvietky a upravené záhončeky. No proste realita postrekovania jak sviňa. :lol:

Georg
Aktivní člen
Kraj: Bavaria(Germany)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg »

Dva roky používám také litrový postřikovač od společnosti Gardena. Používám ho však pouze k postřiku přímo na napadené hrozny, abych zastavil oidium (používám ho k postřiku hydrogenuhličitanu a síry). Zatím jsem spokojen.

Německo, Bavorsko (pohraniční oblast s ČR), 320mnm
---
Omluvte případné chyby v mých příspěvcích. Potřebuji použít překladač, abych mohl psát na toto fórum.

Bohous
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

milosduris píše:
24 led 2025, 11:04
Ja premyslam na este mensi, 5l postrekovac.
Tlak 1-4,5 atm, aj ked budem mozno rad, ze dosiahnem len 3atm. ;-) ​​​
Akumulatorovy-postrekovac-5l-12v-2ah
Tak už mi ten pětilitrový postřikovač Demon dorazil, řekl bych, že příliš odpovídá ceně. Pro Miloše - nádoba zůstává bez tlaku, i tak je ale dost tenká. Je dost chabrusový, vzhledem k počasí jsem ho vyzkoušel jen s vodou, ale je to "wyrobek polski" a manuál je jen v polštině, přestože je koupený u nás. Musel jsem doplnit těsnění, protékal uprostřed postřikové tyče. Když se vypne hlavní vypínač, čerpadlo pořád částečně běží, musí se vypnout i regulační potenciometr. Ukazatel stavu baterie ukazuje nějak podivně, chvíli v červeném, chvíli v zeleném. Nevím ještě, jak moc práce vydrží baterka. Postřiková mlha se mi zdá dobrá, takže tlak bude dobrý, dá se i regulovat. Definitivní posudek udělám až po reálné práci ale dost bych se divil, kdyby vydržel víc nežli jednu sezonu.

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

To už tak bývá, že co zaplatíš, to dostaneš. Obávám se, že v této kategorii nic levného a skutečně dobrého sehnat nejde. Také jsem vybíral a nakonec z toho vycouval. Koupil jsem ruční 12l postřikovač a funguje už 2. sezónu ke spokojenosti. Nechce se mi běhat na kopec a zpátky jak oslík několikrát tam a zpět s malým postřikovačem.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 3x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Bohous píše:
12 úno 2025, 09:09
Tak už mi ten pětilitrový postřikovač Demon dorazil, řekl bych, že příliš odpovídá ceně. Pro Miloše - nádoba zůstává bez tlaku, i tak je ale dost tenká. Je dost chabrusový, vzhledem k počasí jsem ho vyzkoušel jen s vodou, ale je to "wyrobek polski" a manuál je jen v polštině, přestože je koupený u nás. Musel jsem doplnit těsnění, protékal uprostřed postřikové tyče. Když se vypne hlavní vypínač, čerpadlo pořád částečně běží, musí se vypnout i regulační potenciometr. Ukazatel stavu baterie ukazuje nějak podivně, chvíli v červeném, chvíli v zeleném. Nevím ještě, jak moc práce vydrží baterka. Postřiková mlha se mi zdá dobrá, takže tlak bude dobrý, dá se i regulovat. Definitivní posudek udělám až po reálné práci ale dost bych se divil, kdyby vydržel víc nežli jednu sezonu.

No asi pojdem do tej 5l Gardeny. S tou 1l som spokojny.

Bohous
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Myslím, že Gardena bude lepší. 

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Bohous píše:

Až príliš mi to pripomína moje čerpadlo na vodu - automat poľskej výroby. Návod v poľštine, tristo možných tlačítok a displej. Ale nech to nastavujem akokoľvek, furt je to zajedno. Už som pochopil, že to netreba nastavovať. Tá akože riadiaca jednotka je len dekorácia. :-D

matkoo
Aktivní člen
Kraj: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Pre info, od dnes tusim do nedele je v Lidli ten 16 litrovy akumulatorovy postrekovac za 49,99 EUR, ta ista cena je aktualne aj v eshope
https://www.lidl.sk/p/parkside-performa ... p100387271
Este pre dvoma tyzdnami bol v eshope za 79,90 EUR, pred tyzdnom 59,90 EUR (nebol ale na sklade), teraz 49,99 aj na predajniach :-)
Martin

Plodi: Vostorg, Gordej, Ruslan, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Veles, Rošfor, Beloje čudo, Cimus, Šarada UA, Skazka
Este neplodi: Zolotce, Anita, Tajna monacha, Valjok, Dyňka
Zrusene: Izabella, Nero, Pamjati Dombkovskoj, Galahad

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Ahoj Martin, len je to bez akumulátora a nabíjačky. ...Keďže pár výrobkov od nich mám a pár batérií my už aj odišlo, relatívne draho sa potom zháňajú po nete. 

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Nabijacku a tri baterie mam, preto som to kupoval, mas pravdu ze som to mohol napisat, dobre ze si na to upozornil. Fakt nemile, ze Ti nejake odisli, snad mi vydrzia dlhsie.
Martin

Plodi: Vostorg, Gordej, Ruslan, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Veles, Rošfor, Beloje čudo, Cimus, Šarada UA, Skazka

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lubo píše:
06 bře 2025, 07:57
Ahoj Martin, len je to bez akumulátora a nabíjačky. ...Keďže pár výrobkov od nich mám a pár batérií my už aj odišlo, relatívne draho sa potom zháňajú po nete. 

Lubo, v tech bateriích jsou často shitové články a navic v tom není téměř žádná ochrana. Pokud máš nějaké baterie, které jsou KO, zkus zavolat do firmy Satria p. Bidovskému, je to odborník na bateriové systémy a když mu řekneš o co jde, řekne ti jestli a za kolik ti je repasuje za použití kvalitních článků. Můžeš mu věřit, pokud jde o komunikaci je občas poměrně svérâz, ale dodává běžně i pro automotive a armádu.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 3x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Tiež mi pár mesiacov po uplynutí záruky odišla jedna 20 V batéria z tohto reťazca ale inak som z ich značkou Parkside pri väčšine výrobkov spokojný. Ak by som nemal AKU postrekovač, tak by som ho určite kúpil ale asi pred dvoma rokmi som od veľmi dobrého rodinného priateľa dostal postrekovač Villager https://www.ibo.sk/zahradna-technika/po ... sCpoZlVr61
Dlho som sa bránil AKU postrekovaču ale po skúsenostiach si neviem už predstaviť, že by som používal výlučne mechanický (starý mám odložený v zálohe keby niečo).
Martin mohol by si potom po sezóne zdieľať ako si spokojný s týmto Lídlovým postrekovačom.
Villager je fajn z hľadiska tlaku a rozprašovania, len mám opakované problémy s uvoľňovaním spojov a slabším tesnením miest kde sa spájajú hadička a jednotlivé tyčky. To človeka dosť nas..ie, keď počas postrekovania začne kvapkať alebo stekať postreková kvapalina a treba to celé rozobrať a nanovo dotiahnúť ale aj tak to pomôže len na nejakú dobu. Už som skúšal iné tesnenia, pridával som do spojov teflónovú pásku, no človek pár krát zavadí tryskov do konára alebo letorastu a už to je najčastejšie na spojoch tyčiek uvoľnené a netesní to.   

blízko Piešťan,160 mnm
Stav na jar 2025: po redukcii pestujem celkovo ešte 73 odrôd z toho 48 bezsemenných.
Cieľ do budúcnosti: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Dzordzik píše:
06 bře 2025, 08:26
Lubo, v tech bateriích jsou často shitové články a navic v tom není téměř žádná ochrana. Pokud máš nějaké baterie, které jsou KO, zkus zavolat do firmy Satria p. Bidovskému, je to odborník na bateriové systémy a když mu řekneš o co jde, řekne ti jestli a za kolik ti je repasuje za použití kvalitních článků. Můžeš mu věřit, pokud jde o komunikaci je občas poměrně svérâz, ale dodává běžně i pro automotive a armádu.
Ahoj Jirko, ďakujem za tip.

peterpe
Aktivní člen
Kraj: doplňte prosím ...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peterpe »

Lubo píše:
06 bře 2025, 07:57

Par tyzdnov dozadu mali akciu, ze 4Ah stala cca 13€ , som zobral par a doprava zadara - nebolo co riesit. 

peterpe
Aktivní člen
Kraj: doplňte prosím ...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peterpe »

Ja mam ten lidlovy, po asi sezone a pol sa pokazil, pretekal tam ako je motorcek co je schovany za takym tapacirom vnutri, nechcelo sa mi s tym babrat, reklamoval som (5 rokov zaruky) a hned dostal novy. Jedinu nevyhodu vidim ze nevystrieka uplne vsetko do dna, ku koncu viem ze ho treba naklonit na jednu stranu kde je nasavanie ale aj tak tam nieco zostane. Teraz som snim striekal broskyne so Sulkou, a uz by som za mechanicky nemenil (ten zostava v rezerve, keby nieco). Len sa mi zda ze nejako rýchlejšie vystriekam ten postrek :-) musim skusit jemnejsiu trisku tam asi dat. Ma to niekolko urovni nastavenia tlaku, da sa nastavit ako clovek potrebuje,  takze ja som spokojny

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

peterpe píše:
06 bře 2025, 12:33
Len sa mi zda ze nejako rýchlejšie vystriekam ten postrek :-) musim skusit jemnejsiu trisku tam asi dat. 
Toto mi spominal kolega, ma nejaky iny postrekovac a pozoruje to iste. Teraz som ten Parkside skusil len tak s cistou vodou a verim tomu :-)
Podla navodu ma najnizsi prietok kovova tryska pri 5,8 baru, o trochu viac ma obycajna plastova pri 4,4 baru.
Martin

Andy
Aktivní člen
Kraj: Bratislavský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

Bohous píše:
Tak už mi ten pětilitrový postřikovač Demon dorazil, řekl bych, že příliš odpovídá ceně.
Bohous, vďaka za VAROVANIE - na obrázku vyzerá totiž lákavo..

Nemám teraz čas na vyberanie - tak z 5l zostáva spomenutá Gardena 5l easypump. Trocha odrádza akurát cena a že rúrka má na tú dĺžku zbytočne veľa spojov - uvítal by som dlhšiu.. Sú s ňou už nejaké skúsenosti?

Stupava 210 m.n.m, rovina, čiernozem, voda pod 3m
Malacky 160 m.n.m, rovina, piesok, voda pod 3m

Bohous
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Já už mám za sebou první pracovní zkušenosti - stříkal jsem révu sulkou 5%, jabloně sulkou 1% a broskvoně championem. Při nevýhodách, o kterých jsem psal (pochybná regulace a dotěsnění spojů podomácku) jsem v praxi až tak špatné zkušenosti neměl, pozitivní je hlavně to, že se nemusí pumpovat a tlak je stálý. Škoda, že tryska a tyč jsou nekompatibilní s čímkoliv jiným, tyč by to chtělo (alespoň na stromy) rozhodně delší, ta originál je sice teleskopická, ale vytažená má stejně tak metr. A trysky variabilnější. Na révu v počátečních stádiích a malé stromky se ako tako používat dá. S láskou ale vzpomínám na starý ruční celokovový postřikovač Deza s vestavěným  manometrem a mosaznými tyčemi až 3m. Ukradli mi ho sběrači kovů už před lety.

Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Ja som to s bateriovym naradim, ktore sa len zriedka pouzivaju vzdal - po tom ako mi odisli baterie, lebo som ich pravidelne pocas roka nedobijal.
Ja si pockam na nove technologie, kde baterie nebude treba pravidelne pocas roka dobijat, ked sa nepouzivaju
Podobne ako mi funguju dlhe roky ceruzkove NiMh baterie Panasonic/Sanyo Eneloop  - ktore po 10rokoch maju 70% kapacity. Na rozdiel od ready to use od Varty, ktore uz po 1 roku maju len 65-70% - tolko aspon udavaju samotni vyrobcovia.
Pri cinskych neznackovych bateriach je celkom jedno ake parametre udava vyrobca, vsetko su to uplne sroty, ktore uz nikdy nekupim. Uz len Eneloop bez ohladu na cenu.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

Andy
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

Bohous určite vďaka za prvé skúsenosti, a ako s tou spomenutou 5l Gardenou, sú skúsenosti nejaké?

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Rony píše:
14 bře 2025, 21:31
Ja som to s bateriovym naradim, ktore sa len zriedka pouzivaju vzdal - po tom ako mi odisli baterie, lebo som ich pravidelne pocas roka nedobijal.
Ja si pockam na nove technologie, kde baterie nebude treba pravidelne pocas roka dobijat, ked sa nepouzivaju
Podobne ako mi funguju dlhe roky ceruzkove NiMh baterie Panasonic/Sanyo Eneloop  - ktore po 10rokoch maju 70% kapacity. Na rozdiel od ready to use od Varty, ktore uz po 1 roku maju len 65-70% - tolko aspon udavaju samotni vyrobcovia.
Pri cinskych neznackovych bateriach je celkom jedno ake parametre udava vyrobca, vsetko su to uplne sroty, ktore uz nikdy nekupim. Uz len Eneloop bez ohladu na cenu.

Bývávalo. Mám článků a baterií plný barák, k různému použití. Cca 2-3 roky jsem nepoužíval několik článků Eneloop a několik dalších značek. Velkou většinu jsem musel zahodit. Ztratily nejenom kapacitu, ale především tvrdost a některé se i přepólovaly. Žádné baterii či článku nesvědčí dlouhé nepoužívání a nedobíjení a pochybuji, že takový někdo někdy vyvine. Je to přeci jenom chemie, která pracuje. Není přece problém si nastavit upomínku a třeba jednou za 1-2 měsíce sady alespoň dobít a dát jim cyklus. Dnes se stejné sady používají na kde co, od vrtačky po sekačku, takže může pracovat celoročně.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Dzordzik píše:
15 bře 2025, 06:10
Bývávalo. Mám článků a baterií plný barák, k různému použití. Cca 2-3 roky jsem nepoužíval několik článků Eneloop a několik dalších značek. Velkou většinu jsem musel zahodit. Ztratily nejenom kapacitu, ale především tvrdost a některé se i přepólovaly. Žádné baterii či článku nesvědčí dlouhé nepoužívání a nedobíjení a pochybuji, že takový někdo někdy vyvine. Je to přeci jenom chemie, která pracuje. Není přece problém si nastavit upomínku a třeba jednou za 1-2 měsíce sady alespoň dobít a dát jim cyklus. Dnes se stejné sady používají na kde co, od vrtačky po sekačku, takže může pracovat celoročně.

Pred Eneloop som kupoval baterie GP - mal som ich desiatky, z nich uz nemam ani jednu, skapali velmi rychlo. Eneloop pouzivam uz vyse 15rokov, mam ich velmi vela mozno 50ks. Zatial mi neskapala ani jedna jedina, vsetky funguju, velku vetsinu mam uz mnoho rokov - este ked boli pod znackou Sanyo. Vyrabaju sa od r. 2005, Panasonik kupil znacku v 2009. Cca 1/3 z nich mam este Sanyo, teda min 16 rokov. Odislo ich len zopar vinou deti, lebo ich stratili vonku - boli tam dlhsi cas, zmokli a zhrdzaveli. Ale aj tieto boli este pouzitelne.
Eneloop sa samozrejme daju tiez znicit, ked su zabudnute v spotrebici, ktory si taha stale prud, teda ked budu dlhodobo hlboko vybite napr mesiace. Pravdepodobne moje hlboko vybite E. boli kratsie v takom stave, nabijacka ich spociatku odmietala, ale pri vynaliezavosti sa ich podarilo nabit a stale funguju. Nikdy ich priebezna nedobijam a roky su aj nepouzivane, v pohode to zvladaju a maju dostatocnu kapacitu.
Zlakali ma vyrazne lacnejsie baterie Bonai AA 2600, low self discharge, tiez udavali po 5rokoch 80% kapacity. Ale to je uplny srot, kapacita len okolo 2000, rychlo sa vybijaju aj pocas jedneho roka. Nikdy viac nekupim. Pritom na Amazone mali velmi dobre hodnotenie, to ma zlakalo. Ocividne ich nikto netestoval, ani kapacitu, ani vydrz, su pekne su nabijacie a to stacilo mnohim na dobre hodnotenie - lebo uverili reklame. A maju velmi vela predajov, hodnoteni a pre mna je to srot - nikdy viac. Mam ich min. 20ks.

Ale zasadne je, ze ja kupujem JEDINE BIELE Eneloop (ale NIE LITE), tie drahsie PRO - cierne - maju sice vyrazne vyssiu kapacitu, ale aj vyrazne rychlejsie samo vybijanie, tieto som NIKDY nekupoval - mozno Jirko to su tie tvoje.
Podla mna je rozumnejsie kupovat zasadne biele modely s nizsou kapacitou ale nizsim samo vybijanim a ked treba mat poruke v zalohe nabite kusy a vymenit ich ked sa vybiju tie v zariadeni. Teda ja v zasade takmer vzdy dobijam az ked sa vybiju, nie priebezne.

Naposledy upravil(a) Rony dne 15 bře 2025, 12:12, celkem upraveno 2 x.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Rony píše:
15 bře 2025, 11:48
Pred Eneloop som kupoval baterie GP - mal som ich desiatky, z nich uz nemam ani jednu, skapali velmi rychlo. Eneloop pouzivam uz vyse 15rokov, mam ich velmi vela mozno 50ks. Zatial mi neskapala ani jedna jedina, vsetky funguju, velku vetsinu mam uz mnoho rokov - este ked boli pod znackou Sanyo. Vyrabaju sa od r. 2005, Panasonik kupil znacku v 2009. Cca 1/3 z nich mam este Sanyo, teda min 16 rokov. Odislo ich len zopar vinou deti, lebo ich stratili vonku - boli tam dlhsi cas, zmokli a zhrdzaveli. Ale aj tieto boli este pouzitelne.
Eneloop sa samozrejme daju tiez znicit, ked su zabudnute v spotrebici, ktory si taha stale prud, teda ked budu dlhodobo hlboko vybite napr mesiace. Pravdepodobne moje hlboko vybite E. boli kratsie v takom stave, nabijacka ich spociatku odmietala, ale pri vynaliezavosti sa ich podarilo nabit a stale funguju. Nikdy ich priebezna nedobijam a roky su aj nepouzivane, v pohode to zvladaju a maju dostatocnu kapacitu.
Zlakali ma vyrazne lacnejsie baterie Bonai AA 2600, low self discharge, tiez udavali po 5rokoch 80% kapacity. Ale to je uplny srot, kapacita len okolo 2000, rychlo sa vybijaju aj pocas jedneho roka. Nikdy viac nekupim. Pritom na Amazone mali velmi dobre hodnotenie, to ma zlakalo. Ocividne ich nikto netestoval, ani kapacitu, ani vydrz, su pekne su nabijacie a to stacilo mnohim na dobre hodnotenie - lebo uverili reklame. A maju velmi vela predajov, hodnoteni a pre mna je to srot - nikdy viac. Mam ich min. 20ks.

Právě proto jsem psal bývávalo. Dneska už ani ty Eneloopy nejsou co kdysi bývaly.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Dzordzik píše:
15 bře 2025, 12:02
Právě proto jsem psal bývávalo. Dneska už ani ty Eneloopy nejsou co kdysi bývaly

Cital som, ze su aj Eneloop made in China a tie su horsie. Ja mam vsetky made in Japan. Aj teraz nedavno som po mnohych rokoch kupoval nove - japonske. Nepozorujem, zeby tie nove boli horsie ako tie stare. Neporovnavam to, ale podla specky maju novsie o cosi lepsie samo vybijanie ako tie stare.
Viem, ze su v obehu aj falsovane/fake Eneloopy.

dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayofvictory »

Podpořím ronyho.

Nekupuju nic jiného než bílé eneloop - vše ostatní jsou šrot. Mám bílé eneloopky které mají za sebou možná i 2 000 cyklů a pořád v poho. Eneloop lite (světle modré) kupuju do detských hraček. Jediné co eneloopy zničí  (ale to všechny) je opakované vybití na nulu (děti zapomenou vypnou baterku apod.).

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Mě už těch nabíjecích článků prošlo rukama stovky. Po x letech mi v ruce zbylo tuším 8ks Eneloopů, které mají ještě kapacitu, ale už změkly, takže se do blesku nedají použít a 2ks GP Recyko+ PRO, které jsou ještě OK. Ostatní jsem všechny musel vyhodit, protože už neměly kapacitu a/nebo tak změkly, že se nedají použít pro aplikace, na které je potřebuji. Ani jeden článek nikdy nebyl vybitý na 0 a ani se k tomu neblížil. Je otázka, na co ty články kdo používá a při jakých proudech. Tomu pak odpovídá i životnost.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Pokial viem rychle nabijanie skracuje zivotnost baterii.
Sposob nabijania je velmi dolezity pre zivotnost baterie.
Vzdy pouzivam smart nabijacku pri nizkom prude:
AAA  pri 200mA
AA    pri 500mA
Dlhsie nabijanie nie je problem, je dobre mat nejaka nabite a nepouzite baterie v rezerve, tym ze samovybijanie pri Eneloop je zanedbatelne - su cca plne nabite po mnohych mesiacoch.

Ked ozivujem totalne vybitu bateriu nabijam pri co najnizsom prude.
Teraz citam, ze Eneloop Lite maju oproti bielym Eneloop:
- vyssi pocet nabiti 3000  vs. 2100
- horsie samovybijanie, zostatkova energia 70% za 5rokov    vs 70% za 10r.
- cca len 1/2  kapacitu

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

To co píšeš jsou všeobecně známé informace, jenže těch věcí, které zkracují životnost baterií je podstatně víc, ale to nemá smysl řešit tady na fóru. Na to jsou fóra specializovaná, kam lidi půjdou, pokud je to bude zajímat víc do hloubky.

milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Andy píše:
15 bře 2025, 00:07
Bohous určite vďaka za prvé skúsenosti, a ako s tou spomenutou 5l Gardenou, sú skúsenosti nejaké?

Uvidíme. V pondelok by som ju mal dostať. 
Keď ju vyskúšam, podelím sa o skúsenosti. Každopádne ma zaujala predĺžená 5 ročná záruka od výrobcu.
Gardena

milosduris
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Gardena EasyPump 5L.

Moje prvé skúsenosti s postrekovačom Gardena EasyPump 5L.
Prišiel v tvrdom papierovom kartónovom obale, nie ako som videl len zafóliované podobné postrekovače. Hneď sa mi zapáčilo precízne prevedenie. Hrubé masívne držadlo tak ako na samotnej nádobe, tak aj na samotnej pumpe. Naplnil som 1l vody a zapol kompresor. Vypol sa po cca 2 minútach tlakovania. Takže rozdiel medzi 1l a 5l je ten, že v 1l sa púšťa čerpadlo aj keď je nádoba odtlakovaná. Pri 5l postrekovači sa tlakuje celá nádoba. Nádoba je vyrobená z šedého plastu PP, no z boku je pásik priesvitného plastu a stupnica po 1L. Nasávacia hadička je pri dne na opačnej strane ako je držadlo, takže sa nádoba vyprázdni až na nejaký zvyšok 0,5 dcl. Skúšal som aj postrek, no nepáčlo sa mi dostrek po vypnutí tlačítka. Ešte asi 2 sekundy strieka, než sa úplne zastaví. Bolo to len novotou a tým, že to išlo ešte všetko ztuha. Za chvíľu to prestalo. Postrekovač nemá reguláciu tlaku, tlakuje na 3 Atm. K postrekovaču bol pribalený nabíjací kábel USB-C, no bez samotnej nabíjačky. Z boku na nádobe je aj odmerka so stupnicou na 20ml, tak ako aj na 1l postrekovači. Vo výbave je tiez aj druhá tryska na plochý lúč postreku.
Celkové prevedenie je nie také lacné, ako postrekovač Hecht, čo som mal doteraz.
Čo je dôležité, na stránke Gardeny je možnosť predĺženia záruky na 5 rokov.
Zatiaľ som spokojný s nákupom...

Na záver.
Gardena sa tvári ako made in EU, ale ako je zvykom, všetko je z Číny/ PRC!

Přílohy
1000033950.jpg
1000033949.jpg
1000033951.jpg
1000033952.jpg

Bohous
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Určitě užitečné info pro všechny, Miloš. Až mi doslouží ten můj polský Demon, tak se taky poohlédnu po něčem lepším. Zatím, po počátečním rozčarování, to ještě jde, ale chybí mi hlavně tryska na plošný paprsek. Musí se to nahrazovat povyšroubováním trysky, jenže to je pak hodně velká spotřeba postřiku.

Ondra
Aktivní člen
Kraj: JM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Lídl postřikovač opět v nabidce:

https://www.lidl.cz/p/parkside-performa ... /h10003546

Reliance (M-j-bs-3), Centurion (M-h-bs-2), Chrupka bílá (B-h-s-4), Muškát-bílý "no-name"(B-m-s-4), Teréz (B/R-h-s-4), Prim (B-m-s-3), Hamburský muškát (M-m-s-4)
Ještě neplodí: Afuz Ali/Bolgar (B-h-s-?), Late Rizamat (M-h-s-4), Arkadia (B-h-s-3,5) Regent (M-h-s-3), Muscat Bleu (M-m-s-3), Vostorg (B-h-s-2,5), Talisman• 👸(B-h-s-2), Cardinal (R-h-s-?), Attika (M-h-bs-3), Perleta (B-m-bs-4).
Zakoupeno - (v květináči- výsadba asi až jaro 2026)
Cimus 6x (B-m-bs-2), Somerset Seedless (R-j-bs-2), Einset Seedless (R-j-bs-3), Džin (R-m-bs-4), Jutal (M-h-bs-2), Dubljanskij (B-m-s-2), Krasavčik•👸 (B-m-s-3)
Uvažuji o:
Bílé: Semenné: Darja! (B-m-s-3), Arni! (B-m-s-2,5), Valjok (B-m-s-2,5), Garold (B-m-s-2,5)
Růžové: Semenné: Gran pri! (R-m-s-2), Rozmus (R-m-s-2,5)
Modré:
Bezsemenné: Lord! (M-h-bs-2,5), Ivanka! (M-h-bs-3), Jupiter! USA (M-m-bs-3,5), Kraseň! (M-o-bs-2.5–3), Venus (M-o-bs-3)
Semenné: Ajvaz (M-m-s-2), Efiop (M-h-s-3)

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Prave vcera som ten lidlacky prvy raz realne pouzil, Wuxalom tom presiel vsetky broskyne co zacali kuceraviet a ked som ho uz mal vonku, usli sa nejake mineraly aj ostatnym stromom a vinicu. Doteraz som mal manualny a musim povedat ze je to super pomoc, tento elektricky.
Snad budem rovnako nadseny aj o rok alebo o dva.
Martin

Andy
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

Minulý týždeň som kúpil k postrekovaču 2,5m teleskopickú tyč. Objednal som ju síce drahšiu v Kinekuse, ale s devízou: objednať telefonicky, prísť do kamennej predajne, posúdiť a nezobrať - čo je pre mňa k nezaplateniu. Tyč som hneď kúpil - koniec lozenia. Závit je identický s touto spúšťou, len je potrebné nejakého 0,5 cm plátkom odrezať z tej tyče a z tej našraubovacej matice, keďže plastový krk závitu na tej "inej" spúšti je asi o 0,5 cm kratší - alternatívne sa dá závito-dĺžkový nesúlad vytesniť aj tromi "o" krúžkami. Z pohľadu predajne to vraj celé pasuje na každú hadicu, vraj sú ich priemery rovnaké - neviem posúdiť - mne vyhovuje spúšť ponechať pôvodnú, aby som mohol meniť len tyče - trebárs aj za prevádzky - za tie ktoré už mám. Priemer teleskopických dielov klesá z 12,5 mm na 6 mm. Pritesnenie jednotlivých dielov pri zmenách dĺžky vyzerá seriózne. Je celkom stabilná, samozrejme pri tej dĺžke sa musí mávať s ňou opatrnejšie ako s krátkou - polohová zotrvačnosť pri tej dĺžke je primerane dlhšia. A je to predsa len "teleskop". Zatiaľ som s ňou nestriekal, len dávam do pozornosti, ak by niekomu pomohlo - je dostupná, nejakú dobu sa nedala objednať.

michalSR
Kraj: Jasenove / Rajec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od michalSR »

Ja len k znacke gardena.. kedysi som robil vo firme na vyrobu reklam, kde sme pre gardenu vyrabali stojany na zavlazovace a podobne. Este ani jedna firma, dokonca ani redbull nemali take poziadavky ako gardena. Musel byt vo vyrobe ich kontrolor, neexistovali defekty, ani drobne. Krabice sa museli dat testovat na pad a poskodenie. Dali si svoje gps do auta k expedicii.. tak urobili na mna dojem. Ja som skúšal parkside manualny, vydrzal den. Skusal som taliansky mechanicky na chrbat, zistil som ze je zbytocne veľky. Teraz mam z IBO maly aku, ale to je ozaj len postrekovac, ziadna hmlovina. Ale tak staci, je lahky. Ale je to cinsky shit. Co tym chcem povedat, ze gardena bola pre mna draha, ked si ale vyratam 3x shit, uz som mohol mat aj gardenu

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Tak to, že levné je 2-3x placené se ví dávno, problém je, že v dnešní době je hon po krácení nákladů tak urputný, že dobrá zkušenost s nějakým výrobkem před delší dobou je téměř bezcenná, protože dnes může být všechno jinak.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

...dnes ani drahé veci nie sú garantom kvality a gro vecí je z Číny, čo však neznamená, že nemôžu byť kvalitné. Marketingové oddelenia majú budgety na pekné stojany, veď vystavenie a obal predáva.  

Georg
Aktivní člen
Kraj: Bavaria(Germany)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg »

Osobně dávám přednost 5litrovým tlakovým postřikovačům Gloria před Gardenou.Jsou ještě kvalitnější a pokud vím, jsou stále „Made in Germany“.
https://www.gloriagarten.de/en/

Německo, Bavorsko (pohraniční oblast s ČR), 320mnm
---
Omluvte případné chyby v mých příspěvcích. Potřebuji použít překladač, abych mohl psát na toto fórum.

Odpovědět

Zpět na „Vybavení a pomůcky vinaře“