Ockovanie a preštepovanie viniča

Fórum o všem co se týká tohoto způsobu množení
Odpovědět
LadaBlatna61
Aktivní člen
Příspěvky: 1158
Registrován: 25 bře 2020, 18:36
Bydliště: Blatná
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Dzordzik píše:
23 lis 2021, 18:15
Dneska jsem se byl dívat na stav přeroubovaných keřů a zdá se, že všechno krásně vyrostlo a vyzrálo, kromě 2 roubů a to je přeroubovaný Chottabyč a Něžnost. Rouby mají do půl metru, velmi tenké a špatně vyzrálé. Předpokládám, že v zimě bude mrznout a že i když to střihnu na 2 očka, tak to roub nedá. Budu muset na roubování udělat znovu a doufat, že příští rok to poroste dobře. U Něžnosti jsem ale trošku na vážkách, jestli ji nechat, protože v letošním roce ukázala u mě na vinohrádku asi nejhorší odolnost proti chorobám ze všech odrůd co mám a navíc, zřejmě hlavně díky tomu, velmi špatně rostla, takže má u mě podmínku s výstrahou. Přemýšlím ještě, že bych ji střihnul už teď a udělal pořádný hrůbek.
 
Já to kontroloval včera,vypadá to dobře,uvidíme jaký budou mrazy.


Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arkadia,Beloe čudo
Čornyj palec, Ester,Etalon,Galahad,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Kodrjanka,Kišmiš Rebekka,Melinda,Muskat blue,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Suffolk red,Super extra,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Valentin,Vostorg.

Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 197
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Marek1970 »

Poprosil by som o radu ako presne a čím ošetriť odrezky proti možným škodcom, ktorý by sa na nich mohli nachádzať. Odrezky plánujem použiť na vrúbľovanie do zeleného, takže ich budem uskladňovať až do mája. Známy od ktorého pochádzajú mal v minulom roku značné problémy s vlnovníkom a je vysoko pravdepodobné, že tieto odrezky by mohli mať nejaké prezimujúce samičky vlnovníka a možno aj hálčivca. Odrezky nebudem zakoreňovať, budú použité len na vrúbľovanie. Som si vedomý, že najlepšie by bolo takýto rastlinný materiál nepoužívať ale jedna jeho no name odroda ma u neho extrémne zaujala svojou chuťou preto by som si ju rád navrúbľoval, napriek riziku. Mohol by stačiť napr. kúpeľ v roztoku Sulky ? Trochu sa obávam, že by som ich mohol poškodiť (odrezky) ale zároveň si netúžim zavliecť na vinicu žiadne potvorky. Robíte nejakú dezinfekciu rastlinného materiáu z rizikových zdrojov a ako ? Ďakujem. 
Možno som tento príspevok skôr mohol dať do vlákna k roztočom, ak to je off topic, tak to Jirko prosím ťa prehoď, ak sa dá do správneho vlákna.


blízko Piešťan,160 mnm, cca 100 koreňov približne z 50 stolných odrôd

petr85
Příspěvky: 42
Registrován: 19 bře 2021, 14:52
Bydliště: Český Těšín
Kraj: Vinařská oblast Slezsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od petr85 »

Marek1970 píše:
13 led 2022, 21:53
Poprosil by som o radu ako presne a čím ošetriť odrezky proti možným škodcom, ktorý by sa na nich mohli nachádzať. Odrezky plánujem použiť na vrúbľovanie do zeleného, takže ich budem uskladňovať až do mája. Známy od ktorého pochádzajú mal v minulom roku značné problémy s vlnovníkom a je vysoko pravdepodobné, že tieto odrezky by mohli mať nejaké prezimujúce samičky vlnovníka a možno aj hálčivca. Odrezky nebudem zakoreňovať, budú použité len na vrúbľovanie. Som si vedomý, že najlepšie by bolo takýto rastlinný materiál nepoužívať ale jedna jeho no name odroda ma u neho extrémne zaujala svojou chuťou preto by som si ju rád navrúbľoval, napriek riziku. Mohol by stačiť napr. kúpeľ v roztoku Sulky ? Trochu sa obávam, že by som ich mohol poškodiť (odrezky) ale zároveň si netúžim zavliecť na vinicu žiadne potvorky. Robíte nejakú dezinfekciu rastlinného materiáu z rizikových zdrojov a ako ? Ďakujem. 
Možno som tento príspevok skôr mohol dať do vlákna k roztočom, ak to je off topic, tak to Jirko prosím ťa prehoď, ak sa dá do správneho vlákna.
 
Jestli máš u sebe hálčivce, na něho u nás je ortus. Ten vyzkoušený nemám. Vyzkoušený mám domácí způsob na mšice a všelijaké roztoče:
10 litrů vody
5 kav.lžíček jedlé sody
10 pol.lžíc dráselného mýdla
1/2 sklenice spiritusu
40 pol. lžíc jedlého oleje.
Přidávám ještě někdy tto 1 bebo 2ml. Funguje i na pádlí.



Wimpi
Aktivní člen
Příspěvky: 461
Registrován: 30 led 2020, 18:17
Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Wimpi »

Koupel v Sulce (5%) řízkům ani jejich pupenům nijak neublíží. Praktikuji to tak několik let. Po tomto ošetření řízků jsem na rašících sazenicích porblém s roztoči nikdy neměl. 



Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 197
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Marek1970 »

Ešte raz díky za rady. Cez víkend som odrezky vykúpal v tom 5% roztoku Sulky a potom prepláchol vo vode, tak to snáď bude Ok.


blízko Piešťan,160 mnm, cca 100 koreňov približne z 50 stolných odrôd

Wimpi
Aktivní člen
Příspěvky: 461
Registrován: 30 led 2020, 18:17
Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Wimpi »

Tomu opláchnutí ošetrených řízků vodou nerozumím. Standardní ošetření Sulkou se provádí tak, že se roztokem důkladně smočí celý povrch, řízky se vykoupou a roztok se pak nechá  na povrchu zaschnout. Řízky koupu v Sulce těsně před zahájením zakořeňování a nikoli před jejich uskladněním.



Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 197
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Marek1970 »

No neviem, snáď som niečo nepokazil. Tie odrezky budem používať až v máji na vrúbľovanie, preto som ich musel uskladniť  (obalil som ich jednotlivo do pásiku potravinárskej fólie). Nechcel som ich uskladňovať aj prípadnými roztočmi preto  ten pár minútový kúpeľ v Sulke a keďže som sa bál ich baliť a niekoľko mesiacov skladovať so zaschnutou Sulkou na odrezku, tak radšej som ich následne opláchol, nechal obschnúť a zabalil. Po vrúbľovaní uvidím, či to bola správne.


blízko Piešťan,160 mnm, cca 100 koreňov približne z 50 stolných odrôd

andrejZA
Aktivní člen
Příspěvky: 147
Registrován: 12 srp 2020, 00:44
Bydliště: Teplička nad Váhom
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od andrejZA »

Ja si myslím, že vykúpať odrezky v sulke ešte pred uložením do chladničky je dobrý postup. Malo by to okrem zničeniu roztočov pomôcť aj proti zaplesneniu, ak budú uzavreté v sáčku. Ešte konce zavoskovať, aby štepy nevyschli. Ale vodou by som už neoplachoval.


SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Othello ružové (presadené 2021) Dašunja, Kraseň, (minuloročné sadenice) Chrust(2x), Garold (2x), Tajna monacha (3x), Cimus (2x), Valjok (3x), Ladannyj (2x), Karnaval (2x), Šarada UA, Nikol (2x), Kraseň (2x), Dašunja, Skazka, Vostorg (vysadené 2021 zo zakorenených odrezkov) , Katalonia, Rembo, Zolotce (vysadené 2021 - prostokorenné) , Aladdín, Beloje Čudo, Nachodka (po vlaňajšom slabom raste presadené na nové stanovište), Suzy (zrušené)

Wimpi
Aktivní člen
Příspěvky: 461
Registrován: 30 led 2020, 18:17
Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Wimpi »

Poradim vám, jak spolehlivě uchovat řízky až do května, kdy chcete roubovat. Vezměte velkou dvoulitrovou petku, např od kofoly, odřízněte její vrchní čast, do dna petky vyvrtejte otvor o průměru 5 až 8 mm.  Vložte do petky řízky, prosypte řízky suchým říčním pískem tak, aby písek vyplnil všechny volné prostory. Pak do petky vlijte vodu, aby jí písek nasákl, přebytečná voda odteče spodním otvorem. Nakonec přiklopte odříznutý vršek petky na původní místo, přilepte ho lepicí páskou, hrdlem pet lahve dosypte volný objem suchým pískem, uzavřete láhev víčkem. Petku s řízky vložte do ledničky. Teplota by měla být maximalně 5°C. Přes zimu může být petka s řízky venku, nejlépe vložená do igelitového sáčku a zahrabaná do záhonu. Až se oteplí, šup s ní do ledničky.
 



andrejZA
Aktivní člen
Příspěvky: 147
Registrován: 12 srp 2020, 00:44
Bydliště: Teplička nad Váhom
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od andrejZA »

Ahoj Wimpi, ja som mal vlani viničové štepy tiež vonku v zemi a vydržali pekne. Istá nevýhoda je v tom, že keď ich chcem použiť na viackrát, nie je to také šikovné, vykopávať zo zeme. Teraz mám vo veľkom pakli spolu s viničom aj nejaké marhuľové a slivkové vrúble, v ňom konáriky vydezinfikované a namočené, obalené papierom a zaviazané. Rátam, že k nim pridám ešte nejaké jablone. Snáď do jari takto vydržia, neviem, či ich treba občas aj otvárať a pozerať, ale asi skôr áno. Viacerí ľudia mi hovorili, že oba spôsoby sú v podstate O.K. Možno som chladničku volil trochu aj z obavy, že neviem, či by ich nepoškodil silnejší mráz, ak by taký prišiel.


SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Othello ružové (presadené 2021) Dašunja, Kraseň, (minuloročné sadenice) Chrust(2x), Garold (2x), Tajna monacha (3x), Cimus (2x), Valjok (3x), Ladannyj (2x), Karnaval (2x), Šarada UA, Nikol (2x), Kraseň (2x), Dašunja, Skazka, Vostorg (vysadené 2021 zo zakorenených odrezkov) , Katalonia, Rembo, Zolotce (vysadené 2021 - prostokorenné) , Aladdín, Beloje Čudo, Nachodka (po vlaňajšom slabom raste presadené na nové stanovište), Suzy (zrušené)

mifin
Příspěvky: 13
Registrován: 28 úno 2020, 19:45
Bydliště: Praha - Vinoř
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od mifin »

andrejZA píše:
18 led 2022, 22:15
...v ňom konáriky vydezinfikované a namočené, obalené papierom a zaviazané. ..
 
Mě se papír neosvědčil, ani v ledničce. Po nějaké době vždy začal plesnivět.



Wimpi
Aktivní člen
Příspěvky: 461
Registrován: 30 led 2020, 18:17
Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Wimpi »

Když se řízek něčím obalí, např. papírem, plastovou fólií, hrozí zaplísnění. Řízky vložené do země, či písku nikdy nezplesniví. Rouby jádrovin zapíchnuté do země (ve stínu) lze takto bezpečně uchovat až do konce dubna a pravděpodobně i déle. Ovšem u révy, kterou roubujeme později (květen, červen) hrozí, že naraší, či dokonce zakoření. Proto doporučuji onen "pískový zábal" s uložením v lednici. Osobně vyzkoušeno. Po vyjmutí petky z lednice je však nutno přikročit k upotřebení řízků nejpozději do 24 hodin, protože po ohřátí na běžnou denní teplotu začnou okamžitě pupeny řízků rašit.
 



Odpovědět

Zpět na „Přeštěpení na jinou odrůdu“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti