Ockovanie a preštepovanie viniča

Fórum o všem co se týká tohoto způsobu množení
Odpovědět
vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od vader »

Radovan píše:
02 kvě 2023, 21:05
Nuž ja by som s oblomkou ešte počkal. Mrazíky stále hrozia. Štandardne sa necháva jeden letorast z jedného miesta. Aj to nie z úplne každého očka, tak aby každý letorast mal svoj priestor na drôtenke. Ale keď to pomrzne a ostane pár živých očiek, potom poteší aj dvoják alebo troják.
Oblamovať máš času po 15. máji, letorasty môžu mať 15 cm, aj 20 cm (ten najväčší z trojice).

Dik,pockam, bo taky alladin ma skoro kazde ocko trojak :roll:

• Kosice-Okolie,Medzev ,300 mnm.
  • Bajkonour, Alladin 4x, Inga, Senator Pavlovskeho 3x, Senator Burdaka 3x,Alexa Voronjuk 5x, Podarok Nesvetaja, Alexa 3x
  • Novicok, Valjok 2x, Dasunja, Madonna, Darvika, Varvara, Emir, Slava Ukrajina ,Sponzor 3x ,Helena ,Ratatouille ,Cimus 2x,Ladannyj-2 2x,Blondinka , Matador, Belosnezka, Darja, Muscat Joanna, Muscat Medovy, Muskat Dijevsky, Zarja Nesvetaja, Nelson, Muscat Solomka, Galaha, Zlato, Prima Ukrajiny, Krasavcik, Natalia Rostova, Marija, Bogema, Belyj Chrustal, Tason

matkoo
Aktivní člen
Kraj: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

vader píše:
03 kvě 2023, 06:49
Dik,pockam, bo taky alladin ma skoro kazde ocko trojak :roll:

Tiez by som uz vedel, ktory letorast pojde von, niektore maju do 20 cm a je uuplne zjavne, ktore budu mat sukvetia - a kolko.
Ale este pockam, je sice len mala sanca, ale zmrzli su este pred nami.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Čerstvé video k téme oblomky.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Dneska jsem se ráno urval, když děti ještě spaly a vyrazil jsem očkovat. Původně jsem chtěl, stejně jako minulý rok, zkombinovat očkování a roubování. Nakonec jsem se do toho tak zanořil, že jsem na roubování zapomněl. Přeočkoval jsem keř SUB, Arteka a Garoldu. Na každý keř šly 2-3 očka a snažil jsem se to udělat co nejpečlivěji, tak jsem zvědavý jestli a kolik oček se ujme. Dneska bylo celý den pod mrakem a před námi je teplotně podprůměrné období, kdy by už nemělo mrznout. Všechny 3 keře velmi silně slzely a i přes pečlivé utažení pásky v několika vrstvách škvírou mezi očkem a páskou keř hodně slzel. Měl jsem z toho nedobrý pocit, že očko je kompletně zalité a neustále skrápěné, ale věřím, že to co nevidět přestane a bude to ok.
Nejdále v růstu jsou nadále odrůdy Bravissimo a Skazka, přidal se Talisman a za ním peloton mnoha desítek dalších odrůd.
Za 2-3 dny budu muset začít vyvazovat k druhému drátu, aby mladé výhony nevylomil vítr. Sazenice, které jsem vysadil minulý rok až na pár vyjímek pěkně prospívají a většina z nich nasadila květy, tak bude zase, snad, letos co ochutnávat a porovnávat.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, Arni, 2x Avatar, Bažena, Bekingem, 2x Bohema, 2x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 2x Darja, Deja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Džin, Džina, Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Geliodor, Gran Pri, Chrust, 2x Ivanka, Jasja, Joy Seedless, 2x Jutal, Katalonia, 3x Klubničnyj, Krasa Balok, Kreščenskij, Kripton, Ladannyj 2, Liepajas Agraa, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Magnat, Nazarij, Nelson, Nezavisimost, Pamjati Nebesnoj Sotni, Polonez 50, Poslannik, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, 2x Skazka, Slava Ukrajine (Višněveckij), Šarada UA, Tajna Monacha, Talisman, 2x Tjulpan, Vostorg, Zolotce, Agat Donskoj, Artek, Bananas, Ciravas Agraa, Garold, Jubilej Novočerkasska, Něžnost, Nero, Sindikat, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

andrejZA
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Tohtoročné vrúbľovanie čiernym do čierneho vyzerá zatiaľ sľubne. Očká sa rozvíjajú, z niektorých už vykukujú zelené lístočky. Ak sa nič zlé nestane, mohlo by z toho niečo byť. Najviac sa teším na odrody Darja a Livia, ktoré som, naštepil do dvojročného koreňa Ladannyj2. Je zasadený pri JV stene, takže tam by to týmto náročnejším odrodám mohlo byť po chuti. Do ďalšej dvojročnej révy Nikol pri dome som zasa dal Dyňku, Líviu a Geliodor, vzadu v záhrade do dvoch koreňov Joy, Aladdín, Alexu a Cimus. Stačí, ak sa ujme aspoň polovica a budem rád. Zatiaľ nepozorujem zásadnejšie rozdiely v úspešnosti pri štepení anglickou kopuláciou a do rozštepu - oba spôsoby vychádzajú približne narovnako.

Přílohy
daria.jpg
dynka.jpg
livia.jpg
joy seedles.jpg
lívia.jpg
Naposledy upravil(a) andrejZA dne 07 kvě 2023, 19:02, celkem upraveno 1 x.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2017), Dašuňja, Kraseň (2020), Othello ružové (presádzané 2021) Chrust, Garold, Tajna monacha (3x), Cimus, Valjok (2x), Karnaval (2x), Kraseň (2x), Skazka, Vostorg, Katalonia, Rembo, Zolotce , Beloje Čudo, Nachodka (2021), Arni (2x), Skazka (2x), Šarada UA, Bohéma, Katrusja Kachovskaja, Landyš, Rembo, (jar 2022), Jupiter, Jutal (jeseň 2022) Dyňka, Darja, Lívia, Joy, Alexa, Adler, Aladdín, Cimus, Geliodor, Somerset seedles (zakoreňujem), Nikol, Ladannyj2 - zrušené (preštepujem)

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Druhá várka štepov - vrúbľovaných do starého samoroďáku pri stodole. Koreň má obrovský, bežne pokrýva celú stenu o dĺžke skoro 10 metrov. Tam ak sa niečo prijme, bol by zaručený ozaj bujný rast. Uvažujem, že za priaznivých okolností by na nich mohla byť aj menšia ochutnávka. 
Přílohy
somerset.jpg
geliodor.jpg
kš.joy.jpg
alexa.jpg
ajvaz.jpg

Ajvaz (vysadené 2017), Dašuňja, Kraseň (2020), Othello ružové (presádzané 2021) Chrust, Garold, Tajna monacha (3x), Cimus, Valjok (2x), Karnaval (2x), Kraseň (2x), Skazka, Vostorg, Katalonia, Rembo, Zolotce , Beloje Čudo, Nachodka (2021), Arni (2x), Skazka (2x), Šarada UA, Bohéma, Katrusja Kachovskaja, Landyš, Rembo, (jar 2022), Jupiter, Jutal (jeseň 2022) Dyňka, Darja, Lívia, Joy, Alexa, Adler, Aladdín, Cimus, Geliodor, Somerset seedles (zakoreňujem), Nikol, Ladannyj2 - zrušené (preštepujem)

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

andrejZA píše:
07 kvě 2023, 18:09
Druhá várka štepov - vrúbľovaných do starého samoroďáku pri stodole. Koreň má obrovský, bežne pokrýva celú stenu o dĺžke skoro 10 metrov. Tam ak sa niečo prijme, bol by zaručený ozaj bujný rast. Uvažujem, že za priaznivých okolností by na nich mohla byť aj menšia ochutnávka.

Andrej, veľmi pekné , palec hore, už len pre to, držím palce aby sa nórsky server nemýlil.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m, farby: objednané, ešte neplodia, plodia, zrušené

Odrody 2013-2022:Matador, Olimp, Podarok Nesvetaja, Gordej, Lorano, Prime, Koktejl, Silver, Gold Finger, Emir,
Milana 2/Milanka/, Dubovskij Rožovyj, Jutal
, Ilja, Sponzor, Sejanec Produsjera, Podarok Bezrodnomu, Sugar drops, Ultrarannyj žoltyj muskatnyj, Zavetnyj, Arni, Bažena, Bogatyr, Kišmiš Volodar, Kleopatra,Ivanka, Baron, Božij Dar, Furor, Sicilia, Senator Burdaka, Dolgožannyj, Skazka2x, Adler, Cimus, Zolotce,Černyj Chrustaľ, Polinka,Talizman Ovalnyj, Jupiter, Saturn, Julian, Deva Marija, Marusja 2x, Monblan 2x, Millenium, Galachad, Šarada UA, Rembo, Pamjati Dženejeva, Stela, Vostorg, Melitopoľskij Krasnyj

Deny23
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Deny23 »

Obvykle roubuji révu v červnu černé do zeleného. Výsledky byly vždy výborné. Výhony vyzrály. Letos vzhledem k počasí jsem si řekl, že bych to zkusil v dubnu (16.4.). Když se něco nepovede, tak bych to přerouboval zase v červnu do nových výhonů.
  Výsledek je pěkný, kromě jednoho očka, které zatím spí, tak ostatní raší.
20230508_164519.jpg

Odrůdy doma: 1-kievský, Adler, Akademik, Aksinja, Aladdin, Alexa, Alexa Voronjuka, Aljans, Anita (BV 31-5-7), Armani, Arni, Atos, Azalia, B 5-6, Barselona, Bravissimo, Cimus, Dašunja, Dolgoždannyj, Dubovskij rozovyj, Džin, Einset seedlees, Everest, Garold, Jarka (BV 16-17-4), Julian, Katalonia, Ladannyj 2, Landyš, Lorus, Magistr, Milana, Muškát novošachtinskij, Nachodka, Pamjati Bujněnka, Polanka, Polonez 50, Rembo, Rombik, Rošfor, Rozmus, Rumba, Senator Burdaka, Senja, Skazka, Slava Ukrajině, Šarada Ukrajiny, Tajna Monacha, Tuz Bordo, Valjok, Zlata (BV 16-20-2), Zlato, Žoltyj muskatnyj. Zrušeno: Bogema, Ferdinand, Chip-Chop, Inga, Ozon, V 12
Práce: 130 odrůd

haco
Aktivní člen
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

dnes u mna zacalo obdobie prestepovania ciernym do zeleneho - o tyzen neskor ako vlani. zatial som nastepil Funny Fingers do Souveniru (namiesto Lorusu). je na nom uz Geliodor a Veles, ale kedze bujne rastie, tak dufam ze sa chyti a stihne vyzriet.
20230521_200205.jpg

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

U mňa, ako som zistil, nie je najväčším problémom prijatie vrúbľov, ale neustále obžieranie rašiacich lístkov z naštepených púčikov. U tých koreňoch, čo som štepil pri zemi, som mal podozrenie na slizniakov, čo sa aj potvrdilo. Takže toto je riešiteľné. Horšie je, že niečo ožiera aj štepy vyššie nad zemou. Dnes ráno som napr. našiel odštiknutý vrcholček z vrúbľa Darie, ktorá konečne začala rásť a tešil som sa z toho. Nevylučujem možnosť domáce zvieratá (šteniatka, mačky) - tie občas niečo rozhryzú, resp. mačky si niekedy dopĺňajú jedálniček listami. Ale skôr by som predpokladal, že ide buď o vtáctvo alebo nejaký väčší hmyz (napr. húsenice). Aké s tým máte skúsenosti a ako proti tomu bojujete? 

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Andrej, aj v tej výške to kľudne môžu byť slimáky. Dnes ráno, po včerajšom menšom daždi, som zlikvidoval normálne na ťažňoch minimálne piatich slizniakov.

blízko Piešťan,160 mnm, viac ako 100 koreňov, približne z 50 stolných odrôd

Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Najvetsi problem vrublov je nastartovanie rychleho rastu. Ujatelnost je velmi vysoka.
Husenice a slimkay lovim v noci. Husenice su len skoro v case rasenia, teraz ziadne - alebo som ich vsetky vyhubil?

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Kreščenskij, Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

O slimákoch a slizniakoch viem aj z vlastnej skúsenosti, že bez problémov vylezú do metrovej výšky a tam sa pasú na mladých listoch. Vlani mi takto ožrali, a tým úplne znehodnotili veľké množstvo rajčín, keď som bol na dovolenke. O listoch ani nehovorím. Mám tú istú skúsenosť ako Marek - dnes ráno na niektorých koreňoch - celé letorasty ožraté ako kapusta, ostali len kostrnky. 
Ale ten prípad, čo som spomínal predtým, vyzerá inak. Je tam zreteľne odštiknutý vrcholček, dokonca z dvoch púčikov - okrem hlavného vyrašil aj záložný. Dokáže toto urobiť nejaký hmyzák?
Přílohy
požer.jpg
požer2.jpg

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

tiez mam obkusane listy na stromoch i reve. Niekde to mozu byt slimaky, ale inde to bude asi hmyz. Mozno i chrusty - tych uz zabijam tiez. Na marhuliach casto su chrobaky asi 15mm - cervene kridla s ciernymi skvrnami - tie hodne nicia marhule. Ci idu aj na hrozno neviem.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
este neplodilo: Kreščenskij, Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

andrejZA píše:
24 kvě 2023, 13:08
 Je tam zreteľne odštiknutý vrcholček, dokonca z dvoch púčikov - okrem hlavného vyrašil aj záložný. Dokáže toto urobiť nejaký hmyzák?

:-(
 dokáže a aj to bežne robí nie klasický hnedý slizniak ale Slizniak veľký https://cs.wikipedia.org/wiki/Slim%C3%A ... 5%A1%C3%AD
Mne tá potvora odkusla a zničila jednu sadenicu melóna od Ľuboša a aktuálne zvyšné sadenice musím na noc prikrývať armovacou sklolaminátovou sieťkou, kým všetky tieto škvrnité slizniaky ale aj hnedé po tme nevychytám.
Keby som sem dal fotku plodu papriky, ktorý mi tento slizniak vykúsal, tak nebudeš veriť že to bol slimák ale budeš si myslieť že to bol nejaký hlodavec. Ak by som ho nepristihol ako chrúme tú papriku tak sám tomu neuverím.
Chrúmať vinič som ho už našiel nejeden krát ale nech teda nezvaľujem všetku vinu len na neho, schopné takto odkusnút sú určite aj iné tvory.
Nech sa každý prejde večer po 23.00 hodine po svojej záhrade s baterkou a možno bude zhrozený aké potvory mu po nej behajú.

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

U mna som nevidel ani jedneho este // len mi ich neposlite

• Bajkonour, Alladin 4x, Inga, Senator Pavlovskeho 3x, Senator Burdaka 3x,Alexa Voronjuk 5x, Podarok Nesvetaja, Alexa 3x
  • Novicok, Valjok 2x, Dasunja, Madonna, Darvika, Varvara, Emir, Slava Ukrajina ,Sponzor 3x ,Helena ,Ratatouille ,Cimus 2x,Ladannyj-2 2x,Blondinka , Matador, Belosnezka, Darja, Muscat Joanna, Muscat Medovy, Muskat Dijevsky, Zarja Nesvetaja, Nelson, Muscat Solomka, Galaha, Zlato, Prima Ukrajiny, Krasavcik, Natalia Rostova, Marija, Bogema, Belyj Chrustal, Tason

Lgrep
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lgrep »

Tady jsem našel "nejlepší" radu nakonec. :-)
 slimák největší

Koryčany 280 mnm, * - zamýšleno vysadit/ ** - objednáno

Labruskovité: Noah, ?Delaware?, Othello, Isabella, Concord
A-1704, Adler**, Ajvaz, Aladdin, Alexa**, Anapský červený, Avatar*, Bananas**, Cimus, Darja, Dornfelder, Dubljanskij**, Dubovskij rozovyj, Džin, Efiop, Everest, Faeton, Galahad, Heliodor, Chottabyč, II-8-1, Jesenia**, Jutal, Karnaval*, Kišmiš citronnyj, Kišmiš Nachodka, KoKl belyj, Kreščenskij, Križovnikovaja, Krystal, Kvadro, Ladannyj 2**, Landyš**, Ljubimyj**, Lorus, Nazarij, Nelson**, Nero, NY-65.112.1**, Pölöskei muskotály (R10)*, Poslannik, Prim, Rafinad**, Ratatuj*, Rombik**, Senzacija, Skazka, Slava Ukrajine (Višněveckij)**, Solaris, Somerset seedless**, Talisman, Trojka, Vanessa, Veles, Vostorg, Zlata, Zolotce

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Postriekal som vcera Nissorunom a este na zaver som stetcom osetril specialne vsetky ocka jarnych vrublov - aby sa postrek dostal vsade aj vrcholovej ruzice vyhonku. Kedze ziaden vrubel nemal viac ako 3cm vyhon. 
Uz sa mi dost susia listky na vrubli, tipujem na vplyv halcivca. Tak to bolo aj vlani. V zasade vyhonky z prvych ociek odumreli (halcivec), potom som striekal akaricidmi a po dlhom boji az vyhonky zo zaloznych ociek prezili.
Bohuzial postrek + osetrenie stetcom vrublov akaricidom Ortus asi moc nepomohlo, pritom Ortus ma nicit vsetky stadia roztocov (Nissorun nezabija dospelych)
Osetril som vcera aj Kumulusom zalozne ocka na vrubloch.
Podobne ako vlani zivotaschopnost vrublov je zavisla na odrode - najlepsie sa javi Skazka a Anita, s odstupom za nimi Svetlana.  Slabsie SUV, Rafinad, Landys, Lanselot, Beloje Cudo, Supaga.
Ako napreduje vase rasenie jarnych vrublov? U mna je to zatial slabe, hoci ziju.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Rony píše:
25 kvě 2023, 09:09
Postriekal som vcera Nissorunom a este na zaver som stetcom osetril specialne vsetky ocka jarnych vrublov - aby sa postrek dostal vsade aj vrcholovej ruzice vyhonku. Kedze ziaden vrubel nemal viac ako 3cm vyhon. 
Uz sa mi dost susia listky na vrubli, tipujem na vplyv halcivca. Tak to bolo aj vlani. V zasade vyhonky z prvych ociek odumreli (halcivec), potom som striekal akaricidmi a po dlhom boji az vyhonky zo zaloznych ociek prezili.
Bohuzial postrek + osetrenie stetcom vrublov akaricidom Ortus asi moc nepomohlo, pritom Ortus ma nicit vsetky stadia roztocov (Nissorun nezabija dospelych)
Osetril som vcera aj Kumulusom zalozne ocka na vrubloch.
Podobne ako vlani zivotaschopnost vrublov je zavisla na odrode - najlepsie sa javi Skazka a Anita, s odstupom za nimi Svetlana.  Slabsie SUV, Rafinad, Landys, Lanselot, Beloje Cudo, Supaga.
Ako napreduje vase rasenie jarnych vrublov? U mna je to zatial slabe, hoci ziju.

Ahoj Rony, Ortus sa používa od júna do polovice augusta na rozvinuté listy, musí zasiahnuť kontaktne aj zospodu.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m, farby: objednané, ešte neplodia, plodia, zrušené

Odrody 2013-2022:Matador, Olimp, Podarok Nesvetaja, Gordej, Lorano, Prime, Koktejl, Silver, Gold Finger, Emir,
Milana 2/Milanka/, Dubovskij Rožovyj, Jutal
, Ilja, Sponzor, Sejanec Produsjera, Podarok Bezrodnomu, Sugar drops, Ultrarannyj žoltyj muskatnyj, Zavetnyj, Arni, Bažena, Bogatyr, Kišmiš Volodar, Kleopatra,Ivanka, Baron, Božij Dar, Furor, Sicilia, Senator Burdaka, Dolgožannyj, Skazka2x, Adler, Cimus, Zolotce,Černyj Chrustaľ, Polinka,Talizman Ovalnyj, Jupiter, Saturn, Julian, Deva Marija, Marusja 2x, Monblan 2x, Millenium, Galachad, Šarada UA, Rembo, Pamjati Dženejeva, Stela, Vostorg, Melitopoľskij Krasnyj

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

U mna bieda strasna ,,nic nebude >) tie co vyrasili sa dostali na max 23cm a sa ususuli,zeby to slnko palive? mozno by sacky vystriekane ich zachranili neviem....total prepadak

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

U mňa boli štepy na viničoch zakryté zemou, tak zatiaľ OK. Dneska som odhŕňal, lebo do tej vyvýšenej kôpky zeme sa nasťahovali mravce a tie zlikvidujú všetko zelené. Ale napr. jablone presne ako píšeš. Pekne sa prijali, pekne rástli kým bolo vlhké počasie pod mrakom. Stačilo dva tri dni pálivého slnka a už jasne badať zasychanie mladých lístočkov.
Nie nadarmo je u nás porekadlo: V máji nesmie pastierovi obschnúť palica.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Lgrep píše:
25 kvě 2023, 07:50
Tady jsem našel "nejlepší" radu nakonec. :-)
 slimák největší

O těchto slimácích jsem slyšel již loni, že prý mají likvidovat i španělské slimáky. A když jsem loni objevil na své zahradě jednoho exempláře, tak jsem zajásal a hýčkal si ho coby bojovníka proti ostatním slimákům. Musím říct, že do letošního roku se pěkně rozmnožili. Ale když jsem viděl, jak úspěšně koexistují s těmi španělskými a rukou společnou a nerozdílnou likvidovali moji zeleninu, tak jsem je začal hubit taky. Musím říct, že několik jedinců bylo opravdu velkých a připomínali malého hada.

Svijany, 255 mnm, asi 70 stolních odrůd

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Souhlasim s Ladou, u mne jiz temer nejsou, vylovil jsem je, moje domněnka je, že plzaky by pozirali pouze, kdyby měli hlad a ten nemaji, tak si raději dají treba salat. Vzdy je tendence jit jednodušší cestou.

ještě neplodí, plodí :shock: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Bianca

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Jarek23 píše:
26 kvě 2023, 08:59
... moje domněnka je, že plzaky by pozirali pouze, kdyby měli hlad a ten nemaji, tak si raději dají treba salat. Vzdy je tendence jit jednodušší cestou. 

Jarku je to presne tak ako píšeš, ešte som ich nikdy nevidel žrať hnedé slizniaky ale len a len rastlinnú potravu. Môj pohár trpezlivosti  s nimi pretiekol nedávno, keď mi títo veľkí, škvrnití, zožrali za jednu noc všetkých 12 kusov čerstvo vysadených priesad uhoriek a aj melón od Ľuboša. Takže rozprávkam o ich užitočnosti, lebo žerú iné slizniaky neverím. 

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Ty, kdyby si dostal na stůl talířek krkovičky a talířek mrkve, do čeho by ses pustil raději? :D

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, Arni, 2x Avatar, Bažena, Bekingem, 2x Bohema, 2x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 2x Darja, Deja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Džin, Džina, Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Geliodor, Gran Pri, Chrust, 2x Ivanka, Jasja, Joy Seedless, 2x Jutal, Katalonia, 3x Klubničnyj, Krasa Balok, Kreščenskij, Kripton, Ladannyj 2, Liepajas Agraa, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Magnat, Nazarij, Nelson, Nezavisimost, Pamjati Nebesnoj Sotni, Polonez 50, Poslannik, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, 2x Skazka, Slava Ukrajine (Višněveckij), Šarada UA, Tajna Monacha, Talisman, 2x Tjulpan, Vostorg, Zolotce, Agat Donskoj, Artek, Bananas, Ciravas Agraa, Garold, Jubilej Novočerkasska, Něžnost, Nero, Sindikat, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Tento rok u mňa ako vždy skončilo štepenie čiernym do čierneho fiaskom (ujal sa pravdepodobne len jeden vrúbeľ z asi desiatich). Začalo to nádejne, očká na vrúbľoch sa prebudili, vyrástli výhony cca 5 cm a potom kaput. Ten jediný čo sa asi ujal začal po uschnutí prvého výhonu rašiť zo spiaceho očka, takže by to mohlo byť Ok.
Štepenie čiernym do zeleného je pre mňa tutovka, tam je úspešnosť vždy cez 90 %, len treba v tomto období ustrážiť roztoče na prebúdzajúcich sa očkách vrúbľov.  
Do budúcna sa už ani nebudem pokúšať štepiť čiernym do čierneho, mne to skrátka nejde.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Chlapi nevzdavajte to.
TO ze uschli prve vyhonky je asi normalne. Mne vlani tiez vsetky uschli a predsa sa podarilo prestepit 7 korenov z 8.
Treba sa nadalej starat o ne.
Ja aj dnes som jemne odstranil uschle vyhonky a stetcom naniesol Sulku 5% roztok na tie ocka vrubla proti roztocom, tam urcite budu aj zalozne ocka, tie to zachrania. Ja si myslim s velkou istotou ze usychanie sposobuju roztoce.
Pomoze aj polievat pravidelne.
Vlani vyhonky ocividne ozili po aplikacii akaricidov alebo Sulky (Sulku len ked este nevidno listocky na ocku - alebo aj ked je tam vyhonok a vidno tam zalozne ocko - tak len na zatvorene zalozne ocko.) Vlani taketo ocka ocividne za par dni narastli necakane rychlo po predoslom stagnovani.
Treba zabojovat a podari sa to.

marek-ba
Kraj: Bratislava IV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marek-ba »

takže teraz už sulku nepoužívame? 

dá sa teraz použiť karate na škodcov? 

Záhrada - Bratislava - Dúbravka - rovinatá a veľmi slnečná, 181 mnm.
Vysadené (kupované) v r. 2022: Rhea, Vanessa
Zakorenené v roku 2023: Aladdin, Alexa, Anastazia, Arni, Cimus, Dolgoždannyj, Faraon, Galahad, Glenora, Gordej, Chrust, Julian, Millenium, Pervozvannyj, Skazka, Super Extra, Veles, Zolotce
Zrušené: Ajvaz, Attila, Avgustin, Izabela, Katrusia, Konkordia, Muskat Blue, Muskat NY, Othello, Phoenix

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Sulka 5% sa uz nemoze pouzit postrekom, lebo zasiahne listy a spali ich.
Ale je mozne ju aplikovac lokalne cielene, napr. tenkym stetcom na zalozne ocka, alebo este to davam aj ked je tam zeleny vyhonok a na jeho pete/baze/zaciatku. Teda kvapnem, natriem len miesto kde vyhonok vyrasta z vrubla - preto lebo v tom mieste byvaju cca vzdy zalozne ocka - tak aby postrek nesiel na listy vyhonku.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

marek-ba píše:
26 kvě 2023, 14:40
takže teraz už sulku nepoužívame? 

dá sa teraz použiť karate na škodcov?
Karate pokial viem nie je na roztoce.
Vhodne su akaricidy napr. Nissorun, neemazal, Ortus, Vertimec, Apolo, ...

Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Tak jsem už taky rouboval černé do zeleného a jsem moc zvědav, jak to dopadne. Dával jsem na starý (cca 15 let) keř Galahadu 2x Lorus, 2x Rošfor a 1x Šaráda UA, snažil jsem se to udělat hodně pečlivě, navečer. Míza silně tekla, rouby jsem umístil aby našla na očka. Ještě jsem je zakryl podle návodu Dorošenka smotky papíru. Jen jsem nechal 2 původní výhony Galahadu, tak nevím, jak to dopadne. Správně se mají přeroubovat všechny výhony, aby síla šla do štěpů. Zatím se mi většinou rouby ujaly, ale pokud nebyly odstraněny všechny výhony, výhon z roubu byl slabý, nevyzrál a přes zimu uschnul.
Roubovani_1753.jpg

Ochrana_roubovani_1754.jpg

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Cimus, Galahad, Garold, Geliodor, Chrupka Bílá, , Chrust, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Tiež mám veľké podozrenie, že za živorením mnohých vrúbľov budú v mnohých prípadoch problémy s roztočmi. Zatiaľ som nemal čas ošetriť ich, ale musím sa k tomu dostať čím skôr. Väčšina je evidentne vypučaných, ale nie a nie začať prirastať. Niektoré už otvorili lístky. Čo ma ale zaujalo, pred dvoma týždňami som dostal pár odrôd vrúbľov, tak som spravil druhú várku štepenia. Na rozdiel od prvej som dal len po jednom pokuse z každej odrody a zdá sa mi, že tieto neskoršie idú oveľa lepšie. Predbiehajú dokonca aj väčšinu tých prvých. Tak si predstavujem, že by malo vyzerať správanie sa ujatého vrúbľa. Mám domnienku, že na týchto asi nebudú šarapatiť roztoče. Samozrejme, nechcem nič zakríknuť.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Ešte doplním - kríčky v druhej várke som pred štepením zrezal vo fáze, že už mali asi desaťcentimetrové letorasty. Išlo o dva dvojročné korene, každý po dva kmienky, vrúbľoval som tesne nad zemou. Preto si myslím, že roztoče sa od vypučania stihli presunúť na mladé lístky letorastov a kríčky pri päte ostali už čisté. Možno som im takto neplánovane prešiel cez rozum.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Marek1970 píše:
26 kvě 2023, 11:58
Tento rok u mňa ako vždy skončilo štepenie čiernym do čierneho fiaskom (ujal sa pravdepodobne len jeden vrúbeľ z asi desiatich). Začalo to nádejne, očká na vrúbľoch sa prebudili, vyrástli výhony cca 5 cm a potom kaput. Ten jediný čo sa asi ujal začal po uschnutí prvého výhonu rašiť zo spiaceho očka, takže by to mohlo byť Ok.
Štepenie čiernym do zeleného je pre mňa tutovka, tam je úspešnosť vždy cez 90 %, len treba v tomto období ustrážiť roztoče na prebúdzajúcich sa očkách vrúbľov.  
Do budúcna sa už ani nebudem pokúšať štepiť čiernym do čierneho, mne to skrátka nejde.

Pri mojom uspesnom vlanajsom jarnom stepeni, bolo mozno klucove aplikovanie Sulky na zalozne ocka. Prve vyhonky uschly, lebo ich nicili roztoce. Sulka znicila roztoce na zaloznych ockach a tie sa uz rozbehli rychlejsie. Plus klucovy bude asi aj postrek Nissorunom, ktory ma dlhodoby systemovy ucinok aj na rychlorastucich vyhonkoch.
Ale vlani to bolo o nervy, bol to tvrdy boj - na hranici prezitia vrublov. Tam neraz to zachranilo az druhe zalozne ocko.

peterpe
Kraj: doplňte prosím ...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peterpe »

No zacali aj mne nejake vruble/ocka zasychat, a ako citam vase skusenostu tak som vsetko nove pre istotu strekol nissorunom, neviem ci to bolo od tepla alebo od roztocov. uvidim

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

mam aj dobre spravy, i ked malo.
1.
Zopar vrublov (cca 3-4) uz nabera silu a zrychluje rast -  ziskava unikovu rychlost voci roztocom. A aj nove listky vyzeraju zdrave.
2.
Na mnohych aj slabych NEstepenych vyhonkoch silne napadnutych roztocmi uz vidim viac novych listov zdanlivo bez priznakov napadnutia. Dufajme, ze zabera Nissorun, ale robil som pri nich aj silnu redukciu poctu vyhonkov aby ziskali unikovu rychlost silnejsim rastom.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Rony píše:
29 kvě 2023, 09:27
Pri mojom uspesnom vlanajsom jarnom stepeni, bolo mozno klucove aplikovanie Sulky na zalozne ocka. Prve vyhonky uschly, lebo ich nicili roztoce. Sulka znicila roztoce na zaloznych ockach a tie sa uz rozbehli rychlejsie. Plus klucovy bude asi aj postrek Nissorunom, ktory ma dlhodoby systemovy ucinok aj na rychlorastucich vyhonkoch.
Ale vlani to bolo o nervy, bol to tvrdy boj - na hranici prezitia vrublov. Tam neraz to zachranilo az druhe zalozne ocko.
Dnes som sa odhodlal urobiť záchrannú operáciu podľa Ronyho návodu - nanášanie sulky štetcom na rašiacich-zastavených očkách vrúbľov. Už som sa na to nemohol pozerať - tak ako som po prvom týždni plesal, že vrúble krásne pučia, moju radosť postupne kazili roztoče - púčiky by aj mali snahu rásť, ale boli totálne decimované, až jeden po druhom zasychali. Najhoršie je to na starom samoroďáku z roku Pána. Vravel som si, že na takom obrovskom koreni musia štepy bežať ako šialené, ale realita bude zrejme taká, že aj miera zamorenia je práve tam najvyššia. Dnes som si všimol, že podobne starý samoroďák má hneď vedľa aj sused a na ňom je postihnutie roztočmi katastrofálne. O takomto čase, keď už všetky viniče naokolo majú vitálne letorasty s nahodenými kvetmi, tak u neho sú všade namiesto letorastov len šedivozelenkavé zakrpatené čudá. Takéto totálne napadnutie veľkého kra som ešte nevidel. Tlak roztočov teda bude toho roku asi abnormálny. Zajtra - pozajtra pôjdem skontrolovať, či sulka pomohla, ak nie, postriekam Nissorunom.
Horšie, že roztoče sú už aj na niektorých mladých kríčkoch. Úplne najhoršie u mňa dopadol vlaňajší Landyš - mladá sadenička, s ktorou som sa celé leto piplal, odrezok totiž pustil korienky neskoro a sadenička do jesene nestihla dobre vyzrieť. Tento rok po prebudení horko - ťažko vytlačila jediné očko, ktoré sa len pomalinky rozvíjalo, no a včera som sa naň bližšie pozrel a vidím, že pomaly, ale isto usychá. Natrel som aj toto očko sulkou, ale myslím si, že ho už nezachránim. Nech ho trafí šľak, povedal by som si, keby to zrovna nebol Landyš, takmer nezohnateľná odroda.. Aspoň že vedľa zasadená Bohema rastie k svetu, rovnako ako Katrusja Kachovská, z nich možno budú aj signáločky.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

andrejZA píše:
29 kvě 2023, 22:51
...Nech ho trafí šľak, povedal by som si, keby to zrovna nebol Landyš, takmer nezohnateľná odroda...

Andrej, ak ti ten Landyš uhynie, tak sa cez zimu ozvi, odložím ti pár odrezkov.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Samotna aplikacia Sulky na zalozne ocka nestaci. Je nevyhnutny aj akaricid Nissorun/(Neemazal) na vsetky listy kazdeho korena revy.
Ucinok Sulky je len lokalny, bez Nissorunu roztoce napadnu ocka osetrene Sulkou - presunu sa sem znova z inych casti rastlin.

Ja som tiez v napeti ci sa ujmu hlavne vruble Landys a Rafinad, ktory zatial vyzeraju menej vitalne ako Skazka, Anita, Svetlana.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Marek1970 píše:
30 kvě 2023, 06:47
Andrej, ak ti ten Landyš uhynie, tak sa cez zimu ozvi, odložím ti pár odrezkov.

Ďakujem Marek, si zlatý človek! Tvoju pomoc dosť pravdepodobne v zime využijem. Keď už sa mi konečne ten Landyš podarí dopestovať, bude to skoro ako vytúžené dieťa :)

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Rony píše:
30 kvě 2023, 07:10
Samotna aplikacia Sulky na zalozne ocka nestaci. Je nevyhnutny aj akaricid Nissorun/(Neemazal) na vsetky listy kazdeho korena revy.
Ucinok Sulky je len lokalny, bez Nissorunu roztoce napadnu ocka osetrene Sulkou - presunu sa sem znova z inych casti rastlin.
 Ja som tiez v napeti ci sa ujmu hlavne vruble Landys a Rafinad, ktory zatial vyzeraju menej vitalne ako Skazka, Anita, Svetlana.

Ja som si to z časových dôvodov rozložil na dva razy, zajtra by som sa mohol dostať k postreku Nissorunom. Myslíš, že bude treba zopakovať aj náter sulkou, aby celá operácia mala čo najvyšší účinok? O ďalších pár dní by som potom mohol dať Neemazal, ten by som využil aj na broskyne a mladé jablone, kde sa mi navliekli mravce a s nimi samozrejme vošky. Vlani ich NeemAzal celkom pekne potlačil.

Lenka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

andrejZA píše:
29 kvě 2023, 22:51
Dnes som si všimol, že podobne starý samoroďák má hneď vedľa aj sused a na ňom je postihnutie roztočmi katastrofálne.

Andrej, už aj ja podrobne skúmam vinnú révu aj doma, aj u susedov. Pri prechádzkach so psom chodím okolo každého dvora, kde ju pestujú a obzerám zdravotný stav. Roztoč je naozaj úplne všade. Kde sa len pozriem, tam si roztoč šunky vyvaľuje a na réve ostávajú len také pahýle, ktoré sa trápia. Nemala som odvahu vinič preštepovať, ale sadenice ktoré som zakoreňovala sú nateraz ošetrené Nissorun 10WP v očakávaní, ako sa im bude ďalej dariť (zatiaľ pekne prospievajú).

Vysadené jeseň 2022, zakorenené jar 2023, druhá várka zakorenené 2023
Chrupka červená, Philip, Skazka, Dašunja, Kraseň, Cimus, Zolotce, Karnaval, Rembo, Tajná Monacha, Ladannyj2, Katalonia, Nikol, ARNI, JUPITER, BOGEMA, ALVIKA, POSLANNIK, DUBOVSKIJ ROZOVYJ

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Tento rok to skutočne vyzerá až na epidémiu roztočov.  Pritom akoby ani nepomáhalo jarné ošetrenie sulkou. Každý, koho poznám a dával sulku, hovorí, že roztoče má, a veľa. Nechce sa mi veriť, že by na síru mohla vzniknúť rezistencia. Tej sa obávam skôr pri tom Nissorune, preto by som nerád ošetroval viac ako raz za sezónu. No, potom je tu ešte ten NeemAzal.. 
Nebol by som z tých roztočov taký nervózny, keby som minulý rok nevidel, ako dokázali takmer zahubiť vitálny dvojročný ker.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Jeden problém sú roztoče alebo hubové choroby a jeden sú nezodpovední "pestovatelia" v okolí.
Takéhoto "bio pestovateľa", údajne aj vyučeného vinohradníka mám cca 50 metrov od záhrady. 
Postrek to žiaden jakživ nevidelo, takže jeho tak zvaná "vinica" by bola ukážkové laboratórium pre výskum akarológa a neobťažuje sa odstraňovať ani mumifikované minulý rok zhnité strapce, takže kto by mal záujem je k dispozícii neobmedzené množstvo spór všetkých hubových chorôb viniča  :-(
Neviete niekto o zánovnom plameňomete na predaj ?
Přílohy
tzv. bio pestovateľ.jpg

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Marek, zase jedna BIO vinice, plna zivota.
 Soused to ma taky tak, víno ho nezajímá, ale vysadila to u něho sestra, kterou uz to taky.nezajima. Takže to tam u něj roste divoce a je to krásné semeniste chorob.

Naposledy upravil(a) Jarek23 dne 30 kvě 2023, 15:09, celkem upraveno 1 x.

ještě neplodí, plodí :shock: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Bianca

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Jarku, tak ako píšeš, ona je skutočne "plná života".
Našťastie jeho vinica je od mojej východným smerom, takže vietor z jeho strany fúka málokedy a zatiaľ všetky tieto jeho "dobrotky" čo rozosieva po okolí viem bez výraznejších prejavov u mňa likvidovať včasným ošetrením. 
Mimochodom, tá fotka je zo včera, ak by som to odfotil niekedy v auguste, tak to je s roztočmi "jiná podívaná". Čudujem sa, že tie rastliny to dokážu ešte prežiť.

peterpe
Kraj: doplňte prosím ...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peterpe »

Vidim ze viaceri mame susedov, co si myslia ze zvysuju imunitu nasej revy  tym ze bude neustale atakovana sporami. U mna nastastie z jednej strany takyto vinohrad zmenil majitela a uz sa to tam pohli milovymi krokmi, zostava uz len jedna strana ale tam to vidim na dlho :-( Tento rok som si vsimol aj ja vcelku napadnutie roztocmi  ale je to takym stylom ze jeden koren a potom zlava sprava 5 korenov nic.

Odpovědět

Zpět na „Přeštěpení na jinou odrůdu“