Ockovanie a preštepovanie viniča

Fórum o všem co se týká tohoto způsobu množení
Mirek
Aktivní člen
Příspěvky: 564
Registrován: 30 led 2020, 12:53
Bydliště: Břeclav
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Mirek »

Odpoledne jsem to ohlížel a zatím to vyzrálé není, snad do dospěje alespoň do jednoho přeživšího očka.


Břeclav, 158 mnm, cca 150 hlaviček, asi stovka stolních odrůd.

LadaBlatna61
Aktivní člen
Příspěvky: 501
Registrován: 25 bře 2020, 18:36
Bydliště: Blatná
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Mirek píše:
04 zář 2020, 17:48
Odpoledne jsem to ohlížel a zatím to vyzrálé není, snad do dospěje alespoň do jednoho přeživšího očka.

 
Miro jak ti to vyzrává? Mě ty roubovaný začínají žloutnot-myslím tím kmínky,dole v místě roubování je to tak 5 cm vyzrálé,to jsou zhruba dvě očka ale než se ochladí tak můžu mít i tři a to mi stačí,víc letos asi nevyzraje.
 


Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arkadia,Beloe čudo
Čornyj palec, Ester,Etalon,Galahad,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Kodrjanka,Kišmiš Rebekka,Melinda,Muskat blue,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Suffolk red,Super extra,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Valentin,Vostorg.

Mirek
Aktivní člen
Příspěvky: 564
Registrován: 30 led 2020, 12:53
Bydliště: Břeclav
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Mirek »

LadaBlatna61 píše:
20 zář 2020, 14:06
Mirek píše:
04 zář 2020, 17:48
Odpoledne jsem to ohlížel a zatím to vyzrálé není, snad do dospěje alespoň do jednoho přeživšího očka.



 
Miro jak ti to vyzrává? Mě ty roubovaný začínají žloutnot-myslím tím kmínky,dole v místě roubování je to tak 5 cm vyzrálé,to jsou zhruba dvě očka ale než se ochladí tak můžu mít i tři a to mi stačí,víc letos asi nevyzraje.
 


 
Nedíval jsem se, a ani jsem si na to nevzpomněl. Je mi to tak nějak šuma fuk. Ještě jedno takové léto a vyklátím to.
 
 


Břeclav, 158 mnm, cca 150 hlaviček, asi stovka stolních odrůd.

mifin
Příspěvky: 7
Registrován: 28 úno 2020, 19:45
Bydliště: Praha - Vinoř
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od mifin »

Je rozumné zkusit přeroubovat velmi starou révu, která je hodně nemocná (listy, plody), nebo ji raději vykopat? Jsem laik, ale myslím, že má padlí i plíseň, roztočů jsem se asi zbavil sulkou. Může být stará 40 let, možná o hodně víc. Pokud vykopat, tak sázet asi na stejné místo raději ne hned, ale třeba po roce?



Uživatelský avatar
Dzordzik
Administrátor fóra
Příspěvky: 1009
Registrován: 27 led 2020, 14:57
Bydliště: Zdounky (Kroměřížsko)
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Dzordzik »

Pokud se tou nemocí myslí např. Peronospora nebo padlí, tak jenom přeléčit, radikálně zmladit a přeroubovat. Ideálně ne vše najednou, ale postupně. Pokud je kmínek zdravý, ideálně jej zachovat. Pokud ne, seřezat nízko nad zemí a nechat obrazit a až potom přeroubovat. Aspoň tak bych to asi udělal já.



Radovan
Aktivní člen
Příspěvky: 160
Registrován: 08 bře 2020, 19:50
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Radovan »

Súhlas ale s jedným nesúhlasom. Nemám dobré skúsenosti s čiastočným, postupným preštepením. Keď prevrúbľuješ len menšiu časť kra, vinič si vrúble akoby nevšíma. Veď môže pohodlne rásť zo zvyšných očiek. Práve preto by som to urobil naraz. Vtedy nemá inú možnosť, len tlačiť do vrúbľov a tie sa lepšie ujímajú. Tiež je lepšia ujateľnosť do zeleného, než do čierneho. Asi by som to v predjarí radikálne zostrihol, po vypučaní si vybral vhodné letorasty a tie navrúbľoval, kľudne nech ich je aj viac. Ostatné nepoužité letorasty je vhodné odstrániť.
Tým zabezpečíš aj to, že tam nebudú listy starej neodolnej odrody, ale už len listy navrúbľovanej odrody. Ak si zvolíš odolnú, tak chorôb bude hneď menej.



mifin
Příspěvky: 7
Registrován: 28 úno 2020, 19:45
Bydliště: Praha - Vinoř
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od mifin »

Díky za odpovědi, zkusím to naráz. Mám s roubováním podobné zkušenosti, že když nechám moc původní rostliny, tak musím hlídat, aby nešla míza mimo rouby a je někdy obrovský rozdíl v jejich růstu. Chci taky maximálně omezit choroby, takže vše staré půjde pryč. Jen jsem váhal, jestli je rozumné takhle starou rostlinu s nemocemi přeroubovávat. Rozhodně to ale bude jednodušší a mohla by (snad) být dřív úroda.
Osobně mám také lepší ujímavost při roubování do zeleného, tak to tak zkusím. Snad se zadaří.



Wimpi
Aktivní člen
Příspěvky: 219
Registrován: 30 led 2020, 18:17
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Wimpi »

Ten starý keř jsem sice neviděl, ale jesli je hodně "košatý a roztažený", jak to u podobných solitérních starochů bývá, tak mě napadlo, jestli by nestálo za úvahu ho seříznout až u změ, nebo nízko nad zemí, počkat si na rašící letorosty z té paty, které budou velmi bujné, vybrat z nich dva-tři nejlepší a vroubovat to do nich. Pak to nechat růst a na jaře dalšího roku ponechat jen jeden z nich. Výhodou by bylo, že by se takto zapěstoval nový čistý kmínek a keř by byl z hlediska naroubované odrůdy velmi jednoduchý a přehledný...



Jarek23
Aktivní člen
Příspěvky: 723
Registrován: 07 úno 2020, 20:17
Bydliště: Třemešná 365 m.n.m
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Jarek23 »

Wimpi píše:
01 říj 2020, 19:03
Ten starý keř jsem sice neviděl, ale jesli je hodně "košatý a roztažený", jak to u podobných solitérních starochů bývá, tak mě napadlo, jestli by nestálo za úvahu ho seříznout až u změ, nebo nízko nad zemí, počkat si na rašící letorosty z té paty, které budou velmi bujné, vybrat z nich dva-tři nejlepší a vroubovat to do nich. Pak to nechat růst a na jaře dalšího roku ponechat jen jeden z nich. Výhodou by bylo, že by se takto zapěstoval nový čistý kmínek a keř by byl z hlediska naroubované odrůdy velmi jednoduchý a přehledný...



 
Tak jsme to udělal já, starý a křivý kmen jsme uřazal v úrovni země a do nového výhonu narouboval, nyní mám krásný mladý, rovný kmen na silném kořeni
 
 
Naposledy upravil(a) Jarek23 dne 03 říj 2020, 10:27, celkem upraveno 1 x.



mifin
Příspěvky: 7
Registrován: 28 úno 2020, 19:45
Bydliště: Praha - Vinoř
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od mifin »

Takhle mi to přijde nejlepší - seříznu ho u země a zkusím až vyraší naroubovat na několik silnějších výhonů, abych si pojistil, že se uchytí a pak to zredukuju. Půjde tam Galahad, Alexa nebo Skazka, jestli je u Bred-ika seženu.



Uživatelský avatar
Dzordzik
Administrátor fóra
Příspěvky: 1009
Registrován: 27 led 2020, 14:57
Bydliště: Zdounky (Kroměřížsko)
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Dzordzik »

Taky mě to na jaře čeká, ale já budu řezat někde pod místem, kde chci mít hlavu. Mám 4letý keř s prásně narostlými 2 kmínky, tak to chci zkusit přeroubovat z Nera na něco lepšího.



LadaSvijany
Aktivní člen
Příspěvky: 191
Registrován: 14 kvě 2020, 13:17
Bydliště: Svijany
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od LadaSvijany »

mifin píše:
30 zář 2020, 21:33
Je rozumné zkusit přeroubovat velmi starou révu, která je hodně nemocná (listy, plody), nebo ji raději vykopat? Jsem laik, ale myslím, že má padlí i plíseň, roztočů jsem se asi zbavil sulkou. Může být stará 40 let, možná o hodně víc. Pokud vykopat, tak sázet asi na stejné místo raději ne hned, ale třeba po roce?











 
Před pár dny tady mifin položil otázku, zda je vhodné přeroubovat starou a nemocnou révu nebo ji vykopat. Není uvedeno, v jakém tvaru a kde byla tato réva pěstována. Bohužel se k odpovědi dostávám až nyní. A nesouhlasím s názory na přeroubování. A to hlavně z důvodu jejího stáří (40 a více let). Když se sází nový vinohrad, tak se všeobecně uvádí, že to je na 20, max 30 let. Po této době se vinohrady likvidují a přesazují jinam. Je to z důvodu, že klesá úrodnost, stoupá nemocnost a taky proto, že půda je totálně vyčerpaná. Navíc je půda promořena mnoha chorobami, které se v půdě za ty roky nahromadí. Mifin taky uvádí, že stávající réva trpí mnoha chorobami. Navíc rozsáhlý kořenový systém stávající révy bude k ničemu, protože v prvém roce nebude mít živiny kam dodávat. Nad zemí zůstane jenom jeden nebo dva rouby, které budou mít téměř nulovou potřebu živin, protože jim nějaký čas bude trvat, než srostou. A další výhony budou ihned likvidovány, aby se podpořil srůst roubu. Takže v prvním roce velká část kořenového systému stejně odumře jako nepotřebná. Pokud se provede roubování, tak s jakou perspektivou? Obávám se, že to bude pro naroubovanou odrůdu jenom trápení. A po nějakém čase to stejně skončí likvidací a zbytečnou ztrátou času. Správný postup je tedy révu vykopat a novou vysadit na jiném místě. Pokud z nějakého důvodu je potřeba vysadit révu opět na stejné místo, tak bude nutné půdu do hloubky min.1 m komplet vyměnit. Přeroubování má smysl u mladých a perspektivních keřů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Svijany, 255 mnm
Adler, Akademik, Aladdin, Alex raný, Aljoša Popovič, Arkadia, Arni, Bažena, Belij Chrustal, Beloje Čudo, Belyj KOKL, Bogema, Čabaň. perla, Darja, Everest, Frumoasa Alba, Furor, Galahad, Gorděj, Hrabě M. Chr., Chip-Chop, Chusai Kelin Barmak, Izjuminka, Kleopatra, Kodrjanka, Livija, Lora, Milana, Monarch, Premier, Preobražanie, Prim, Princess Augusta, Rembo, Rozmus, Ruby Roman, Rumba, Ruslan, Sašenka Leonova, Senator Pavlovsky, Senzacia, Sicilia, Smaragd, Super Extra, Talisman, Tian Shan, Tuz bordo, Ultrarannyj žoltyj, Valjok, Velika, Viktoria, Vostorg, Vulkan, V 5-6, Zarnica.

Radovan
Aktivní člen
Příspěvky: 160
Registrován: 08 bře 2020, 19:50
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Radovan »

Na toto téma je samozrejme viac názorov. Ale skoro každý premýšľavý vinohradník povie, že je dobré využiť starý mohutný koreň. Časť koreňovej sústavy nemusí nutne uhynúť, to sú len domnienky. Viem si predstaviť že starý ker zrezaný k zemi vytlačí niekoľko 5 metrových letorastov a bude mať podobnú listovú plochu.
Ani pôda po 30 rokoch vinohradu nemusí byť nutne vyčerpaná a premorená chorobami. Záleží od starostlivosti. A to že to tak niekde je, neznamená že to tak musí byť všade. Pod malými Karpatami posadili vinič rímske légie pred 2000 rokmi a pestuje sa doteraz.



LadaSvijany
Aktivní člen
Příspěvky: 191
Registrován: 14 kvě 2020, 13:17
Bydliště: Svijany
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od LadaSvijany »

Nejsem proti využívání zdravých a perspektivních kořenů. Ale téměř padesátiletý keř, který má zenit růstu už dávno za sebou? Že část kořenů nutně uhyne nejsou domněnky, ale je to dáno zachováním rovnováhy mezi podzemní a nadzemní částí keře. To platí všude a je to ověřeno i ze zkušenosti sadařů, kde je doporučení při řezu likvidovat max 25% větví, jinak dochází k úhynu části kořenů (neplatí u zmlazovacího řezu). Pod Malými Karpatami se možná pěstuje réva dlouho, ale určitě ne stále na jednom a tom samém místě. Nehledě na to, že réva tehdy a dnes, to je jako nebe a dudy.
 
 
 
 


Svijany, 255 mnm
Adler, Akademik, Aladdin, Alex raný, Aljoša Popovič, Arkadia, Arni, Bažena, Belij Chrustal, Beloje Čudo, Belyj KOKL, Bogema, Čabaň. perla, Darja, Everest, Frumoasa Alba, Furor, Galahad, Gorděj, Hrabě M. Chr., Chip-Chop, Chusai Kelin Barmak, Izjuminka, Kleopatra, Kodrjanka, Livija, Lora, Milana, Monarch, Premier, Preobražanie, Prim, Princess Augusta, Rembo, Rozmus, Ruby Roman, Rumba, Ruslan, Sašenka Leonova, Senator Pavlovsky, Senzacia, Sicilia, Smaragd, Super Extra, Talisman, Tian Shan, Tuz bordo, Ultrarannyj žoltyj, Valjok, Velika, Viktoria, Vostorg, Vulkan, V 5-6, Zarnica.

Jarek23
Aktivní člen
Příspěvky: 723
Registrován: 07 úno 2020, 20:17
Bydliště: Třemešná 365 m.n.m
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Jarek23 »

Nevim, jestli tam.mifin rval chemii, treba ne, choroby zustanou, to je jasne. Puda bude asi taky nejakym zpusobem vycerpana, ale treba mifin nema jine a volne misto, tak.chce vyuzit stavajici, protoze proste nema.kam presadit. To by nam.musel.upresnit on...
 



Wimpi
Aktivní člen
Příspěvky: 219
Registrován: 30 led 2020, 18:17
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Wimpi »

Je pravdou, že nikdo z nás, samozvaných rádců, uvedený keř neviděl. To je značný hendikep. Proto je nutno brát všechny rady spíš jako "poradní hlasy" a nikoli jako absolutní pravdu. Konečné rozhodnutí musí učinit pěstitel - tazatel sám. Názory, jak naložit s dotyčným keřem proto mohou být různé, ba i naprosto rozdílné. Proto je obvyklé, že tazatel nedostane z internetové diskuse očekavanou instantní informaci, ale množství protiřečících si názorů. Ale konkrétně. Já například nesouhlasím s Láďovým názorem, že se réva vysazuje s perspektivou jen 20 až 30 let a pak by se měla vyklučit a vysadit jinde. Tak předně, existují a plodí solitérní keře staré i několik set let. Tušim, že ten slovinský rekordní veterán, který dosud bohatě plodí, má už přes 400 let, možná i víc, už jsem to zapomněl kolik je to přesně a nechce se mi to hledat. Je rozdíl, budeme-li posuzovat dlouhodobou perspektivu keřů, vysazených v intenzivních výsadbách a nahloučených na sobě v moderních sponech 0,8 × 1,5  metru a oproti tomu keřů, které mají dostatek životního prostoru. Dále, vinice v tradičních vinařských oblastech nikdo nikam nestěhuje, ty jsou tam stále na stejném místě několik set let. Kam by je stěhovali? Vždyť není kam. Vezměme pro příklad údajně jedinečnou vinici Šobes, která je na stejném místě už od středověku. A ještě něco ke kořenovému systému, o kterém kolega Láďa předpokládá, že jeho podstatná část uhyne. Já si to úplně nemyslím. Réva je sice dřevina, ale je to liána, nikoli strom. A liány jsou na stromech závislé, protože se po nich potřebují šplhat. Proto má réva ve svojí genetické výbavě mnohem větší schopnosti sebezáchvy v kritických situacích a v boji o přežití. Ona umí to, že když její strom padne, například vyvrácením, tak ona s ním nezahyne a snaží se dál žít, i když při pádu stromu přišla o kompletní nadzemní část. Kořeny révy umí v zemi přežít hodně dlouho a po celou dobu se aktivně snaží nastartovat k růstu svůj nový vršek. Umí tohle mnohem lépe, než ostatní ovocné stromy. Když jsem na začátku své hobbyvinohradnické kariéry vyklučil velmi starý keř, se kterým jsem začínal, byl jsem překvapen, že ze země vyrážely výhony ještě po třech letech.
 
 
 
 
 



Radovan
Aktivní člen
Příspěvky: 160
Registrován: 08 bře 2020, 19:50
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Radovan »

Tiež mi vyrážali zrušené korene ešte niekoľko rokov a to boli pravidelne kosené. Až kým som ich nevyklčoval do hĺbky možno pol metra. Záleží od vitality toho konkrétneho koreňa, no niekedy aj starouš prekvapí. Starý koreň, mladá sila - to je staré vinohradnícke príslovie. Takto sa to obnovovalo odjakživa, keď nadzemná časť pomrzla, alebo chytila hnilobu, ....
Pod malými Karpatami vysadili vinič rímsky vojaci, bo nemali čo chlastať, cez Alpy domov to bolo ďaleko. Pozdejšie sa slovanské kmene chlastaniu priučili a výmery vinohradov ešte rozšírili. A tak sa to s nami tiahne až doteraz. Otvorená fľaša sa už nezatvára, ale dopije  :lol:.  A áno, je to na tom samom mieste. Súvislý pás medzi dedinami a lesom, minimálne od stredoveku.
 



Uživatelský avatar
Dzordzik
Administrátor fóra
Příspěvky: 1009
Registrován: 27 led 2020, 14:57
Bydliště: Zdounky (Kroměřížsko)
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Dzordzik »

Dle mého nejde až tak o to jak starý ten keř je, ale v jakém je zdravostním stavu. Pokud je vitální a nadzemní část je zdravá, není důvod se starých kořenů zbavovat. Naopak. V tomto s kolegy pode mnou naprosto souhlasím.



LadaSvijany
Aktivní člen
Příspěvky: 191
Registrován: 14 kvě 2020, 13:17
Bydliště: Svijany
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od LadaSvijany »

Ta réva rekordman (Stara trta), roste ve slovinském Mariboru a má údajně 440 let. Ale to je původní červená divoká réva, která je odolná proti dnešní nemocem a škůdcům, což je trochu něco jiného než naše soudobé šlechtěné révy. Ještě k tomu úhynu části kořenů. Nejenom réva, ale i stromy mají pud zebezáchovy. Brání se tím, že hned vyrazí nové výhony a vyrazí jich několik. V případě stromu dokonce obroste třeba celý pařez. Je to jejich přirozená ochrana před náhodným a někdy i větším poškozením. Ale rozdíl je v tom, že ve volné přírodě réva nebo i strom takto rychle obnoví listovou plochu a nerušeně rostou dál. Ale u roubovaného keře se všechny tyto nové výhony hned odstraňují. Tím se vlastně réva připravuje o své nástroje dýchání a jak to asi může dopadnout? Tak, že rozsah kořenového systému se začne redukovat jako v danou chvíli nepotřebný. Co se týká stěhování vinohradů, tak ty se opravdu stěhují. Ještě když jsem bydlel na jižní Moravě, tak sám jsem stěhování zažil. A vůbec se tehdy nejednalo o moderní výsadbu. Místo se vždycky najde. Všechny stráně nejsou osázené jen vinohrady ani tam.
Svým příspěvkem jsem jenom chtěl poukázat na to, že roubování nemusí být vždy výhodné a bez rizika. Ale samozřejmě konečné rozhodnutí je na tazateli, jak si všechny tyto informace a rady přebere, jak vyhodnotí možná rizika a jak se nakonec rozhodne. V každém případě přeji mnoho pěstitelských úspěchů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Naposledy upravil(a) LadaSvijany dne 03 říj 2020, 16:53, celkem upraveno 2 x.


Svijany, 255 mnm
Adler, Akademik, Aladdin, Alex raný, Aljoša Popovič, Arkadia, Arni, Bažena, Belij Chrustal, Beloje Čudo, Belyj KOKL, Bogema, Čabaň. perla, Darja, Everest, Frumoasa Alba, Furor, Galahad, Gorděj, Hrabě M. Chr., Chip-Chop, Chusai Kelin Barmak, Izjuminka, Kleopatra, Kodrjanka, Livija, Lora, Milana, Monarch, Premier, Preobražanie, Prim, Princess Augusta, Rembo, Rozmus, Ruby Roman, Rumba, Ruslan, Sašenka Leonova, Senator Pavlovsky, Senzacia, Sicilia, Smaragd, Super Extra, Talisman, Tian Shan, Tuz bordo, Ultrarannyj žoltyj, Valjok, Velika, Viktoria, Vostorg, Vulkan, V 5-6, Zarnica.

mifin
Příspěvky: 7
Registrován: 28 úno 2020, 19:45
Bydliště: Praha - Vinoř
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od mifin »

Vidím, že jsem to tu naočkoval k bouřlivé diskuzi. Jsem moc rád za všechny názory. Jak je keř starý nevím, protože zde rostl dříve než jsem se tu objevil já a pamětníci si tím nejsou jistí. Chemie dostávalo víno minimum, to je důvod, proč jsem se rozhodl té odrůdy zbavit - nejsem ochoten ho stále stříkat a hlídat. Mám zde jiné noname odrůdy a kromě sulky v předjaří je nestříkám a není s nimi žádný problém. Je to velmi rané zelené víno a bývalo i chutné (když dozrálo), ale posledních několik let jsem nikdy neuhlídal, aby hrozny z velké části nezplenivěly (+ přispěly vosy, sršni, mouchy apod., je pro ně velmi atraktivní). Má podle mě jak padlí, tak plíseň šedou a možná i něco dalšího. Keř je stále vitální, i když je relativně méně vzrůstný a tvar je dost těžké popsat, protože ho v minulosti nevím kolik let prakticky nidko nestříhal a rostlo si po svém. Trochu ho tvaruju poslední roky, mělo více kmenů, ale i když jsem je postupně zredukoval na 1 a mělo dost slunce, tlak chorob je tady v posledních letech čím dál vyšší. Pohrabal jsem a ještě dohrabu maximum opadu, kde by mohly být zárodky, mohl bych to také pod ním posypat trochu vápnem. Myslím, že Láďa může mít pravdu, to se časem ukáže, ale nejen když si vezmu tu práci s vykopáváním - místa kam dát víno mám proklatě málo, tak mi to za to stojí ho přeroubovat. Zvažoval jsem vykopání a nechat ležet ladem rok, ale to může být z hlediska chorob taky málo. Růst roubů by mohl být na starém kořeni velmi rychlý. Samozřejmě budu nechávat kvůli asimilaci i sem tam nějaký jiný výhon, který tolik nebude konkurovat roubům, ale budu je průběžně zaštipovat a jak budou rouby sílit, tak postupně osdraňovat. Loni jsem tímhle způsobem jeden mladší keř úspěšně přerouboval. Dotaz jsem pokládal, hlavně kvůli mé nezkušenosti s možným přenosem chorob. Jestli nová odrůda, byť relativně odolná, nemůže po naroubování více trpět chorobami.
 
 



LadaSvijany
Aktivní člen
Příspěvky: 191
Registrován: 14 kvě 2020, 13:17
Bydliště: Svijany
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od LadaSvijany »

Záleží, jestli se stávající odrůda ukáže jako dobrá podnož a roub dobře sroste. Naroubovaná nová odrůda si zachovává svoje vlastnosti a nepřebírá je od podnože. Podnož ji bude ovlivňovat spíše v růstu.
 


Svijany, 255 mnm
Adler, Akademik, Aladdin, Alex raný, Aljoša Popovič, Arkadia, Arni, Bažena, Belij Chrustal, Beloje Čudo, Belyj KOKL, Bogema, Čabaň. perla, Darja, Everest, Frumoasa Alba, Furor, Galahad, Gorděj, Hrabě M. Chr., Chip-Chop, Chusai Kelin Barmak, Izjuminka, Kleopatra, Kodrjanka, Livija, Lora, Milana, Monarch, Premier, Preobražanie, Prim, Princess Augusta, Rembo, Rozmus, Ruby Roman, Rumba, Ruslan, Sašenka Leonova, Senator Pavlovsky, Senzacia, Sicilia, Smaragd, Super Extra, Talisman, Tian Shan, Tuz bordo, Ultrarannyj žoltyj, Valjok, Velika, Viktoria, Vostorg, Vulkan, V 5-6, Zarnica.

Mirek
Aktivní člen
Příspěvky: 564
Registrován: 30 led 2020, 12:53
Bydliště: Břeclav
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Mirek »

mifin píše:
30 zář 2020, 21:33
Je rozumné zkusit přeroubovat velmi starou révu, která je hodně nemocná (listy, plody), nebo ji raději vykopat? Jsem laik, ale myslím, že má padlí i plíseň, roztočů jsem se asi zbavil sulkou. Může být stará 40 let, možná o hodně víc. Pokud vykopat, tak sázet asi na stejné místo raději ne hned, ale třeba po roce?


 
Naroubuj několik řízků (2-4) na seřezaný kmínek. Postup nalezneš na tomto videu. Nevím jakého průměru je stávající kmínek, důležité je, aby se pletiva překrývala. Ponechej pak nejpěknější na zapěstování kmínku (kmínků) a pohlídej si, aby roub nezakořenil, tzn. dej ho tak vysoko, aby srůst byl v budoucnu těsně nad zemí. Takto jsem to dělal já.
 
 


Břeclav, 158 mnm, cca 150 hlaviček, asi stovka stolních odrůd.

haco
Příspěvky: 89
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

Mirek píše:
04 říj 2020, 10:19
mifin píše:
30 zář 2020, 21:33
Je rozumné zkusit přeroubovat velmi starou révu, která je hodně nemocná (listy, plody), nebo ji raději vykopat? Jsem laik, ale myslím, že má padlí i plíseň, roztočů jsem se asi zbavil sulkou. Může být stará 40 let, možná o hodně víc. Pokud vykopat, tak sázet asi na stejné místo raději ne hned, ale třeba po roce?





 
Naroubuj několik řízků (2-4) na seřezaný kmínek. Postup nalezneš na tomto videu. Nevím jakého průměru je stávající kmínek, důležité je, aby se pletiva překrývala. Ponechej pak nejpěknější na zapěstování kmínku (kmínků) a pohlídej si, aby roub nezakořenil, tzn. dej ho tak vysoko, aby srůst byl v budoucnu těsně nad zemí. Takto jsem to dělal já.
 
 



 
pochopil som to spravne ze tento postup vrublovania na koren sa moze robit na jesen po ukonceni vegetacie? aku ujatelnost si mal po tomto sposobe vrublovania? na jar je aky postup? rozhrnut? ci cakat kym sa ocka same dopracuju na povrch? vo videu pouziva na utiahnutie bavlnenny obvaz, predpokladam ze ten sa do roka v zemi rozpadne,plastovu pasku si po zrasteni odstranoval?    
 
 
 



Mirek
Aktivní člen
Příspěvky: 564
Registrován: 30 led 2020, 12:53
Bydliště: Břeclav
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Mirek »

Rouboval jsem na jaře v době, kdy réva začne tlačit mízu, a použil jsem vyzrálé řízky prošlé mrazem. Roubování se přihrne zeminou a rašící réva si najde cestu z růvku ven. Je možné i růvek odhrnout, ale nesmí již mrznout a rašící výhony je třeba chránit před ostrým sluncem.


Břeclav, 158 mnm, cca 150 hlaviček, asi stovka stolních odrůd.

Bohous
Příspěvky: 4
Registrován: 24 srp 2020, 21:45
Bydliště: Zdiby, Praha - Východ
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Bohous »

Na Mirka: V odkazu píšeš, že jsi přeroubovával Krasotku. Proč jsi s ní byl nespokojený? Já uvažoval o jejím pořízení.
 


Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Galahad, Chrupka Bílá, Katalonia, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero Picurka ,Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Skazka, Světlana, Vanessa, Venus

Mirek
Aktivní člen
Příspěvky: 564
Registrován: 30 led 2020, 12:53
Bydliště: Břeclav
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Mirek »

Bohous píše:
08 říj 2020, 09:13
Na Mirka: V odkazu píšeš, že jsi přeroubovával Krasotku. Proč jsi s ní byl nespokojený? Já uvažoval o jejím pořízení.
 


 
Strašně mi praskala. foto
 
 


Břeclav, 158 mnm, cca 150 hlaviček, asi stovka stolních odrůd.

haco
Příspěvky: 89
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

pouzivate niekto stimulator zrastania vrubla a kmienka pri vrublovani? ak ano aky a ake mate skusenosti? na niekolkych videach z ukrajiny ich pouzivaju...

napr. tu: https://www.youtube.com/watch?v=fvS42oki5VE&feature=player_embedded od 9:00 min.
 



Odpovědět

Zpět na „Přeštěpení na jinou odrůdu“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host