Ockovanie a preštepovanie viniča

Fórum o všem co se týká tohoto způsobu množení
Lubos
Aktivní člen
Příspěvky: 100
Registrován: 02 úno 2020, 21:07
Bydliště: Nevidzany 400 mnm okr.Prievidza SR
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Lubos »

Na kroch nechávam vačšinou dva kmienky keď potrebujem preočkovať na inú odrodu jeden zrežem na cca 30cm a na druhom nechám krátky tažeň. Na jar do zrezaneho očkujem. Dávam min dve očká nie každe začne rásť. Všetko ostatné čo na očkovanom kmienku raší vylamujem.


Nevidzany okr. Prievidza 400m.n.m asi 70 odrôd len stolové.

Pavel 67
Příspěvky: 1
Registrován: 07 úno 2021, 21:17
Bydliště: Uh.brod
Kraj: doplňte prosím ... Zlínský
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Pavel 67 »

Roubování révy na videu od p.Urbanka https://youtu.be/F5roLz2yxkc



Bohous
Příspěvky: 76
Registrován: 24 srp 2020, 21:45
Bydliště: Zdiby, Praha - Východ
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Bohous »

Chystám se přeroubovávat 2 starší keře v krčku.V jednom ukrajinském videu o roubování se doporučuje vymáčet rouby v slabém roztoku heteroauxinu. Nepodařilo se mi zjistit, v čem se tato látka nachází. Máte s tím někdo zkušenost? Lze použít třeba stimulátor (Gelstim A) nebo lignohumát? Díky, Bohouš.


Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Galahad, Chrupka Bílá, , Katalonia, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka ,Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Skazka, Světlana, Vanessa, Venus

haco
Aktivní člen
Příspěvky: 260
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

myslite ze tento vyhon je uz vhodny na vrublovanie ciernym do zeleneho? ma asi 35 cm. ma byt teraz dlhsie vhodne pocasie tak by som to mozno skusil cez vikend...
 
Přílohy
IMG_20210513_191033.jpg



Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 159
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Marek1970 »

Ja už som včera niečo preštepoval zelené do zeleného aj čierným do zeleného a to som až také ukážkové výhony na preštepovanie nemal ako máš ty. Trochu mi zalialo (asi 20mm) a počasie má byť skutočne vhodné na takúto prácu, takže ideálny čas vyskúšať.
 


160 mnm
plodia, ešte neplodia
Odrody: Adler,Aladdin, Alexa, Bananas, Bianca, Cabernet Cortis, Cimus, Ciravas Agraa, Dolgoždannyj,Darja, Dubovskij rozovyj, Ester, Galahad, Graf Monte Christo, Hibernal, Ivanka, Joy Seedless, Jubilej Novočerkaska, Julian, Jutal, Karnaval, Katalonia, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasotka, Krystal, Kubáň, Livia, Lora, Moldova, Muskat dijevskij, Nero,Pamjať Žuravlja, Prima Ukrainy, Rembo, Rošfor, Rusbol, Skazka, Slava Ukrajine (Bačinskij), Slava Ukrajine (Višneveckij), Somerset Seedless, Sprint, Šarada UA, Talisman, Valjok, Veles, Venus, V25-20, Zolotce

Rony
Aktivní člen
Příspěvky: 245
Registrován: 22 črc 2020, 09:02
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Rony »

Zvykne sa odporucat vrublovat az ked vyhon zacne drevnatiet. Jeden pokus som mal aj pri takychto mekych vyhonoch a tam sa mi ziaden nepodaril. Dari da vam aj takto skoro vrublovat?



Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 159
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Marek1970 »

Tento rok je trochu oneskorený ale moje minuloročné vrúbľovanie z polovice mája zelené do zeleného malo 100% úspešnosť. Všetky vrúble prežili zimu a majú už aj nasadené kvetenstvá. Dúfam, že i tento rok to pôjde dobre. Taký výhon aký ma Mišo na fotke je podľa mňa ideálny ale každý má na to svoj názor a mnoho závisí od aktuálnych miestnych podmienok. 
 


160 mnm
plodia, ešte neplodia
Odrody: Adler,Aladdin, Alexa, Bananas, Bianca, Cabernet Cortis, Cimus, Ciravas Agraa, Dolgoždannyj,Darja, Dubovskij rozovyj, Ester, Galahad, Graf Monte Christo, Hibernal, Ivanka, Joy Seedless, Jubilej Novočerkaska, Julian, Jutal, Karnaval, Katalonia, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasotka, Krystal, Kubáň, Livia, Lora, Moldova, Muskat dijevskij, Nero,Pamjať Žuravlja, Prima Ukrainy, Rembo, Rošfor, Rusbol, Skazka, Slava Ukrajine (Bačinskij), Slava Ukrajine (Višneveckij), Somerset Seedless, Sprint, Šarada UA, Talisman, Valjok, Veles, Venus, V25-20, Zolotce

Mevik
Guru fóra
Příspěvky: 339
Registrován: 28 led 2020, 01:02
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Mevik »

haco píše:
13 kvě 2021, 21:11
myslite ze tento vyhon je uz vhodny na vrublovanie ciernym do zeleneho? ma asi 35 cm. ma byt teraz dlhsie vhodne pocasie tak by som to mozno skusil cez vikend...
 
Domnívám se, že je zatím na takovou operaci příliš brzy. Odhadem nejdříve za 2 týdny.
Pokud se týká vhodného počasí, ani předpovídané chladno není ideální. Réva by při roubování černým do zeleného měla být v plném růstu, což při denních teplotách kolem 15 stupňů nelze očekávat.



haco
Aktivní člen
Příspěvky: 260
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

tak som na souvenir pokusne svihol 4 cierne vruble - na reze uz bolo pekne vidiet svetlejsi kambialny kruzok, tak hadam z toho nieco bude.
IMG_20210515_182731.jpg
 
s prestepovanim dalsich korenov este pockam, tam je rast vyhonov opozdeny
 



haco
Aktivní člen
Příspěvky: 260
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

dnes sme dokoncili prestepovanie vinica - po vlanajsich neuspesnych pokusoch (1-2 stepy do dalej rastuceho kra povodnej odrody) isli viacere korene na jezka - bud sa chytia alebo... sa chytia :-).

na obrazku prestepeny Vostorg a Solaris
IMG_20210601_174439.jpg
 
IMG_20210601_174519.jpg
 testovali sme viacero pasok:
- steparska(ovocinarska) - prilis hruba,
- potravinarska folia - prilis tenka, zlepuje sa,
- cierna eletrikarska izolacna paska - po jej natiahuti ca. na dvojnasobnu dlzku idealna pevnost a pruznost

uvidime po par tyzdnoch... pocasie vyzera slubne
 
 
 



haco
Aktivní člen
Příspěvky: 260
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

teplejsie pocasie pohana rozvoj ociek zastepenenych vrublov z prvej varky - na obr. Lorus na Souvenir - stepene 15.5.
IMG_20210602_102715.jpg
 
 



Jarek23
Aktivní člen
Příspěvky: 1165
Registrován: 07 úno 2020, 20:17
Bydliště: Třemešná necelých 400 m.n.m
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Jarek23 »

haco píše:
02 čer 2021, 12:07
teplejsie pocasie pohana rozvoj ociek zastepenenych vrublov z prvej varky - na obr. Lorus na Souvenir - stepene 15.5.IMG_20210602_102715.jpg
 
Pekne ti to roste 👍
 



haco
Aktivní člen
Příspěvky: 260
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

prestepenie stareho vinica na hulvata

https://www.youtube.com/watch?v=1V5pF5lOAUI

aj ked sa to ocko chytilo velmi k svetu nevyzera...



haco
Aktivní člen
Příspěvky: 260
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

haco píše:
01 čer 2021, 19:03
- cierna eletrikarska izolacna paska - po jej natiahuti ca. na dvojnasobnu dlzku idealna pevnost a pruznost

uvidime po par tyzdnoch... pocasie vyzera slubne
 
uvideli sme uz po par dnoch - elektrikarska izolacna paska sa po par dnoch na slnku tak natiahla ze sa rostep otvoril a vsetky zastepene ocka su vyschnute. takze Everest, Darja, Tajna Monacha,Chrust... si najdu miesto u nas najskor na buduci rok.

a pritom stacilo obmotat zvrchu obycajnu neelasticku pasku, kt. som mal pocas stepenia cely cas vo vrecku...  :-(



LadaBlatna61
Aktivní člen
Příspěvky: 1061
Registrován: 25 bře 2020, 18:36
Bydliště: Blatná
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od LadaBlatna61 »

haco píše:
06 čer 2021, 16:30
haco píše:
01 čer 2021, 19:03
- cierna eletrikarska izolacna paska - po jej natiahuti ca. na dvojnasobnu dlzku idealna pevnost a pruznost

uvidime po par tyzdnoch... pocasie vyzera slubne
 
uvideli sme uz po par dnoch - elektrikarska izolacna paska sa po par dnoch na slnku tak natiahla ze sa rostep otvoril a vsetky zastepene ocka su vyschnute. takze Everest, Darja, Tajna Monacha,Chrust... si najdu miesto u nas najskor na buduci rok.

a pritom stacilo obmotat zvrchu obycajnu neelasticku pasku, kt. som mal pocas stepenia cely cas vo vrecku...  :-(
 
Já omotávám roub potravinářskou folií uš moc let a nikdy jsem neexperimentoval něčím jiným a rouby se mi chytají nádherně,letos uš mám vše přeroubované a polovina roubů uš raší.Potravinářskou folií stačí nařezat nožem na koberce na 1,5 cm a máš jich s té roličky na hodně dlouho.


Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arkadia,Beloe čudo
Čornyj palec, Ester,Etalon,Galahad,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Kodrjanka,Kišmiš Rebekka,Melinda,Muskat blue,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Suffolk red,Super extra,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Valentin,Vostorg.

haco
Aktivní člen
Příspěvky: 260
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

potravinarska folia sa ukazala ako najlepsia volba, pri tych prestepenych letorostoch kt. bujne rastu sa povoluje/natahuje sama od seba - Cimus (rozdvojeny letorost uz ma cez 2 metre + som musel ponechat rast vsetky zalistky aby hlavny letorost nebol prilis hruby
IMG_20210728_182034_HDR.jpg
 najlepsou 'podnozou' sa ukazali Solaris a Souvenir - nastepeny Efiop, Tajna Monacha, Geliodor, Lorus, Veles aj Everest rastu velmi bujne, na niektorych som ponechal aj plnohodnotne strapce, aby sa utlmil rast

Everest
IMG_20210728_182801_HDR.jpg
musel som na nom odstranit foliu, lebo sa jej zrolovana cast vrezavala do letorostu (takmer nesla vybrat) - toto si treba postrazitpri stepeni
IMG_20210728_182449.jpg
 Efiop
IMG_20210728_182921_HDR.jpg
niektore listy ma ako lopuchy :)
IMG_20210728_182426_HDR.jpg
ak sa clovek vyhne preslapom ala elektrikarska izolacna paska tak ujatelnost aj pri amaterskom prevedeni sa pohybuje okolo 80% - co je super.



Uživatelský avatar
Dzordzik
Administrátor fóra
Příspěvky: 1822
Registrován: 27 led 2020, 14:57
Bydliště: Zdounky (Kroměřížsko)
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Dzordzik »

Pěkně ti to roste. U mě se konečně po deštích chytily rouby na přeroubovaných keřích, roste jak Cimus, tak konečně i Adler dole u boudy, tak Ivanka a Bravissimo nahoře na vinohrádku. Ostatní rouby zatím dělají že nic, tak uvidíme, jestli vůbec vyraší, nebo ne a jestli vůbec letorosty stihnou narůst a vyzrát.
 
Přílohy
IMG_20210728_143651.jpg
IMG_20210728_143703.jpg



LadaBlatna61
Aktivní člen
Příspěvky: 1061
Registrován: 25 bře 2020, 18:36
Bydliště: Blatná
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Marek1970 píše:
14 kvě 2021, 07:49
Tento rok je trochu oneskorený ale moje minuloročné vrúbľovanie z polovice mája zelené do zeleného malo 100% úspešnosť. Všetky vrúble prežili zimu a majú už aj nasadené kvetenstvá. Dúfam, že i tento rok to pôjde dobre. Taký výhon aký ma Mišo na fotke je podľa mňa ideálny ale každý má na to svoj názor a mnoho závisí od aktuálnych miestnych podmienok.
 
Tady jak píšeš zelené do zeleného a důležitý je mít naroubováno do polovice května,čím dřív,tím líp,u mne v červnu uš je pozdě,to uš nevyzraje.Letošní rouby mám uš třímetrové a stále rostou,nebudu je zaštipovat,ať si rostou,mají kam a pak určitě vyzraje aspoň něco přes půl metru,podle toho jaký bude podzim.


Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arkadia,Beloe čudo
Čornyj palec, Ester,Etalon,Galahad,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Kodrjanka,Kišmiš Rebekka,Melinda,Muskat blue,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Suffolk red,Super extra,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Valentin,Vostorg.

Mevik
Guru fóra
Příspěvky: 339
Registrován: 28 led 2020, 01:02
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Mevik »

LadaBlatna61 píše:
29 črc 2021, 11:03
Marek1970 píše:
14 kvě 2021, 07:49
Tento rok je trochu oneskorený ale moje minuloročné vrúbľovanie z polovice mája zelené do zeleného malo 100% úspešnosť. Všetky vrúble prežili zimu a majú už aj nasadené kvetenstvá. Dúfam, že i tento rok to pôjde dobre. Taký výhon aký ma Mišo na fotke je podľa mňa ideálny ale každý má na to svoj názor a mnoho závisí od aktuálnych miestnych podmienok.
 
Tady jak píšeš zelené do zeleného a důležitý je mít naroubováno do polovice května,čím dřív,tím líp,u mne v červnu uš je pozdě,to uš nevyzraje.Letošní rouby mám uš třímetrové a stále rostou,nebudu je zaštipovat,ať si rostou,mají kam a pak určitě vyzraje aspoň něco přes půl metru,podle toho jaký bude podzim.
 
1. Za normálních okolností lze v našich podmínkách zelené do zeleného roubovat nejdříve počátkem června, dříve jsou jak roub, tak výhon určený k roubování nedostačně vyzrálé. Vždyť často ještě počátkem května mrzne. Samozřejmě v extrémně teplém roce 2018 nebo s pomocí nějakého krytu to lze uspíšit, ale píšu o normálních okolnostech.
2. Pokud jsou už letošní rouby třímetrové, velmi doporučuji nenechat je růst do nebe a doufat ve vyzrání alespoň několika oček. Podle mne je správný postup rouby zaštípnout a nechat nahoře vyrašit několik zálistků (nižší odstranit, někteří profesionálové doporučují i u nižších zálistků nechat po jednom listu, ale na takové "hraní" musí být čas). Ony nahoře ponechané zálistky pak zaštípnout atd. .... v podstatě proces osečkování. Živiny pak nepůjdou jen do bezhlavého růstu, ale výhony by měly začít vyzrávat (navíc lze použít vhodné hnojivo na list - nejlépe s draslem)
Stejný postup se doporučuje u výhonů jednoletých (dvouletých) sazenic, já se tento víkend chystám zaštípnout i cca dvoumetrové výhony.  Nevidím důvod plýtvat časem a živinami na jejich další, zbytečné prodlužování.



Wimpi
Aktivní člen
Příspěvky: 414
Registrován: 30 led 2020, 18:17
Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Wimpi »

Mevík píše:
29 črc 2021, 22:23
2. Pokud jsou už letošní rouby třímetrové, velmi doporučuji nenechat je růst do nebe a doufat ve vyzrání alespoň několika oček. Podle mne je správný postup rouby zaštípnout a nechat nahoře vyrašit několik zálistků (nižší odstranit, někteří profesionálové doporučují i u nižších zálistků nechat po jednom listu, ale na takové "hraní" musí být čas). Ony nahoře ponechané zálistky pak zaštípnout atd. .... v podstatě proces osečkování. Živiny pak nepůjdou jen do bezhlavého růstu, ale výhony by měly začít vyzrávat (navíc lze použít vhodné hnojivo na list - nejlépe s draslem)
Stejný postup se doporučuje u výhonů jednoletých (dvouletých) sazenic, já se tento víkend chystám zaštípnout i cca dvoumetrové výhony.  Nevidím důvod plýtvat časem a živinami na jejich další, zbytečné prodlužování.

 
Mně by zajímalo, čim je lepší vyzrávání zaštípnutých letorostů oproti volně rostoucím podloženo. Zajímá mě ten pricip fungování.  Napadá mě, že po zmenšení listové plochy vznikne přebytek kořenového potenciálu a ten se soustředí na zbytkovou listovou plochu, čímž zintenzivní její výkon, ....?  Ovšem obávám se, že takto jednoduše to u révy nefunguje. Nevšiml jsem si, že by u keřů, které jsem z nejrůznějších důvodů radikálně ochudil o listovou plochu (např. z důvodu přeštěpování) došlo k zintenzivnění "produktivity" zbylé zelené části keřů.



Mevik
Guru fóra
Příspěvky: 339
Registrován: 28 led 2020, 01:02
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Mevik »

Wimpi píše:
31 črc 2021, 09:02
Mevík píše:
29 črc 2021, 22:23
2. Pokud jsou už letošní rouby třímetrové, velmi doporučuji nenechat je růst do nebe a doufat ve vyzrání alespoň několika oček. Podle mne je správný postup rouby zaštípnout a nechat nahoře vyrašit několik zálistků (nižší odstranit, někteří profesionálové doporučují i u nižších zálistků nechat po jednom listu, ale na takové "hraní" musí být čas). Ony nahoře ponechané zálistky pak zaštípnout atd. .... v podstatě proces osečkování. Živiny pak nepůjdou jen do bezhlavého růstu, ale výhony by měly začít vyzrávat (navíc lze použít vhodné hnojivo na list - nejlépe s draslem)
Stejný postup se doporučuje u výhonů jednoletých (dvouletých) sazenic, já se tento víkend chystám zaštípnout i cca dvoumetrové výhony.  Nevidím důvod plýtvat časem a živinami na jejich další, zbytečné prodlužování.
 
Mně by zajímalo, čim je lepší vyzrávání zaštípnutých letorostů oproti volně rostoucím podloženo. Zajímá mě ten pricip fungování.  Napadá mě, že po zmenšení listové plochy vznikne přebytek kořenového potenciálu a ten se soustředí na zbytkovou listovou plochu, čímž zintenzivní její výkon, ....?  Ovšem obávám se, že takto jednoduše to u révy nefunguje. Nevšiml jsem si, že by u keřů, které jsem z nejrůznějších důvodů radikálně ochudil o listovou plochu (např. z důvodu přeštěpování) došlo k zintenzivnění "produktivity" zbylé zelené části keřů.
 
Při osečkování dochází k přerušení hlavní osy letorostu a zvýšenému toku asimilátů do zbývající části keře. Kromě toho zálistky v horní části keře podporují asimilaci (aby se z nich nestal náhradní hlavní letorost, je třeba je rovněž za 3 až 4 listem zaštípnout). To přispívá u plodících leřů ke zvýšení cukernatosti hroznů a vyzrání réví, u neplodíchch leřů zbývá jen zlepšené vyzrání réví.
Tolik teorie z mého laického pohledu. Nicméně i praxe ukazuje, že réví, o které jsem se výše popsaným způsobem staral, vyzrálo v průměru lépe než réví, které z různých důvodů uniklo mé péči.



Wimpi
Aktivní člen
Příspěvky: 414
Registrován: 30 led 2020, 18:17
Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Wimpi »

Tak samozřejmě Vaše osobní poznatky s lepším vyrzání zkrácených letorostů zpochybňovat nechci, já však takové nemám. Nevšiml jsem si, že by zkrácené letorosty lépe prosperovaly a nakonec i vyzrávaly lépe, než ty nezakrácené. Například, jak jsem psal v předešlém příspěvku, letos jsem několik keřů přeštěpoval jinými odrůdami, přičemž s tímto násilným činem je spojena i silná redukce původních letorostů, kromě redukce jejich počtu také i zkrácení těch ponechaných. Podle té teorie o lepším a rychlejším vyzrávání osečkovaných letorostů by už měly být teď, v polovině léta, patrné rozdíly mezi letorosty na radikálně ošmikaných a neošmikaných keřích. Ovšem nejsou. Oboje jsou stejně zelené. Pokud zkrácené letorosty rychleji vyzrají, nemusel bych se bát, že mi přes zimu rouby vymrznou. Ovšem já se bojím, protože v těchto zkrácených a přeroubovaných letorostech došlo v časovému pozastavení jejich vývoje. Já si myslím, že ona teorie o přerušení hlavní osy a přesměrování asimilátů do zkráceného letorostu takto jednoduše mechanicky nefunguje. Mám pocit, že se při této teorii příliš povyšuje význam kořenů na úkor významu listů. Listy jsou mnohdy prezentovány jako něco, co rostliny vysiluje a zatěžuje, a je nutno je odstranit, aby kořeny mohly zásobní látky, které se v nich vytvoří, posílat do zkrácených letorostů a hlavně hroznů. Tímto způsobem má dojít k jejich (pro člověka) efektivnějšímu využití, než kdyby doputovaly do původní listové plochy. Jenže listy jsou v rostlinném těle svým významem nezastupitelné, probíhá v nich fotosyntéza, dýchání, tvorba cukrů, … Bez listů není rostlina schopna přežít. Takže v optimální situaci systém kořenů a listů tvoří jeden vyvážený, harmonický celek, který spolu hraje jako dobře sladěný symfonický orchestr. Když jednu část zredukujeme, dojde k nerovnováze, disharmonii a rostlina přechází do nouzového režimu ve snaze nerovnováhu co nejdříve vyrovnat. Já pochybuji, že tato disharmonie a nouzový biologický režim vyvolá a přinese nějakou kvalitu. Příklad, … když uřízneme půl koruny dejme tomu na třešni, máme třešně větší, sladší a dříve zralé, než na třešni, kterou jsme v koruně nezredukovali? Rozhodně ne. Třešně budou ve všech parametrech stejné a dozrají ve stejném termínu. Rozdíl bude v tom, že na tom seřezaném stromě vyraší velké množství vlků. Dřeviny se prostě chovají podle určitého systému, který se u nich vyvinul za miliony let a který je založený na rovnováze potenciálů podzemní a nadzemní části. Jenom člověk spekuluje, jak by nad tímto systémem vyzrál.

Jinak co se týká vyzrávání letorostů, všiml jsem si za těch pár roků, že zásadní vliv na kvalitu vyzrání réví má hlavně správná výživa a přísun vláhy v průběhu celé vegetace. Letorosty keřů, které nemusí zápasit s nedostatkem stavebních prvků a nedostatkem vody vždy po přirozené vegetační době optimálně vyzrají. Dalším narušitelem vyzrávání letorostů bývá přetížení keřů vysokou násadou plodů. Třetím rizikovým faktorem jsou choroby, které vyvolají předčasnou ztrátu listové plochy.
 



LadaSvijany
Aktivní člen
Příspěvky: 475
Registrován: 14 kvě 2020, 13:17
Bydliště: Svijany
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od LadaSvijany »

Z části souhlasím s názorem Wimpiho. Réva je liána, která za příznivých podmínek je schopná za jeden rok dorůst třeba i 10 m. A tomu je i uzpůsobena. Jak roste, tak postupně od spodu i vyzrává. Po zakrácení zůstane spodní vyzrálejší část, takže to navozuje dojem, že réva po zakrácení lépe vyzrává. Zakracuje se spíše z důvodu potřeby jejího tvarování. U nás ji pěstujeme v podmínkách, kde by pravděpodobně normálně nikdy nerostla. Takže ne, že bychom ji chtěli přechytračit, jak píše Wimpi, ale protože ji musíme v růstu a vyzrávání přizpůsobit zdejším drsnějším podmínkám, kratší vegetační době a zároveň ji i připravit na zdejší tvrdou zimu, což ona nemá ve svých genech zakódováno. Takže ji musíme různě tvarovat, redukovat počet střapců atd. A ještě bych doplnil Wimpiho, že na kvalitu vyzrávání má kromě výživy určitě i vliv počasí, zejména to podzimní.


Svijany, 255 mnm, asi 70 stolních odrůd

haco
Aktivní člen
Příspěvky: 260
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

strapce na tohtorocnych stepeniach sa zacinaju vyfarbovat - vpravo Everest, vlavo Efiop. musel som ich zakratit/preriedit, aby vyzreli...
IMG_20210818_173833.jpg
 



Rony
Aktivní člen
Příspěvky: 245
Registrován: 22 črc 2020, 09:02
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Rony »

tohtorocnych stepeniach? Kedy boli zastepene? mesiac/rok.



haco
Aktivní člen
Příspěvky: 260
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

ved to, ze tohtorocnych (2021) - den tychto konkretnych neviem, ale zacinal som 15.5. a skoncil 1.6. - takze niekde okolo 20.5. tipujem - pozri vyssie vo vlakne

fotka je mala, ale naschval som to odfotil tak, ze vidiet aj miesto stepenia obidvoch na nej. na tomto koreni Solarisu je este aj Tajna Monacha (strapec je schovany za Everestom), ale ten je este tvrdy a zeleny (letorost je o poznanie slabsi)    



Rony
Aktivní člen
Příspěvky: 245
Registrován: 22 črc 2020, 09:02
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od Rony »

Neveril by som, ze toto je vobec mozne aby sa tak paradne ujali, rastli a dali obrovske strapce, ktore aj dozru.
Velmi ma prekvapuje to skore stepenie. Ake boli tie vyhonky podnoze? - neveril by som, ze mohli byt uz drevnate, predpokladam ze boli meke/riedke s tenkou stenou?
Prekvapilo ma, ze na obrazkoch vidim, ze vyhonky su stepene celkom dolu, dokonca neboli ponechane ziadne listy na podnozi. To som si netrufal robit. Zda sa mi to take bud/alebo - bud to skape cele, alebo musi tlacit vsetku silu do noveho stepu.
I ked vidim, ze tie mlade hlavy maju neskutocnu vitalitu a silu.



haco
Aktivní člen
Příspěvky: 260
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

isiel som podla video navodu od Spaka, ten to tiez odlisti cele. letorosty mali pri stepeni 30-40 cm na dlzku. tym, ze som nechal rasit iba ca. 4-6 ociek na ker a cela sila 3 rocnych krikov isla do tych par letorostov tak mali dostatocnu hrubku a rychlo rastli. stepil som v mieste, kde uz bol jasne viditelny svetlozeleny kambialny kruzok na reze. stimulatory zrastania som nepouzil. uspesnost 90% (ak neratam neplatny pokus s el. izolackou). 3 korene som prestepil iba pomocou nej (tam sa nic nechytilo), ale podnoze (Solaris, Platovskij a Rosfor) vyhnali vsetky velmi bujne zo spacich ociek, takze buduci rok bude dalsi pokus - dokonca Solaris ma aj slusne strapce - este zelene, ale dozreju  ;-)



haco
Aktivní člen
Příspěvky: 260
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Ockovanie a preštepovanie viniča

Příspěvek od haco »

dnesny stav prestepovanych odrod na Solarise:

Efiop - vrchna cast strapca je uz jedla - 16 Brix, zvysok sa vyfarbuje
IMG_20210830_174436.jpg
 Everest - takmer vyfarbeny 
IMG_20210830_174448.jpg
 Tajna Monacha - strapec tiez nabera fazonu, snad stihne dozriet 
IMG_20210830_174613.jpg
 
 
 



Odpovědět

Zpět na „Přeštěpení na jinou odrůdu“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host