Shrnuto pro začátečníky
- sapmok
- Aktivní člen
- Kraj: Olomoucký
- Kontaktovat uživatele:
Shrnuto pro začátečníky
Vylamování nadbytečných a neplodných na jaře rašících letorostů, čili podlom.
Podlom patří mezi první klíčové operace zelených prací ovlivňujících násadu hroznů, zdraví a mikroklima keře. Cílem podlomu je optimalizace vzdušnosti keře a násady hroznů. Podlom se nejčastěji provádí při velikosti letorostů cca 15cm, kdy jsou již patrná a dobře rozeznatelná květenství a pominula hrozba jarních mrazíků. Z jednoho očka mohou vyrůstat až tři letorosty. Většinou se ponechává jen jeden letorost z jednoho hlavního očka, obvykle ten nejsilnější a nejplodnější. Odstraňují se i slabé letorosty ze spících oček vyrůstajících ze starého dřeva. U odrůd s krátkými internodii a tím pádem velmi hustým uspořádáním letorostů se u podlomu ponechává na keři letorost vyrůstající z každého druhého hlavního očka. Proto na toto musíme myslet už při řezu tažňů a ponechat tažeň s dvojnásobným počtem oček. Optimální rozestup letorostů na tažni u stolních odrůd bývá obvykle cca 15-20cm, u odrůd moštových cca 10-15cm. U podlomu také pamatujeme na tvorbu letorostů pro plodnost v příštím roce.
Podlom patří mezi první klíčové operace zelených prací ovlivňujících násadu hroznů, zdraví a mikroklima keře. Cílem podlomu je optimalizace vzdušnosti keře a násady hroznů. Podlom se nejčastěji provádí při velikosti letorostů cca 15cm, kdy jsou již patrná a dobře rozeznatelná květenství a pominula hrozba jarních mrazíků. Z jednoho očka mohou vyrůstat až tři letorosty. Většinou se ponechává jen jeden letorost z jednoho hlavního očka, obvykle ten nejsilnější a nejplodnější. Odstraňují se i slabé letorosty ze spících oček vyrůstajících ze starého dřeva. U odrůd s krátkými internodii a tím pádem velmi hustým uspořádáním letorostů se u podlomu ponechává na keři letorost vyrůstající z každého druhého hlavního očka. Proto na toto musíme myslet už při řezu tažňů a ponechat tažeň s dvojnásobným počtem oček. Optimální rozestup letorostů na tažni u stolních odrůd bývá obvykle cca 15-20cm, u odrůd moštových cca 10-15cm. U podlomu také pamatujeme na tvorbu letorostů pro plodnost v příštím roce.
Re: Shrnuto pro začátečníky
Jako začátečník bych se chtěl zeptat - zapěstoval jsem kmínky stolních odrůd řezem Simonit&Sirch. Mám tedy nyní 2 čípky a 1 tažeň. Z každého čípku rostou 2 výhony. Kolik výhonů mám celkem ponechat pro optimální kvalitu hroznů - 4 výhony z čípků + dejme tomu 5 výhonů z tažně? (jedná se o odrůdy Vostorg, Ajvaz, Kodrjanka, Rosa, Augustovskij, Mramornyj, Suvenýr)
-
- Aktivní člen
- Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
- Kontaktovat uživatele:
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Tú matematiku koľko výhonov by som neriešil. Nie je ker ako ker. Vinohradník sa musí naučiť cítiť vinič a odhadnúť koľko každý ker utiahne.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Jenže Radovane, vyznavači řezu podle metodiky S&S to režou právě přesně podle matematických vzorců a bez vzorce, jak pěstovat ve druhém roce jsou na rozpacích. Zatím je to ale v pohodě, ve druhém roce je to pořád jen malá násobilka, ale až později vyraší desítky letorostů ze záložních pupenů a nevyraší ty dva vychystané pupeny na vzorcových čípcích, to bude mazec! To už začnou derivace, integrály, laplaceův operátor, nabla ...
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kraj: Zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
A ta dobře míněná ráda pro začátečníka, který nás poprosil o radu zní tedy jak?
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
Odrůdy: 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, Arni, 2x Avatar, Bažena, Bekingem, 2x Bohema, 2x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 2x Darja, Deja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Džin, Džina, Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Geliodor, Gran Pri, Chrust, 2x Ivanka, Jasja, Joy Seedless, 2x Jutal, Katalonia, 3x Klubničnyj, Krasa Balok, Kreščenskij, Kripton, Ladannyj 2, Liepajas Agraa, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Magnat, Nazarij, Nelson, Nezavisimost, Pamjati Nebesnoj Sotni, Polonez 50, Poslannik, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, 2x Skazka, Slava Ukrajine (Višněveckij), Šarada UA, Tajna Monacha, Talisman, 2x Tjulpan, Vostorg, Zolotce, Agat Donskoj, Artek, Bananas, Ciravas Agraa, Garold, Jubilej Novočerkasska, Něžnost, Nero, Sindikat, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Odrůdy: 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, Arni, 2x Avatar, Bažena, Bekingem, 2x Bohema, 2x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 2x Darja, Deja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Džin, Džina, Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Geliodor, Gran Pri, Chrust, 2x Ivanka, Jasja, Joy Seedless, 2x Jutal, Katalonia, 3x Klubničnyj, Krasa Balok, Kreščenskij, Kripton, Ladannyj 2, Liepajas Agraa, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Magnat, Nazarij, Nelson, Nezavisimost, Pamjati Nebesnoj Sotni, Polonez 50, Poslannik, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, 2x Skazka, Slava Ukrajine (Višněveckij), Šarada UA, Tajna Monacha, Talisman, 2x Tjulpan, Vostorg, Zolotce, Agat Donskoj, Artek, Bananas, Ciravas Agraa, Garold, Jubilej Novočerkasska, Něžnost, Nero, Sindikat, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
... se divím, že si začátečník pečlivě nastudoval, jak se podle S&S zapěstuje vzorový kmínek, ale pak ustrnul ve studiu a neví, jak pokračovat ve druhém roce. A žádá radu od kolegů kteří tuto metodu nepraktikují. Asi bude třeba věnovat více času teoretické přípravě, například shlédnutím příslušných videí Bc. Pavola Macka na You Tube.
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Petře, ať se ti dostane alespoň nějaké rady. nenapsal si, jak je keř starý, předpokládám, že je 2-3letý. Tento počet by rámcově mohl odpovídat, ale vždycky rozhoduje jaká je kondice keře, jak dobře/špatně roste a taky nejde jenom o to kolik je letorostů, ale kde se nacházejí a jakým směrem rostou. Neměl bys fotku toho keře? Jinak Macko má u sebe na kanále i videa, kde je vidět vylamování letorostů a mluví i o tom kolik a jakých letorostů tam nechat a to na různých příkladech keř, podle toho jak rostou. Ono je to opravdu inividuální. Zkus to udělat citem a příští rok uvidíš, jestli to bylo moc, či málo. Po pár letech už ti bude jasné, kde si to přepískl a kterým směrem.Petr píše:Jako začátečník bych se chtěl zeptat - zapěstoval jsem kmínky stolních odrůd řezem Simonit&Sirch. Mám tedy nyní 2 čípky a 1 tažeň. Z každého čípku rostou 2 výhony. Kolik výhonů mám celkem ponechat pro optimální kvalitu hroznů - 4 výhony z čípků + dejme tomu 5 výhonů z tažně? (jedná se o odrůdy Vostorg, Ajvaz, Kodrjanka, Rosa, Augustovskij, Mramornyj, Suvenýr).
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
-
- Guru fóra
- Kontaktovat uživatele:
Simonit&Sirch nepraktikuji, ale na popisu mě zaráží 4 výhony z čípků. Sám jsem totiž řez na čípky zcela opustil z toho důvodu, že u dvou kmínků byly i dva výhony z čípků moc, střed keřů byl díky tomu přehuštěný. Od té doby řežu jen na tažně.Petr píše: Jako začátečník bych se chtěl zeptat - zapěstoval jsem kmínky stolních odrůd řezem Simonit&Sirch. Mám tedy nyní 2 čípky a 1 tažeň. Z každého čípku rostou 2 výhony. Kolik výhonů mám celkem ponechat pro optimální kvalitu hroznů - 4 výhony z čípků + dejme tomu 5 výhonů z tažně? (jedná se o odrůdy Vostorg, Ajvaz, Kodrjanka, Rosa, Augustovskij, Mramornyj, Suvenýr)
Ivo Kotrle
http://revavinna.cz
http://revavinna.cz
-
- Aktivní člen
- Kraj: Jihomoravský
- Kontaktovat uživatele:
Taky studuji (nebo spíše studoval jsem) z různých zdrojů. Knihy jsem zavrhl již dávno, více jsem se obrátil na videa na netu (nejen o révě), co se řezu týče. Jenže pak přijdu ke keři a ten vypadá úplně jinak než ten na videu, a jelikož mám " co keř to odrůda", tak 150 keřů = 150 tvarů.Wimpi píše: ↑15 čer 2021, 23:35... se divím, že si začátečník pečlivě nastudoval, jak se podle S&S zapěstuje vzorový kmínek, ale pak ustrnul ve studiu a neví, jak pokračovat ve druhém roce. A žádá radu od kolegů kteří tuto metodu nepraktikují. Asi bude třeba věnovat více času teoretické přípravě, například shlédnutím příslušných videí Bc. Pavola Macka na You Tube.
Určitou uniformitu vidím ve vinohradech, okolo kterých jezdím každý den, tam je to jako když sřihne podle učebnice, ale jen do doby, než tam vjede traktor a udělá osečkování. V tomto případě se vždy jedná jen o jednu moštovou odrůdu révy.
Co se týče rady pro Petra. Každá odrůda si řekne jak chce růst a Ty ji v tom můžeš pomoci. Nesnaž se ji však učit růst. Stačí poryv větru, pár vylomených letorostů a je to vše jinak. Vždy je potřeba mylset trochu dopředu a nechat si nějakou rezervu. U révy mi to již jakž-takž jde, u ovocných stromů ani po 15ti letech.
A kolik výhonů např ponechat? Já to dělám dle místa, jeden nebo dva tažně, když dojde ke špatnému vyzrání réví, tak ponechám i např nějaké to vertiko. Na tažni 5-8 oček + rezerva, kdyby něco vymrzlo nebo uhynulo. A kyž nevymrzne, je mokro a praží do toho slunce, tak Ti z každého očka vyroste taková buřina, že Ti žádné video ani kniha nepomůže. Musíš jít, podívat se a např. všechny letorosty rostoucí "dospod" vylámat, aby se keř prosvětlil. Jenže na každém tom letorostu jsou 2-3 květenství, kterých je ti líto, a hlavně která ještě neodkvetla. Co když je odstraníš a ta, které ponecháš, např. sprchnou? No a mezitím Ti vyroste tráva pod keři do půlmetrové výšky

Včera jsem nějakou hodinu věnoval hlavně vyvazování + vylamování až půlmetrových zálistků a metrových letorostů. Jelikož réva potřebuje prosvětlit, tak se pokusím udělat pár fotek před a po.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Trochu jsem se zastyděl a tak se pokusím i já být konkrétní a pokusím se obecné rovině trochu poradit, jak postupovat při podlomu u mladých keřů stolních odrůd, které budou plodit poprvé a jsou pěstovány podle šablony S&S:
Krok A) v oblasti hlavy keřů vybrat ty letorosty, které příští rok budeme nutně potřebovat k zapěstování tažňě (tažnů) a zásobních čípků podle metodiky S&S. Tyto letorosty je nutno na keři nechat. Ostatní letorosty z této oblasti keře odstranit. Tímto krokem si vlastně v předstihu připravíme potřebné výhony pro řez v příštím roce.
Krok B) Na tažni ponechat nejsilnější letorosty v rozestupech cca 10 až 15 cm (podle vitality keře až 20 cm) a ostatní nadbytečné vylámat, přednostně ty, které vyrůstají ve větším počtu z jednoho plodného očka anebo z oček ve spodní části tažně. Počet letorostů na tažni u mladého keře, který bude plodit poprvé cca 6 (4 až 8 podle jeho vitality).
A později: Na celém keři ponechat jeden až tři menší hrozny (opět podle vitality). Letorosty nechat přirozeně růst, aby vytvořily bohatou listovou plochu, osečkovat až v délce letorostů minimálně 1,5 metru. Zálistky odstraňovat jen v zóně hroznů a později i v příliš zahuštěných partiích, nikoli však úzkostlivě deletovat všechny zálistky z celého keře.
Krok A) v oblasti hlavy keřů vybrat ty letorosty, které příští rok budeme nutně potřebovat k zapěstování tažňě (tažnů) a zásobních čípků podle metodiky S&S. Tyto letorosty je nutno na keři nechat. Ostatní letorosty z této oblasti keře odstranit. Tímto krokem si vlastně v předstihu připravíme potřebné výhony pro řez v příštím roce.
Krok B) Na tažni ponechat nejsilnější letorosty v rozestupech cca 10 až 15 cm (podle vitality keře až 20 cm) a ostatní nadbytečné vylámat, přednostně ty, které vyrůstají ve větším počtu z jednoho plodného očka anebo z oček ve spodní části tažně. Počet letorostů na tažni u mladého keře, který bude plodit poprvé cca 6 (4 až 8 podle jeho vitality).
A později: Na celém keři ponechat jeden až tři menší hrozny (opět podle vitality). Letorosty nechat přirozeně růst, aby vytvořily bohatou listovou plochu, osečkovat až v délce letorostů minimálně 1,5 metru. Zálistky odstraňovat jen v zóně hroznů a později i v příliš zahuštěných partiích, nikoli však úzkostlivě deletovat všechny zálistky z celého keře.
Díky za odpověď. Odpověď "podle citu" mi je evidentně k ničemu, když jasně říkám, že jsem začátečník a révu jsem nikdy nepěstoval. Také asi není podstatné, zda se jedná o S&S, u jiných tvarů to snad bude obdobné. Zkrátka mi šlo o informaci, kolik výhonů utáhne 3letá rostlina. Ponechal jsem tedy 4 na čípkách a 5 nejsilnějších na tažni. A budu tedy "získávat zkušenost", abych se podle toho příští rok zařídil. Rostliny vyfotím, aby byla diskuse konkrétnější.
Co mě ale překvapilo je rada, že ponechat pouze 1-3 malé hrozny na keř. 1 jsem nechával loni, a žil jsem v tom, že nyní už 1-2 hrozny na výhon?
Co mě ale překvapilo je rada, že ponechat pouze 1-3 malé hrozny na keř. 1 jsem nechával loni, a žil jsem v tom, že nyní už 1-2 hrozny na výhon?

- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Petře, musíš si uvědomit, že Réva je rostlina, živý organizmus. Roste na různých polohách, různě rychle, různě vyzrává, má různou výživu a zahradnící se o ni různě starají. Je tolik proměnných, že ti nikdo neposkytně univerzálně platnou radu. Fotka by pomohla. Obecně ale platí, že pro další rok ti stačí 2 silné letorosty, tj. mít u stolní odrůdy 2 záložní čípky a z nich nechat růst 4 letorosty je zybtečně moc. Takto se to stříhá, abys zvýšil šanci, že ti alespoň 2 z těch 4 oček přežijí zimu a budou růst. Pak je ale potřeba keř většinou v rámci zelených prací prosvětlit a snížit zatížení keře letorosty. Osobně bych si ze všech letorostů, které ti v oblasti hlavy keře rostou vybral 3 vhodně umístěné, dostatečně dole, rostoucí vhodnýms měrem, tj. ne od tebe nebo k tobě, ale nahoru, mírně doleva nebo doprava a ty ostatní vylámal a pak nechal už jenom oněch 3-6 letorostů. To, jestli si to se zatížením ekře nepřepískl poznáš podle intenzity růstu letorost. Neznám tvoji polohu (bylo by fajn, kdyby sis tady udělal účet a informace si doplnil do podpisu), ale pokud máš už teď letorosty dlouhé dejme tomu min půl metru, nebo víc tak je to OK a zatížení, kromě prosvětlení, snižovat nemusíš. Pokud je letorostů hodně a růst pomalý, asi je vhodné se zamyslet nad vylomením některých slabě rostoucích a nevhodně umístěných letorostů na tažni nebo v oblasti hlavy.
Pokud jde o zatížení keře střapci, opět těžko univerzálně radit. Keř, který roste bujně a má velké přírůstky by mohl snést ve 3. roce od vysazení klidně 3 hrozny, ale pokud roste nic moc, raději bych neriskoval riziko přetížení keře a nedozrání střapce a zatížení udělal raději menší. Většinou je to tak, že ten, kdo chce bzry a moc, nemá nakonec nic, nebo hodně, ale nekvalitních střapců. prostě růstová síla keře je jenom jedna a nemůžeš jej přetížit úrodou, keř je ještě mladý, protože by se ti mhlo stát, že pak keř poroste pomalu, špatně vyzrají letorosty a můžeš o něj v příštím roce přijít, protože se tak vysílá úrodou, že nebude chtít plodit. Prostě kdo chce moc, většinou na to doplatí. Raději méně, kvalitnějších hroznů, než moc malých a nedozrálých. Méně je někdy více, to platívá spolehlivě.
Pokud jde o zatížení keře střapci, opět těžko univerzálně radit. Keř, který roste bujně a má velké přírůstky by mohl snést ve 3. roce od vysazení klidně 3 hrozny, ale pokud roste nic moc, raději bych neriskoval riziko přetížení keře a nedozrání střapce a zatížení udělal raději menší. Většinou je to tak, že ten, kdo chce bzry a moc, nemá nakonec nic, nebo hodně, ale nekvalitních střapců. prostě růstová síla keře je jenom jedna a nemůžeš jej přetížit úrodou, keř je ještě mladý, protože by se ti mhlo stát, že pak keř poroste pomalu, špatně vyzrají letorosty a můžeš o něj v příštím roce přijít, protože se tak vysílá úrodou, že nebude chtít plodit. Prostě kdo chce moc, většinou na to doplatí. Raději méně, kvalitnějších hroznů, než moc malých a nedozrálých. Méně je někdy více, to platívá spolehlivě.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Jihomoravský
- Kontaktovat uživatele:
Tady je ukázka hlaviček, které byly seřezány na jeden tažeň a jeden čípek, ale rozhodly se rašit hlavně z kmínku bez ohledu na vodorovně vyvázaný tažeň.Petr píše:Díky za odpověď. Odpověď "podle citu" mi je evidentně k ničemu, když jasně říkám, že jsem začátečník a révu jsem nikdy nepěstoval. Také asi není podstatné, zda se jedná o S&S, u jiných tvarů to snad bude obdobné. Zkrátka mi šlo o informaci, kolik výhonů utáhne 3letá rostlina. Ponechal jsem tedy 4 na čípkách a 5 nejsilnějších na tažni. A budu tedy "získávat zkušenost", abych se podle toho příští rok zařídil. Rostliny vyfotím, aby byla diskuse konkrétnější.
- sapmok
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ještě takový malý detail bych přidal.Petr píše:Díky za odpověď. Odpověď "podle citu" mi je evidentně k ničemu, když jasně říkám, že jsem začátečník a révu jsem nikdy nepěstoval. Také asi není podstatné, zda se jedná o S&S, u jiných tvarů to snad bude obdobné. Zkrátka mi šlo o informaci, kolik výhonů utáhne 3letá rostlina. Ponechal jsem tedy 4 na čípkách a 5 nejsilnějších na tažni. A budu tedy "získávat zkušenost", abych se podle toho příští rok zařídil. Rostliny vyfotím, aby byla diskuse konkrétnější.
Množství letorostů nerozhoduje o zatížení keře, tam platí pravidla podlomu, aby keř nebyl přehuštěný.
Většinou v půli června rozhoduješ o zatížení mladých keřů. Různé odrůdy mají různé přírůstky a taky velikost hroznů.
Mám pro tebe jako laika jednoduchou radu.
Má-li letorost na začátku kvetení délku větší než metr, klidně na něm nechej jeden celý hrozen.
Má-li letorost délku menší než metr, nechej na něm jen půlku hroznu.
Je-li letorost kratší než půl metru, odstraň všechny hrozny.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ta informace o ponechání 1-3 hroznů na keři vycházela z představy, že letos bude keř plodit poprvé. Pokud už plodil loni a dobře droste, je už samozřejmě možná větší zátěž, třeba 1 hrozen na každém letorostu, jak píše Sapmok.
-
- Kraj: brněnsko, 430 m.n.m.
- Kontaktovat uživatele:
Tak tady je foto jedné z nich:
Výhony jsou cca 1 m, květenství už jsou, ale ještě nekvetou. Takže ponechat na každém výhonu 1 hrozen?-
- Aktivní člen
- Kraj: Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
Ako postupujete v pripade, ze sa mate pri podlome rozhodnut medzi rovnako silnymi a dlhymi letorastami, pricom jeden rastie z tazna priamo nahor a druhy zospodu tazna (tiez nahor, ale az ked sa stoci)? Pride mi, ze ten rastuci zospodu tazna bude mat viac listov a dreva, kym prerastie nad dratenku a bude oseckovany.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Trenciansky. SR
- Kontaktovat uživatele:
nachavam ten horny, ma mensie riziko ze sa vylomi vetrom, prip. inak poskodi
Adler Aladdin Armani Arni Bananas Bazena Beloje čudo Bravissimo Cimus Ciravas Agraa Darja Dynka Dzin Efiop
Everest Galahad Garold Geliodor Glenora Chrust Katalonia Kišmiš Černý sultán Kišmiš Nachodka Ladannyj 2 Monarch Rošfor
Rembo Skazka Sarada UA Tajna monacha Veles Zolotce, zrusene - Arkadia(uschla), Elf, KoKl Belyj, Lorus, Nero, Sfinx, Solaris, Souvenir, Platovskij, Vostorg
Everest Galahad Garold Geliodor Glenora Chrust Katalonia Kišmiš Černý sultán Kišmiš Nachodka Ladannyj 2 Monarch Rošfor
Rembo Skazka Sarada UA Tajna monacha Veles Zolotce, zrusene - Arkadia(uschla), Elf, KoKl Belyj, Lorus, Nero, Sfinx, Solaris, Souvenir, Platovskij, Vostorg
-
- Aktivní člen
- Kraj: Žilinský
- Kontaktovat uživatele:
V 90% nechávam ten horný ako Haco. Len keď mám málo výhonov, s nasadeným kvetenstvom, tak nechám aj spodný, ktorý sa postupne zahne nahor. Potom ešte nechávam spodný v prípade, že chcem z neho ťažeň, ten potom vyväzujem vodorovne a odstránim z neho súkvetie, aby ho nevysilovalo.
Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m, farby: objednané, ešte neplodia, plodia, zrušené
Odrody 2013-2022:Matador, Olimp, Podarok Nesvetaja, Gordej, Lorano, Prime, Koktejl, Silver, Gold Finger, Emir,
Milana 2/Milanka/, Dubovskij Rožovyj, Jutal, Ilja, Sponzor, Sejanec Produsjera, Podarok Bezrodnomu, Sugar drops, Ultrarannyj žoltyj muskatnyj, Zavetnyj, Arni, Bažena, Bogatyr, Kišmiš Volodar, Kleopatra,Ivanka, Baron, Božij Dar, Furor, Sicilia, Senator Burdaka, Dolgožannyj, Skazka2x, Adler, Cimus, Zolotce,Černyj Chrustaľ, Polinka,Talizman Ovalnyj, Jupiter, Saturn, Julian, Deva Marija, Marusja 2x, Monblan 2x, Millenium, Galachad, Šarada UA, Rembo, Pamjati Dženejeva, Stela, Vostorg, Melitopoľskij Krasnyj
Odrody 2013-2022:Matador, Olimp, Podarok Nesvetaja, Gordej, Lorano, Prime, Koktejl, Silver, Gold Finger, Emir,
Milana 2/Milanka/, Dubovskij Rožovyj, Jutal, Ilja, Sponzor, Sejanec Produsjera, Podarok Bezrodnomu, Sugar drops, Ultrarannyj žoltyj muskatnyj, Zavetnyj, Arni, Bažena, Bogatyr, Kišmiš Volodar, Kleopatra,Ivanka, Baron, Božij Dar, Furor, Sicilia, Senator Burdaka, Dolgožannyj, Skazka2x, Adler, Cimus, Zolotce,Černyj Chrustaľ, Polinka,Talizman Ovalnyj, Jupiter, Saturn, Julian, Deva Marija, Marusja 2x, Monblan 2x, Millenium, Galachad, Šarada UA, Rembo, Pamjati Dženejeva, Stela, Vostorg, Melitopoľskij Krasnyj
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Taky tak. Spodní nechávám pouze tehdy, pokud horní nemá květ a není jiná možnost.