svina jedna , ja mu daaaammm pred dvoma dnami dostal neemazal ,, pochybujem ze to bude stacit ,,kedy davate potom dalsiu dobrotku nejaku?

svina jedna , ja mu daaaammm pred dvoma dnami dostal neemazal ,, pochybujem ze to bude stacit ,,kedy davate potom dalsiu dobrotku nejaku?
no nezda sam i ze to zabralo ,,, aj nove listy sam i celkom nezdaju ,,a hlavne dnes som skontroloval vseky korene a vidim ze su poriadne nacate roztocom,slaby rast listy neforemne , budem stym musiet cim skor nieco robit,rozmyslam ze predsa len kupim nissorun alebo ortus.... som pisal Lubovi nech ich neposiela kumne !!! Uz treba poopravit heslo ze " na vychode nic nieje" na "na vychode nic nieje okrem roztocov"
Tak nieco nanich musi byt,,,si skusal nieco ine ako "olejceky"?Lebo mam fakt dost toho toho roku , vyhonky malicke slabucke ako keby sa bali rast umna,,,pavlovske co zacal prvy rasit ma sice ako take vyhonky slusne ale tie listy sa za posledne tri dni vseliako naformali len ne zdravo :)
Poprvé vidim komiks o reve
Tak to mám i já,kořeny jsou krásný ale vršky zakrpacený,listy jsou na sobě bez delších nodů,tvoří to takové růžice a né a né udělat pořádný šlahoun,dneska jsem to všechno opět stříknul tentokrát Ortusem,Neemazalem už to bylo sříknuté třikrát a ze všech sazenic se rozjelo akorát Rembo,jinak smutný pohled,venku to ale po deštích začíná vypadat trochu jinak,některé výhonky mají i 15cm ale stříknul jsem je taky protože spodní listy jsou pokroucené a děravé,takže 10 dní pauza a uvidíme.
Tak uz viem ze tie roztoce su svina,,, zdasa mi ze ortus zabral....musim poklopatandrejZA píše: ↑10 kvě 2024, 09:43Kámo, hálčivca nikdy nepodceňuj, to je asi najväčší škodca viniča. Ja som musel streknúť Vertimec aj na mladé rastlinky, ktoré mi zakoreňujú, a pár dní po ošetrení už majú krásne zdravé lístky. Predtým mali len také pokrútené, poďobané, išlo to celé vykapať. Teraz sú ako pokropené živou vodou.
Iná situácia je na zdravých koreňoch vonku, ktoré nezmrzli (alebo len málo omrzli), tam letorasty nasadili raketový pohon a už ich roztoč nemá šancu ohroziť.
A tradične najväčšie problémy majú vrúble, tam budem rád, keď niečo vôbec prežije. Teraz bude desiaty deň od posledného ošetrenia, tak najbližšie idem Vertimec zopakovať. Zdá sa mi, že tento rok zatiaľ ako jediný skutočne zaberá.
Vďaka Marek za upozornenie, dnes som bol v obchode, kde som Vertimec minule zohnal a už ho nemali. Potom som bol ešte asi v dvoch ďalších obchodoch a všade vypredaný, a vraj aj stiahnutý z obehu. No našťastie na Vrabčiakovi, ktorý tu prelinkoval Vader (vďaka!) sa mi ho dnes podarilo objednať, zobral som hneď 2 ks, pretože to je jediný prostriedok, ktorý pri mojom napadnutí révy ako-tak pomáha. Inak počul som, že už aj Apollo majú rovnako stiahnuť z obehu.
asi posledny , lebo uz nemaju ani tamandrejZA píše: ↑14 kvě 2024, 13:38Vďaka Marek za upozornenie, dnes som bol v obchode, kde som Vertimec minule zohnal a už ho nemali. Potom som bol ešte asi v dvoch ďalších obchodoch a všade vypredaný, a vraj aj stiahnutý z obehu. No našťastie na Vrabčiakovi, ktorý tu prelinkoval Vader (vďaka!) sa mi ho dnes podarilo objednať, zobral som hneď 2 ks, pretože to je jediný prostriedok, ktorý pri mojom napadnutí révy ako-tak pomáha. Inak počul som, že už aj Apollo majú rovnako stiahnuť z obehu.
Ted uz bude jedno, jestli si zvykne nebo ne, když Vertimec končíLubo píše: ↑14 kvě 2024, 17:37.... myslím, že tak do mesiaca nebude nikde ani fľaštička, jedine 1l fľaša pre profesionálov a šikovní rozlievači na bazošoch
... inak, tak ako pri inej chémii, treba dať pozor na presné dákovanie podľa návodu. Keď sa dá viac, tak to nie je účinnejšie a keď menej, naučíme škodcu rezistencii.
Lubo, máš pravdu, bohužel zásoby jednou skončí všem...
Priznám sa, že ja osobne v poslednej dobe miešam postrekový roztok väčšinou zhruba o 5% koncentrovanejší. Ak je na balenie odporúčaná dávka vody napr. 10 litrov, tak používam asi 9,5 litra. Ani neviem prečo to vlastne tak robím, možno preto aby som vnútorne mal pocit, že to bude účinnejšie.
Pravda je podľa mňa niekde v strede. EU reálne veľa vecí zakazuje pre drobných chovateľov a pestovateľov a nemyslím si, že ide len o blaho ľudí.Dzordzik píše: ↑15 kvě 2024, 09:57To těžko, spíš jde o to, že to co si domů kupujeme a na plodiny stříkáme jsou pěkné svinstva a vždycky trvá než se otestuje na co všechno to má vliv a proto se to zakáže. Jenže mezitím má výrobce už dávno přihlášený jiný hnus, který zaručeně není škodlivý ... A tak se cyklus opakuje stále dokola. za mě, pokud není výskyt roztočů kalamitní, tak nestříkat. Je to jenom další chemie, kterou si zasíráme zahrádky. Případně postříkat selektivně jenom nejvíc zasažené keře. Ona si příroda poradí i bez nás, kde je nabídka tučního jídla, tam se zaručeně objeví někdo, kdo si to jídlo rád slupne, pokud ovšm nebudeme svoje rostliny pořád dokola trávit pesticidy. To už je na každém co si chce cpát do těla.
Nevidim tam nic take napisane ze len v pociatocnom stadiu :andrejZA píše: ↑15 kvě 2024, 09:11Ľubo, ja som pozeral popisy tých akaricídov, ktoré momentálne sú dostupné a Vertimec sa mi zdá najvýhodnejší práve vďaka tomu, že sa môže použiť opakovane (po 10 dňoch). To som aj nedávno urobil. Naproti tomu Ortus je o ničom, pretože tam jasne píšu, že sa môže použiť len raz za sezónu, aj to len v počiatočnom štádiu vývoja. Takže pre prípady ako máme tento rok, že mladé výhonky boli komplet spálené a tlak roztočov na záložných je znásobený, je toto nepoužiteľné, lebo roztoče sa už stihli naplieniť. Tu pomáha len ísť tvrdo po nich. Škoda, že mudráci v EU musia pre hobby používateľov zakázať všetko, čo má relevantnú účinnosť. Myslím, že aj Apollo sa môže použiť len raz, ale to už je bezpredmetné, keď ho idú takisto stiahnuť. Vyzerá to ako zámer, aby pre bežných ľudí ostalo len dovozové ovocie vybraných veľkofarmárov napustené chémiou mnohonásobne viac, než si dopestujeme vo vlastných záhradách.
Aj umna najviac si mlsal na senatore Pav. asi preto ze je to najkrajsi parfem aky mam :)Marek1970 píše: ↑15 kvě 2024, 13:02Páni, nik z nás by chémiu najradšej nepoužíval ale dá sa bez nej dlhodobo pestovať vinič tak, aby po čase moja vinica nevyzerala na záhrade ako nekrotizujúce infekčné ložisko na tele ?
U mňa je tento rok zatiaľ "roztočový", minulý rok bol "hubový" a roky pred tým som problémy mal úplne minimálne, až by som povedal že takmer žiadne.
Možno to je moja vina a dôsledok toho, že už niekoľko rokov po sebe mi pribudne niekoľko nových odrôd z rôznych zdrojov a tým zvyšujem riziko.
Ale možno to s tým nesúvisí a príčiny sú niekde inde a to buď v mojom okolí kde vinič pestujem alebo v zmenách klímy, lebo napríklad Ivo píše, že má výskyt vlnovníka a ja napriek tomu, že mám možno polovicu vinice z rastlinného materiálu od neho, tak vlnovníka som viacmenej doma ešte nevidel, zato hálčivca tento rok som mohol exportovať vo veľkom do celého sveta.
Ani ja nechcem jesť "chemické" hrozno ale je len začiatok sezóny a je to ako s Fidorkou "Když musíš, tak musíš". Skrátka to poškodenie hálčivcom niektorých koreňov bolo tento rok u mňa až kalamitné a nehanbím sa to priznať. Najviac mu chutil Senátor Pavlovského ale slušné škody mi na začiatku sezóny páchal aj na Cimuse, Valjoku, Milane, Gran Pri, ..., inak teraz si všímam, že išlo hlavne o výrazne muškátové odrody, tak neviem či to je náhoda alebo aj hálčivec je u mňa vysadený na muškáty. Ak sa nemýlim tak roky som si vystačil len s jedným postrekom Neemazalom, tento rok to však nestačilo a okrem neho a Sulky pri rašení (ktorá podľa mňa absolútne neúčinkovala), musel som už použiť plošne aj Nissorun a včera na vybrané odrody aj Vertimec. Týmto s chémiou na hálčivca pre tento rok končím a dúfam, že budúci rok bude znovu stačiť už len jeden postrek neemovým olejom. Ak by som to s hálčivcom neriešil, tak si myslím, že v kombinácii s mrazmi, ktoré aj u mňa spravili nejaké škody (ktoré ale už nie sú takmer viditeľné), by došlo k výraznému oslabeniu vitality rastlín a tým následnej vyššej potrebe použiť chémiu proti hubovým chorobám.
Ahoj, zmienka o počiatočnom štádiu sa potom zrejme týkala toho druhého prípravku, Apolla, ospravedlňujem sa - tam som to asi poplietol, lebo ani Apollo ani Ortus som nakoniec nebral kvôli tomu obmedzenému použitiu 1x za rok. Podľa mňa ošetrovať v auguste, začiatkom zamäkania, znamená oveľa väčšie zdravotné riziko (rezíduí), ako teraz na jar, po opätovnom rašení vymrznutých ťažňov. Rovnako ako väčšina kolegov dúfam, že už ďalšie ošetrenie nebude potrebné, keď teraz zaprší a rast sa naplno rozbehne. Avšak kombinácia ničivých vplyvov je aktuálne príliš veľká: oslabená kondícia viniča v dôsledku mrazu, keď kry idú na rezervu, aby vyhnali záložné letorasty, do toho neustále odčerpávanie energie premnoženými roztočmi a suché počasie to len zhoršuje. Určite nie striekať hlava - nehlava, ale dobre poznamenal Marek, ak kondícia viniča bude dlhodobo biedna, potom aj ich vlastné obranné mechanizmy proti ďalším škodlivým vplyvom budú nedostatočné. Ak bude o rok nebude jarný štart takýto katastrofálny, veľmi rád sa bez Vertimecu zaobídem - najradšej by som každý rok použil len Sulku pri pučaní.vader píše: ↑15 kvě 2024, 12:38Nevidim tam nic take napisane ze len v pociatocnom stadiu :
"Vinič :
Roztoč viničový (Colomerus vitis), hálkovec viničový (Epitrimerus vitis). Ortus možno použiť kedykoľvek v priebehu sezóny (nie pred / na začiatku rašenia – síra), je účinný v širokom teplotnom rozmedzí 15-25°C. Z praktického hľadiska je najvhodnejší tzv. neskorý letný postrek v dávke 1,0 l/ha koncom júla – začiatkom augusta pred mäknutím bobulí, kedy sa dospelé jedince premiestňujú na vyššie poschodia a začínajú vyhľadávať zimovisko a postrek tak silne obmedzí prezimovanie škodcov. Ortus je len čiastočne selektívny protiTyphlodromus pyri.
Počet aplikíácií za vegetačnú sezónu: 1x. "
aj tak by som to dal len raz a ked tak potom nieco ine : mne pomohol ,, napriklad takeho senatora som uz chel pomaly vykopat a po ortuse ozil jak z vody,,, prva chemia co som kedy pouzil,ale uz som nevedel co , nimbovemu oleju sa roztoce smialy uz sa nesmeju,,,ale dufam ze uz ho nepouzijem :)
To plati len dovtedy, kym to prestane platit .... alebo kym halcivec nenajde nic lepsie.Marek1970 píše: ↑15 kvě 2024, 14:06Ešte jednu vec by som chcel ohľadom hálčivca spomenúť a to, že možno je to blbosť ale skutočne sa mi zdá, že niektoré odrody mu viac "chutnajú" a niektorým sa vyhýba.
Mám aktuálne tuším šesť koreňov Zolotce a ani na jednom som od začiatku sezóny nevidel ani náznak poškodenia týmto roztočom, Jirka by možno povedal, že "ani ten roztoč to nechce žrát", za seba hovorím našťastie
presne tak, dolezitejsie ako odroda je vitalita danej rastliny - tie menej vitalne halcivec stihne ovladnut. Toto ma tiez trapi a musim nejako pomoct rastlinam vymanit sa spod otroctva.andrejZA píše: ↑15 kvě 2024, 15:27Tak u mňa to vôbec neplatí, napr. Zolotce je na tom podobne ako ďalšie vedľa rastúce. Má smolu, že je na mieste, kde sa mrazy vyšantili, tak je aj veľa slabých letorastov z náhradných očiek. Ale už sa to pomaly rozbieha. Čo u mňa pozorujem ako rozhodujúce, je umiestnenie daného koreňa na pozemku. V zadnej časti záhrady mám problémové miesto, kde je napadnutie najrozsiahlejšie. Tam mám vysadené niektoré korene rovnakých odrôd ako vpredu pred domom a stupeň zamorenia je markantne odlišný. Konkrétne napr. odrody Bajkonur alebo Tajna Monacha (obe bujne rastúce) vpredu dobre, vzadu kalamita.
Jirko a teraz si prečítaj aj o vplyve elektromagnetických vĺn na ľudský organizmus...monitory, počítače, mobily. Potom si otvor herbár a prečítaj si látky a účinky pri predávkovaní zázvorom, šafranom, šalviou, bazou..... potom, keď vyjdeš na slnko aj v krátkom tričku a kraťasoch, tak si prečítaj o rakovine kože. Kedysi sme, ako deti opekali so starými otcami slaninku a v pahrebe zemiaky v šupke, tak dnes ani pomyslieť, lebo bude rakovina hrubého čreva... obyčajný stolový olej v malospotebiteľskom balení, je zaradený do podlimitnej ADR s vysokou toxicitou pre vodné organizmy . ..... ja vidím najväčší problém v naháňaní sa, v strese.....Dzordzik píše: ↑15 kvě 2024, 18:57Když už jsme u těch dobrot, co na Révu stříkáme, tak účinná látka postřiku Vertimec a možná i dalších je Abamektin:
Abamektin je vysoce toxický pro vodní organizmy i savce. Při kožním kontaktu dochází k lokálnímu podráždění, nutná je ochrana očí. Po požití byl u zvířat zaznamenán výskyt křečí, zvracení, třesů, případně kómatu. Abamektin je ve vodě v podstatě nerozpustný, v půdě je pevně vázán. Podléhá fotodegradaci do 21 hodin. Abamektin je vysoce toxická látka, příznaky otravy, pozorované u laboratorních zvířat, zahrnovaly rozšíření zorniček, zvracení, křeče nebo třes, bezvědomí. Prostě mňamka.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host