Přihnojování keřů Révy

dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Přihnojování keřů Révy

Příspěvek od dayofvictory »

Pavel píše:
01 led 1970, 05:37
  VÍNOFIT je absolutní topka na vinice. Nic lepšího na trhu není a že jsem toho už zkusil.

Já nevím, Vínofit je určitě dobré hnojivo ale v dnešní době přelepování nálepek a názvů se vždy ptám, zda z nás někdo nedělá dojné krávy.

Vínofit 1 kg pro nás, kde se nedá koupit osobně 535 Kč + 60 poštovné = cca 600 Kč/1 kg.
Složení: N 3,6%, P 15,9%, K 33,5 %, Mg 3,3 %, S 16% + mikroprvky B, Mo, Fe, Cu, Mn, Zn + výtažek z řas

Kristalon podzim u nás ve městě na prodejně 120 Kč/0,5 kg tedy 240Kč/1 kg.
Složení: N 6%, P 12 %, K 36 + 3 % Mg + 8 % S + mikroprvky B, Mo, Fe, Cu, Mn, Zn. Bez výtažku za řas.

Až na řasy složení velmi podobné, plus minus 3 %. Vyšší obsah síry má mít pomocný účinek proti chorobám. V koncentraci hnojiva se to u mě nikdy nepotvrdilo, že by to s padlím něco udělalo. Vliv řas nedokážu posoudit.

Byl někdo schopen na základě svých zkušeností posoudit rozdíl mezi kristalonem a vínofitem? Opravdu je to takový zázrak? Já proti němu nic nemám, jen jsem nikdy žádný rozdíl v účinku nepozoroval.

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Vinofit som nikdy neskúšal a vzhľadom k jeho cene ani nevyskúšam. 27,- EUR za 1 kg :!: na predajni v Pezinku je podľa mňa absolútne šialená cena. Najdrahšie hnojivo čo ešte zvyknem kupovať je spomínaný Kristalon podzim eventuálne Osmocote Pro 9M (hnojivo s postupným uvoľňovaním, ktoré ale nepoužívam pre vinič).
Mne osobne sa ale zdá aj Kristalon podzim (jeseň) dosť predražený, čo by som však nespravil pre svoje "rastlinky". Aplikoval som ho na jeseň predchádzajúce dva roky a zatiaľ maximálna spokojnosť.
Vzhľadom k cene 0,5 kg balenia Kristalonu podzim však uvažujem kúpiť 25 kg balenie Oranžového Kristalonu (cena okolo 100,- EUR), ktorý ak sa nemýlim je zložením totožný s Kristalonom podzim. 
Výrobca Vínofitu, by sa mohol zamyslieť nad maloobchodnou cenou, lebo tá cena za kg hnojiva je už mimo zdravého rozumu.

blízko Piešťan,160 mnm, viac ako 100 koreňov približne z 70 stolných odrôd

dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayofvictory »

Tak mě i ty půlkilovky vydrží dlouho, kolikrát několik let. Při koupi pytle 25 kg od yary se člověk dostane na 50 kč za kilo - ale to množství bych měl do smrti.

Při koupi pytle bych se ještě rozhodoval mezi oranžovým a hnědým - hnědý je sice na hydroponii ale složením je podobnější vínofitu. V těhle pytlích mají dokonce ještě i víc síry než vínofit.

Obecně je běžné, že malé, barevné krabičky pro zahrádkáře jsou předražené. Však řekneme, že máme super nové hnojivo pro révu a stádo běží kupovat. Za zálibu konec konců utrácíme bez rozumu.

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění

haco
Aktivní člen
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

neviem cim to je ale vinic mi rodi (myslim celkom solidne) aj bez nejakych speci preparatov a predrazenych hnojiv. vzdy koncom zimy doveziem privesny vozik konskeho hnoja, rozhodim okolo korenov, trochu zapracujem, zamulcujem a hotovo. cez sezonu sa kazdemu korenu ujde zo dva razy pol hrste travnikoveho hnojiva (15eur/10kg), koncom jari popol z bukoveho dreva a potom uz iba osetrenie na list v pripade ze sa objavi chloroza (cim su kriky starsie tym menej - vlani vobec) + koncom leta 2-3x postrek draslikom. ak nejaka odroda potrebuje specialne hnojenie s mikroprvkami ze xy eur za kilo aby nasadila strapce tak by som ju vymenil. vravi sa ze Monarch je taky - ano sprchava, ale cim je starsi tym menej - vlani uz na nom bola solidna uroda bez specialnej starostlivosti

milosduris
Aktivní člen
Kraj: Trenčín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosduris »

haco píše:
21 dub 2023, 14:03
neviem cim to je ale vinic mi rodi (myslim celkom solidne) aj bez nejakych speci preparatov a predrazenych hnojiv. vzdy koncom zimy doveziem privesny vozik konskeho hnoja.

Tiez by som si dobehol z vozikom pre konsky hnoj.
Posles mi kontakt, pripadne cenu? Dik. Milos

Región - Stredné Považie, okr. Trenčín - 250m n.m. južná strana, ílovitá pôda. Farby: plodí, ešte neplodí, zrušené
2xApirena čierna, Centennial, 3xCimus, Darja, Dyňka, Efiop, Joy, Jupiter, Milana, Nachodka, Prima Ukrajiny, Skazka, Valjok, Zolotce, Podnož SO4,

Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Vycházím z toho, že hlavní nutné prvky jsou fosfor, dusík, draslík, hořčík, vápník. Proto hnojím do zásoby (na podzim) superfosfát, síran draselný, trochu hořká sůl a v sezoně trochu N, zpravidla ledek vápenatý na zač. vegetace, pak ještě cererit. K tomu postřik na list wuxal super (kdysi jsem se o něm dočetl tady), který obsahuje potřebné stopové prvky. Na zimu kompost. Zatím bych řekl, že to stačí, keře rostou víc, než je mi vhod, nestačím osečkovat. Úroda bývá také dobrá, spíš jsou problémy v některých letech s padlím a hnilobou. U nás je poměrně dost úrodná půda, tak se mi hnojení nezdá tak důležité. Hnojím méně, nežli dávky co třeba doporučuje Krot na Youtube. Ten má také obrovské keře, já je musím kvůli místu dost krotit.

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Cimus, Galahad, Garold, Geliodor, Chrupka Bílá, Chrust, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus

marek-ba
Aktivní člen
Kraj: Bratislava IV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marek-ba »

viete napísať pre nás začiatočníkov, že ako postupovať nejakým univerzálnym spôsobom pri hnojení? 

mám na mysli - či je možné napísať nejaké všeobecné základné rady kedy a čím hnojiť pri koreňoch čo už sú zasadené a tiež že ako postupovať pri sadení nových koreňov a následným hnojením? 

viem, že klasický vyzretý hnoj je top, ale berme, že len málo z nás má k nemu prístup. 

aké kupované hnojivá je dobré použiť a čomu sa zase vyhnúť? 

viem, že ideálny návod neexistuje, ale možno by poniektorým z nás pomohlo, keby skúsení pestovatelia napíšu, že čo dávať na jar, čo v lete, čo na jeseň ako hnojivo ku koreňom. 

ďakujem 

Záhrada - Bratislava - Dúbravka - rovinatá a veľmi slnečná, 181 mnm.
Vysadené (kupované) v r. 2022: Rhea, Vanessa
Zakorenené v roku 2023: Aladdin, Alexa, Anastazia, Arni, Cimus, Darja, Dašunja, Dolgoždannyj, Faraon, Galahad, Gordej, Chrust, Ivanka, Julian, Jupiter, Ladannyj 2, Lívia, Prima Ukraine, Rembo, Skazka, Super Extra, Veles, Zolotce
Zrušené: Ajvaz, Attila, Avgustin, Izabela, Katrusia, Konkordia, Muskat Blue, Muskat NY, Othello, Phoenix

peterpe
Aktivní člen
Kraj: doplňte prosím ...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peterpe »

Toto by aj mna zaujimalo . Dostali sa ku mne slepacince, tak  sa dnes chystam popolievat revu skvasenymi slepacincami (zriedene s vodou samozrejme)  - je po dazdi a zajtra ma znovu prsat, tak som zvedavy na vysledok, zatial som ju este nehnojil.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Univerzální rada asi neexistuje, protože nejsou informace o tom, čeho je v půdě dost, tj. nemá smysl to tam přidávat, a čeho je málo, tj. je potřeba hnojit. Nejlepší rada je udělat si za pár stovek rozbor a pak hnojit tím co chybí. Ušětří se tím dost peněz za hnojiva, která ani nejsou třeba potřeba. Kolikrát málo je lepší než příliš.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Já doporučuji jako základ dobře připravit jámu pro výsadbu révy, tzn vyplnit ji kvalitním kompostem nebo uleželým hnojem. Já ještě přidávám trochu cereritu. Pak již používám jenom hnojivo na list, hlavně mikroprvky. Při zahájení růstu (5 listů) aplikuji hnojivo na list s obsahem železa a poté molybdenu (9 listů). Pak se může použít na list nějaké komlexní hnojivo (Krystalon, Vínofit atd). V průběhu růstu hroznů dávám hnojivo s mikroprvky (Wuxal s hořčíkem Mg). Před zráním znovu použiju komplexní hnojivo na list. Od konce léta začnu používat draselná hnojiva na podporu vyzrávání. Před zimou pak zarývám kompost nebo hnůj. Kdo nemá možnost hnoje nebo kompostu, stačí brzo na jaře rozhodit cererit nebo NPK. Ale lepší je zarytí hnoje nebo kompostu, protože se tím zlepšuje struktura půdy a podpoří to i život v půdě.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

peterpe píše:
15 kvě 2023, 12:10
Toto by aj mna zaujimalo . Dostali sa ku mne slepacince, tak  sa dnes chystam popolievat revu skvasenymi slepacincami (zriedene s vodou samozrejme)  - je po dazdi a zajtra ma znovu prsat, tak som zvedavy na vysledok, zatial som ju este nehnojil.

Pekný deň peterpe, s kuracínmi opatrne, kedysi som aj ja hnojil cca 20rokov, potom som od toho upustil. Základ je , že na cca 5kg slepačincov ide 50l vody, po vykvasení /5-8dní/ podľa teploty sa koncentrát , ďalej riedi od 1:5 až 1:10 dielov, koncentrát:voda. Keby som mal prirovnať efekt kuracínov, tak z efektu najbližšie je liadok vápenatý, len kuracíny majú komplexnejší obsah a pri dominujúcom vápniku a dusíku /pomer cca 2:1/, nasleduje draslík , relatívne málo fosforu a iné dôležité prvky. Prečo som prestal hnojiť kuracínmi?  Chcel som mať lepšiu kontrolu nad zelenou časťou rastlín, nasadzovaním plodov, dozrievaním a cukornatosťou. Je to výborné hnojivo, ale menej znamená viac.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m, farby: objednané, ešte neplodia, plodia, zrušené

Odrody 2013-2022: Bravissimo, Darja, Dyňka, Kišmiš Alenka z krajiny zázrakov, Banzai, Biela Nadežda, Bravissimo, Kišmiš Car Kutskij, Čornobaivka, Helena, Čevrona Kalyna, Jutal, Klubničnyj, Krasavčik, Kozeroh, Land Cruiser, Nachodka Kalugina, Muškát Medovyj, Oskar, Titan, Vdačnosť Poliakom, Žuravčik višnevij, Adler, Arni, Baron, Bažena, Cimus, Černyj Chrustaľ, Dubovskij Rožovyj, Emir, Furor, Galachad, Gold Finger, Gordej, Ivanka, Javelin, Joy, Jupiter, Kleopatra, Koktejl, Lorano, Marusja 2x, Matador, Milana 2/Milanka/, Millenium, Monblan 2x, Olimp, Pamjati Dženejeva, Petit Prince, Podarok Nesvetaja, Polinka, Prime, Ratatuj, Rembo, Senator Burdaka, Sicilia, Silver, Skazka, Slava Ukrajine Vyšnevetskij, Šarada UA, Talizman Ovalnyj, Kišmiš Volodar, Vystavočnyj, Zolotce, Deva Marija, Dolgoždannyj, Ilja, Julian, Melitopoľskij Krasnyj, Ultrarannyj žoltyj muskatnyj, Vostorg, Saturn, Stela,Zavetnyj,

peterpe
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peterpe »

Lubo píše:
15 kvě 2023, 19:53
Pekný deň peterpe, s kuracínmi opatrne, kedysi som aj ja hnojil cca 20rokov, potom som od toho upustil. Základ je , že na cca 5kg slepačincov ide 50l vody, po vykvasení /5-8dní/ podľa teploty sa koncentrát , ďalej riedi od 1:5 až 1:10 dielov, koncentrát:voda. Keby som mal prirovnať efekt kuracínov, tak z efektu najbližšie je liadok vápenatý, len kuracíny majú komplexnejší obsah a pri dominujúcom vápniku a dusíku /pomer cca 2:1/, nasleduje draslík , relatívne málo fosforu a iné dôležité prvky. Prečo som prestal hnojiť kuracínmi?  Chcel som mať lepšiu kontrolu nad zelenou časťou rastlín, nasadzovaním plodov, dozrievaním a cukornatosťou. Je to výborné hnojivo, ale menej znamená viac.

Diky za rady, nieco z vinohradu som s tym zalial, nebol hnojeny ani nepametam, tak uvidim :-). Prvykrat som hnojil slepacincami a prioritne som dal hlavne broskyniam  - dost mi kvety pomrzli tak dostali radikalnejsi rez a zbytok chytila este aj kuceravost napriek postrekom :-( tak nech rastu.  plany boli ze polejem vsetko ale zacina u nas uz zase komaria kalamita, tak sa tam nedalo vydrzat :-(. Peto

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

peterpe píše:
16 kvě 2023, 08:07
... dost mi kvety pomrzli tak dostali radikalnejsi rez a zbytok chytila este aj kuceravost napriek postrekom ... zacina u nas uz zase komaria kalamita, tak sa tam nedalo vydrzat :-(

Nuž, sútok Moravy a Dunaja robí svoje. Tam majú tie potvory ideálne podmienky na liahnutie ale som prekvapený, že aj u teba pomrzli kvety, lebo som čakal, že takúto lokalitu jarné mrazy nepostihujú. S kučeravosťou je tento rok mám pocit problém všade, aj u mňa napriek postrekom asi najsilnejšie napadnutie kučeravosťou aké si pamätám (len odroda Jayhaven obhájila svoju udávanú rezistenciu). 

peterpe
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peterpe »

Marek1970 píše:
16 kvě 2023, 08:51
Nuž, sútok Moravy a Dunaja robí svoje. Tam majú tie potvory ideálne podmienky na liahnutie ale som prekvapený, že aj u teba pomrzli kvety, lebo som čakal, že takúto lokalitu jarné mrazy nepostihujú. S kučeravosťou je tento rok mám pocit problém všade, aj u mňa napriek postrekom asi najsilnejšie napadnutie kučeravosťou aké si pamätám (len odroda Jayhaven obhájila svoju udávanú rezistenciu).
Doteraz ma tie jarne mraziky obchadzali - teda aspon pri broskyniach (marhule tie su kapitola sama o sebe) , ale tento rok to nevyslo :-( co mam broskyne popri dome tak tam su ale pomenej ale asi sa vyuzilo aj naakumulovane teplo zo stavieb, ale vonku v zahrade :-( . Najmenej odolna bola u mna plocha belmondo - ta aj prva zakvitla tam mam jeden plod na strome a aj mi ju chytila monilia a kuceravost.  Na ostatnych  sa najdu ale  oproti minulosti ked som musel robit prebierky tak nemusim :-) aspon na nieco to bolo dobre. A komare - kapitola sama o sebe - minuly rok boli u nas žufankári :-) skušali nejaky biologicky postrek ale ... :-(   tento rok sa nejako nestihli, a a aj minule zahlasili ze to vlastne ide zo zahrad co ludia maju stojate vody v sudoch atd.....takze skoda reci

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

peterpe píše:
16 kvě 2023, 09:29
....... . Najmenej odolna bola u mna plocha belmondo - ta aj prva zakvitla tam mam jeden plod na strome a aj mi ju chytila monilia a kuceravost.  Na ostatnych  sa najdu ale  oproti minulosti ked som musel robit prebierky tak nemusim aspon na nieco to bolo dobre. A komare - kapitola sama o sebe - minuly rok boli u nas žufankári :-) skušali nejaky biologicky postrek ale ... :-(   tento rok sa nejako nestihli, a a aj minule zahlasili ze to vlastne ide zo zahrad co ludia maju stojate vody v sudoch atd.....takze skoda reci

.... tak to potom stačí dať dekel na sudy a je po komároch   ;-), ach

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m, farby: objednané, ešte neplodia, plodia, zrušené

Odrody 2013-2022: Bravissimo, Darja, Dyňka, Kišmiš Alenka z krajiny zázrakov, Banzai, Biela Nadežda, Bravissimo, Kišmiš Car Kutskij, Čornobaivka, Helena, Čevrona Kalyna, Jutal, Klubničnyj, Krasavčik, Kozeroh, Land Cruiser, Nachodka Kalugina, Muškát Medovyj, Oskar, Titan, Vdačnosť Poliakom, Žuravčik višnevij, Adler, Arni, Baron, Bažena, Cimus, Černyj Chrustaľ, Dubovskij Rožovyj, Emir, Furor, Galachad, Gold Finger, Gordej, Ivanka, Javelin, Joy, Jupiter, Kleopatra, Koktejl, Lorano, Marusja 2x, Matador, Milana 2/Milanka/, Millenium, Monblan 2x, Olimp, Pamjati Dženejeva, Petit Prince, Podarok Nesvetaja, Polinka, Prime, Ratatuj, Rembo, Senator Burdaka, Sicilia, Silver, Skazka, Slava Ukrajine Vyšnevetskij, Šarada UA, Talizman Ovalnyj, Kišmiš Volodar, Vystavočnyj, Zolotce, Deva Marija, Dolgoždannyj, Ilja, Julian, Melitopoľskij Krasnyj, Ultrarannyj žoltyj muskatnyj, Vostorg, Saturn, Stela,Zavetnyj,

marek-ba
Aktivní člen
Kraj: Bratislava IV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marek-ba »

to čo tu máme nie sú komáre, ale mobilná transfúzna odberová letka. no celé zlééé. 

robil sa aj postrek, ale tým, že boli a asi zase sú zaplavené veľké územia v imundácii moravy, tak tento rok bude ťažký bez ohľadu na záhradkárov a ich sudy s vodou (za mňa blud, lebo toľko komárov nevyprodukuje nikto)

ale späť k hnojeniu révy. 

je možné aj teraz nejakým spôsobom prihnojiť či už staré korene alebo novovysadené nejakým univerzal hnojivom, ktoré kúpim v obchode? 
konský či iný hnoj skúsim kúpiť na jeseň, ale to možno bude problém. 

Ďakujem za rady.

Záhrada - Bratislava - Dúbravka - rovinatá a veľmi slnečná, 181 mnm.
Vysadené (kupované) v r. 2022: Rhea, Vanessa
Zakorenené v roku 2023: Aladdin, Alexa, Anastazia, Arni, Cimus, Darja, Dašunja, Dolgoždannyj, Faraon, Galahad, Gordej, Chrust, Ivanka, Julian, Jupiter, Ladannyj 2, Lívia, Prima Ukraine, Rembo, Skazka, Super Extra, Veles, Zolotce
Zrušené: Ajvaz, Attila, Avgustin, Izabela, Katrusia, Konkordia, Muskat Blue, Muskat NY, Othello, Phoenix

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Ja nejako špeciálne révu neprihnojujem, akurát včera keď pršalo, som sa prešiel okolo všetkých krov a pocukroval som ku koreňom síranom amónnym, čo som kúpil hlavne kvôli čučoriedkam. Ale dal som po troche aj k iným ovocným stromčekom, hlavne broskyne a egreše sa mi vedia odvďačiť, keď dostanú na jar štartovaciu dávku dusíka. Okrem toho som ešte ku každému stromčeku a kríku vysypal za hrsť popola z toho, čo som si naodkladal v zime. Popol je super, používam ho ďalej počas celej sezóny, samozrejme po troškách. Aspoň raz-dva razy do roka pridám každému koreňu aj trochu horkej soli. Okrem jarného obdobia sa dusíkatým hnojivám vyhýbam. Korene si vytiahnu dostatok živín, pokiaľ nie je pôda vyslovene chudobná a príliš bujný rast počas sezóny nepotrebujem. Skôr pridávam draslík, a to hlavne na list, ako minulý rok odporúčal Radovan, a tiež občas pridám do nejakého postreku mikroprvky. Ale všetkého s mierou, vždy radšej menej.
Naopak, snažím sa kru zabezpečiť dostatok predovš. pri výsadbe. Zvyknem robiť ozaj veľké jamy, niekedy aj meter x meter a takisto meter alebo 80 cm do hĺbky. Do nej potom nahádžem vlaňajší mulč, kompost, aj trochu čerstvých konárov z obriezky stromov, piliny, trochu granulovaného hnoja, popol, všetko premiešam so zeminou a pocukrujem horkou soľou. Dám ďalšiu vrstvu zeminy a potom opäť polorozložený mulč premiešaný so substrátom, a do tejto vrstvy vysádzam mladú rastlinku. Zahrniem zeminou a to som asi tak vo výške dvoch tretín jamy. Zvyšná zemina mi leží počas sezóny na kôpke a počas sezóny ju dopĺňam do vrchu. Niekedy to však rovno zahrniem dorovna, keď sadím do dobrej pôdy. Pri takomto postupe už počas ďalších sezón nepotrebujem révu nejak špeciálne pumpovať výživnými látkami. Rastlinky zmocnejú, ak majú dobrý štart a potom stačí už len po troche dopĺňať výživu najmä listovými hnojivami.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Viking
Kraj: Moravskoslezský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Viking »

Zdravím vás všechny, jsem zde nový, jsem zahrádkář z Opavy. Na zahradě mám 3(slovy tři)😁druhy révy, které zasadil někdy kolem roku 1975 původní majitel. Prim, Isabellu a nonome odrůdu růžové stolní. Hnojivo používám podle knihy p.Pavlouška a vlastně se řídím jeho radami. Mohu Vás poprosit o Vaše zkušenosti z praxe? Děkuji Milan (Viking)

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Viking píše:
24 kvě 2023, 19:07
Zdravím vás všechny, jsem zde nový, jsem zahrádkář z Opavy. Na zahradě mám 3(slovy tři)😁druhy révy, které zasadil někdy kolem roku 1975 původní majitel. Prim, Isabellu a nonome odrůdu růžové stolní. Hnojivo používám podle knihy p.Pavlouška a vlastně se řídím jeho radami. Mohu Vás poprosit o Vaše zkušenosti z praxe? Děkuji Milan (Viking)
Ahoj Milane, bydlím relativně blízko tebe, cca 40 km, jestli chces, tak.mi napiš zpravu do PM, tady v okolí nikoho nemám. Prim mam taky.

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

EmhyrVarEmreis
Aktivní člen
Kraj: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EmhyrVarEmreis »

Letos jsem si zakoupil hnojivo Vínofit. Chci zkusit, jestli se jeho aplikací podaří nějak utlumit každoroční chlorózy. Loňský rok mi došla trpělivost, protože vlivem chloróz se na některých odrůdách zastavilo tvoření cukrů už na počátku září. Podle rozboru půdy mám množství draslíku, hořčíku i fosforu v normě, problémem je vysoký podíl vápníku, který asi révě příjem některých prvků blokuje. Uvidíme, co s tím Vínofit zmůže.

Třebíčsko, 450 m n. m., dolina řeky, necelých 30 rostlin
Odrůdy: Arkádia, Baco noir, Muscaris, Nero, Prim, Solaris, Somerset seedles, Supaga

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

EmhyrVarEmreis píše:
03 čer 2023, 11:37
Letos jsem si zakoupil hnojivo Vínofit. Chci zkusit, jestli se jeho aplikací podaří nějak utlumit každoroční chlorózy. Loňský rok mi došla trpělivost, protože vlivem chloróz se na některých odrůdách zastavilo tvoření cukrů už na počátku září. Podle rozboru půdy mám množství draslíku, hořčíku i fosforu v normě, problémem je vysoký podíl vápníku, který asi révě příjem některých prvků blokuje. Uvidíme, co s tím Vínofit zmůže.

Já bych doporučil spíše aplikovat hnojivo na list s obsahem železa, např. Harmonie železo. Je běžně k dostání a používám ho i na broskvoně při kadeřavosti.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

V stredu som dával Micromax na list, obsahuje železo a bór

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Hnojím už pouze na list Vínofitem po dva roky a už nemám žádný problém,na podzim vyvezu kompost z kompostéru a u každého keře udělám hromádku,na jaře to jenom rozhrnu a to je veškeré hnojení,réva roste zdravě až bujně,Cererit a jiná granulovaná hnojiva už nepoužívám,k mladým sazenicím přidávám zálivku z rozleželých kravských granulých tak do půlky července a pak už jen postřik Vínofitem na list.

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Asi som to vcera prehnal s postrekom " Aquasilicat+cuprotonic+boroil " dneska som videl ze okraje listou uz cernia,,tak predpokladam ze vcerajsi postek im pomohol :roll:
  , Dufam ze to rozchodia este a nove listy uz budu ok.
Ale na foto c.22 vidim aj ze list je zdeformovany tak by som chel to vecer nimbovym olejom preist ,,kedze to neni hnojivo nemalo by ublizit este viac tym  prehnojenym listom ci? :?:

Přílohy
11.jpg
22.jpg
33.jpg
44.jpg

• Košice-Okolie, 330 mnm.
  • Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Vernisaz(Kriulya) , Slava Ukraine , Blondinka 2x , Darja 3x , Arni 2x , Muscat Joanna , Krasavcik 3x , Marija 4x , Vanilla 2x , Lara , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Muscat Ljubimyj , Carbon
  • Prima Ukraine , Grand Prix , Vernisaz(Kriulya) , Mogucij , Ladushka , Muscat Ljubimyj , Muscat Dijevskyj , Klassik , Muscat Joanna , Alexa Voronjuk 2x , Vanilla , Mrija , Muscat Svadobnyj , Lyrika

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.... Vader, Ty tou prílišnou starostlivosťou nedáš viniču vydýchnuť  :-).  Ja byť Tebou, tak moc nemiešam postreky a chvíľu počkám, kým dám ďalší.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Mě to spíš přijde jako spálené od slunce jak postřik stekl na kraj listů, ale možná se pletu.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Lubo píše:
14 dub 2024, 12:21
.... Vader, Ty tou prílišnou starostlivosťou nedáš viniču vydýchnuť  :-).  Ja byť Tebou, tak moc nemiešam postreky a chvíľu počkám, kým dám ďalší.

Tak vidis clovek im che dobre a im furt daco nedobre :)
Mam taku kombinaciu v mojom postekovom plane od bioka , tak idem podla nej,ale je pravda ze asi som to nemal robit v najvacsej horucave a pockat na vecer,hadam to rozchodia sadenice,,je to mozne ako Dzordzik pise ze spalene od slnka ked to stekalo ,,bo postrekom som veru nesetril
Capture.jpg
ale vidim aj nejake zdeformovane listy sem tam ,,to by mohli byt roztoce si myslim ,,preto ten olej by som chcel...

• Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Vernisaz(Kriulya) , Slava Ukraine , Blondinka 2x , Darja 3x , Arni 2x , Muscat Joanna , Krasavcik 3x , Marija 4x , Vanilla 2x , Lara , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Muscat Ljubimyj , Carbon
  • Prima Ukraine , Grand Prix , Vernisaz(Kriulya) , Mogucij , Ladushka , Muscat Ljubimyj , Muscat Dijevskyj , Klassik , Muscat Joanna , Alexa Voronjuk 2x , Vanilla , Mrija , Muscat Svadobnyj , Lyrika

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Dzordzik píše:
14 dub 2024, 12:32
Mě to spíš přijde jako spálené od slunce jak postřik stekl na kraj listů, ale možná se pletu.

Asi to bude ten problem ,,tak ak je to tak tak nic take vazne sa nestalo dalsie listy a rat by nemal byt ohrozeny si myslim,,
sem tam zdeformovane listy budu asi od roztocov ,,vecer by som im dal nemovy olej nech uz uplne dorazi rastlinky :lol:

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

....si nenapraviteľný  :lol:,  neboj aj ja im dám niekedy starostlivosťou zabrať ;-)

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Tak. U nás se říká, že aktivní blbec je horší jak třídní nepřítel. A cosi do sebe to má. I mě se občas stane, že přílišnou starostlivostí něco podělám.

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

teraz este ide oto ci to len zlahka treba hmlou preist alebo poriadne okupat cezle rastliny ,,ja som samozrejme okupal asi som to "malinko" prepiskol,,,hadam to rozchodia

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Dnes som bol pozriet jak to vyzera a nevyzera to dobre,,,je mozne ze to zacne dalej rast alebo to uschne a budem dufat ze vyrasi nejake zalozne ocko?

Přílohy
1.jpg
2.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.... nerob s tým teraz nič. Ak prídu mrazy, tak toto je ešte pekný pohľad. Ak neprídu, bude réva teraz 10 dní živoríť, nakoľko nebudú aktívne teploty rastu. Takže v pokoji dva týždne leňoš a oddychuj  :-)

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Lubo píše:
15 dub 2024, 17:00
.... nerob s tým teraz nič. Ak prídu mrazy, tak toto je ešte pekný pohľad. Ak neprídu, bude réva teraz 10 dní živoríť, nakoľko nebudú aktívne teploty rastu. Takže v pokoji dva týždne leňoš a oddychuj  :-)

Oujaj , tak dufam ze pridu kumne mrazy nech nemam dilemu co s tym :lol:
 Ale neverim ze pridu nejake mrazy mozno okolo nuly bude v noci  , mne uz nevadia mrazy ani -10 , ja som s nimi vybabral uz, mojim sadenicam uz neublizi nic  :lol:
 .
len fakt ma zaunima cim som ich odpiekol.
1.miesatelnost postrekov na bioka je povolena
Aquasilikat+boroil+cuprotonic
2.mnozstvo som urcite dodtzal
3.jedine to ze som striekal za slnka

Inak neviem chcem sa tomu vyhnut do buducna

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

vader píše:
15 dub 2024, 18:25

To môže byť najpravdepodobnejšia príčina. 
Zásadne sa snažím čokoľvek striekať navečer pri západe slnka a len občas výnimočne striekam skoro ráno pred východom slnka (ráno býva často rosa, ktorá riedi postrek na listoch a súčasne slnko tomu bezpochýb tiež nerobí dobre).
Pred pár dňami mi asi striekali poľnohospodári niečím za plotom pravdepodobne počas dňa v čase keď som bol v práci a môj prvotný pocit bol, že mi záhradu zasiahol pesticíd. Dnes po kontrole to vyzerá, že našťastie asi išlo len o spálenie a škodenie tých listov slnkom, ktoré boli zasiahnuté nejakým postrekom (možno len listovým hnojivom). Takže aj Alexa, ktorá vyzerala, že to má za sebou, po zhodení spálených lístkov vyháňa nové a zdá sa, že sa bude mať čulo k svetu (ak tento týždeň nezmrzne).

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

vader píše:
15 dub 2024, 18:25
Inak neviem chcem sa tomu vyhnut do buducna

Už jsem ti psal, že to vypadá jako poškození od slunce jak postřik stekl ke krajům. Snažím se nikdy nestříkat ani ráno a už vůbec ne pres den nedopadá to dobře.

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Dzordzik píše:
15 dub 2024, 19:19
Už jsem ti psal, že to vypadá jako poškození od slunce jak postřik stekl ke krajům. Snažím se nikdy nestříkat ani ráno a už vůbec ne pres den nedopadá to dobře.

Tak to ais bude tym,,a nemas skuenost ci tie vynky budu rast dalej nove listy alebo ci skapu a mozno vyzenie zalozne ocko?

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Budú rásť  ďalej, keď sa oteplí. 

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Lubo píše:
15 dub 2024, 19:49

to by ma potesili , drzim im palce :)
Tento tyzden sa radsej nanich uz nepozriem :)

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lubo píše:
15 dub 2024, 19:49

Přesně tak. Jenom si jim přílišnou péčí dal po čuni, on se keř oklepe a nové listy už budou ok. Méně péče je někdy více. Přesně to stejné se mi kdysi stalo také, tak vím o čem je řeč, ta neustálá potřeba kolem toho chodit a furt s tím něco dělat... Nech to žít a uvidíš že to bude ok, pokud to nezmrzne.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Včera som dal na list KH2PO4 150 g/10 l vody. Réva pekne vyzrieva, u väčšiny odrôd už po celej dĺžke, tohoročné sadenice vyzreté na pol metra, je poznať teplé leto. Na UA odporúčajú striekať KH2PO4 každých 5-7 dní. To sa mi rozhodne nechce, byť otrokom vinohradu. Tak striekam v dvojtýždňovom intervale, tento rok 3x v dávkach 70, 110 a 150 g/10 l vody.
Má to aj výrazný vedľajší efekt - elimináciu múčnatky. Bolo by však lepšie naozaj striekať častejšie, aspoň raz za 10 dní. Po dvoch týždňoch už múčnatka trochu povyskočí.

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Radovan píše:
24 zář 2024, 06:59
Včera som dal na list KH2PO4 150 g/10 l vody. Réva pekne vyzrieva, u väčšiny odrôd už po celej dĺžke, tohoročné sadenice vyzreté na pol metra, je poznať teplé leto. Na UA odporúčajú striekať KH2PO4 každých 5-7 dní. To sa mi rozhodne nechce, byť otrokom vinohradu. Tak striekam v dvojtýždňovom intervale, tento rok 3x v dávkach 70, 110 a 150 g/10 l vody.
Má to aj výrazný vedľajší efekt - elimináciu múčnatky. Bolo by však lepšie naozaj striekať častejšie, aspoň raz za 10 dní. Po dvoch týždňoch už múčnatka trochu povyskočí.

toho roku bol u nas idealny rok na vinic skoda ze vacsina sadenic co mam su mlade,,ale mucnatku nemam este ani teraz nikde,mozno aj tym ze uz mam vyselektovane odrody ...ale zatial zdravotne velmi ok....az na tu CH zo zaciatku ...,, dam este draslik a fosfor nech to dobre vyzreje,,a malo by to byt ok

Odpovědět

Zpět na „Kdy, čím a jak moc hnojit“