Úprava moštu a rmutu před kvašením

Odpovědět
RADOMIR
Aktivní člen
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Úprava moštu a rmutu před kvašením

Příspěvek od RADOMIR »

Upravujete mošt před kvašením ,necháte den odstát, poté stočit z hrubých kalů,nebo zchladit ,poté stočit nebo kalolis,to ale nikdo v mini podmínkách zřejmě nepoužívá,i když jsou dnes malé filtrace třeba na demižon,proč ne kalolis.
  Snažím se to co nejdřív zakvasit, jsem trochu pohodlnej :shock:,druhý den po lisování přetáčet z demižonu do demižonu.

Pěstované odrůdy Akademik, Aladin, Augustovskij,Bago, Baltica, Bělehradský bezsemnný, Cabernet Cortis,Citronyj Magarača, Čarli, Dolgoždanyj, Dornfelder, Dubljanskij, Dubovskij Rožovij, Galahad, Garold, Glenora ,Hibernal, Irinka, Irsay Oliver, Izabela, Julian, Kišmiš 342,Liepajas Dzintars, Modrý Portugal, Muscaris, Muškát Moravský, Nachodka, Pálava, Regent, Rombik, Rondo, Solaris, Somerset Seedless,Souvigner Gris,Tajna Monacha, Tramín Červený, Veles, Vostorg

RADOMIR
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Úprava moštu a rmutu před kvašením

Příspěvek od RADOMIR »

20221031_093915.jpg
Už jsem to tu někde zmínil, používám cedník-síto na med.Výhoda,horni část otvory 2x2mm,zachytí sem tamzrníčka a bobulky, co projde brankami nebo přepadnou při plnění lisu, sem tam se vyklepne,dolní díl otvory 1x1mm,občas se třeba trochu vyklepnout nebo i propláchneme.Je to větší, stabilní, dobře sedí na kýbl.Používám jej i na med a drží. Ne Čína, Německý výrobek a cena 250 kaček také není mnoho.Usazené kaly jsou v demižonu před rozjetím kvašení vidět, ale není jich mnoho.
Přílohy
20221031_093936.jpg

Pěstované odrůdy Akademik, Aladin, Augustovskij,Bago, Baltica, Bělehradský bezsemnný, Cabernet Cortis,Citronyj Magarača, Čarli, Dolgoždanyj, Dornfelder, Dubljanskij, Dubovskij Rožovij, Galahad, Garold, Glenora ,Hibernal, Irinka, Irsay Oliver, Izabela, Julian, Kišmiš 342,Liepajas Dzintars, Modrý Portugal, Muscaris, Muškát Moravský, Nachodka, Pálava, Regent, Rombik, Rondo, Solaris, Somerset Seedless,Souvigner Gris,Tajna Monacha, Tramín Červený, Veles, Vostorg

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Já osobně nechavam prvotní kvaseni na hrubych kalech, tedy necekam na sednuti kalu, ihned pridam kvasinky a teprve po uklidnění kvaseni stacim z kalu a kvasinek, poté již probíhá kvasení jen na jemných kalech. Co jsem tak vyčetl, hrubé kaly by neměli být déle jak cca tyden, pak by mohli začít zlobit a předávat vady do vína, poté radeji odkalit.

ještě neplodí, plodí :shock: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Bianca

RADOMIR
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RADOMIR »

Hlavní kvas v chladu do 20stupnů, spíše raději méně u mne.
Zaujalo, že po hlavním kvašení stočíš a dokvašuješ na jemných.Máš to pak v teple nad 20,ať proběhne i v bílém jablečno mléčná fermentace?

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

teprve letos jsem si dal teploměr, takže teď vím, že hlavní kvašení probíhá kolem 20 C max., spíše o chup méně a teplota sklepa klesá časem až k 15 C. Já to tak dělám, protože tak jsem se to sám naučil a nemám jiné vhodnější prostory. Ono zřejmě neuškodí víno lehce provzdušnit tím stáčením, mělo by to mít pozitivní efekt.

ještě neplodí, plodí :shock: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Bianca

RADOMIR
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RADOMIR »

Kyslík vínu údajně nesvědčí, přetáčím hadičkou pod hladinu,ať zbytečně neprovzdušnuji. Radil jsem se o čemsi ve vinařskejch v Mikulově a byl tam starší vinař a povídal, že provzdušnění je důležité.Máš pravdu

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

RADOMIR píše:
01 úno 2023, 08:32
Kyslík vínu údajně nesvědčí, přetáčím hadičkou pod hladinu,ať zbytečně neprovzdušnuji. Radil jsem se o čemsi ve vinařskejch v Mikulově a byl tam starší vinař a povídal, že provzdušnění je důležité.Máš pravdu.

Je taky stacim hadickou pod hladinu, mnel jsem napsat, že lehké provzdusneni neuškodí, to je to, co děláme, stacime hadickou pod hladinu, přesto se vino lehce promíchá a hladina ma styk se vzduchem. Ano moc vzduchu škodí, to bychom museli stacet na hladinu, coz by bublalo a to by nebylo dobre.

Jina situace je u hotoveho vina, kdyz nalevas do skleničky, tam to provzdusneni rozvine buket, pokud tam nějaký je 😁

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Taky tak som to robil a víno bolo na jedničku. Biele a ružové po prešovaní cez sitko. Po skončení búrlivého kvasenia stočenie pod hladinu.
Červené 5 - 7 dní na šupkách, prešovanie a potom stočenie po usadení hrubých kalov.
Ale je aj technológia zrenia vína na kaloch. Tuším sa to volá "sur lie". To som ale neskúšal.

Odpovědět

Zpět na „Kvašení (fermentace)“