Na kvašení révy ještě málo, tak kvasíme i jiné bobulky.

krásná barevná idylka
Kdo umí, ten umí. Seru na pravidla vinohradníků.
No, to je sice pravda, že stoláky mají o dost větší úrodu z jedné hlavy, ale taky menší výlisnost. Ono tam není rovnítko, že čím víc suroviny tím víc vylisuješ bez ohledu na to jestli to je mošťák, nebo stolák. Ale to přece víš sám.sapmok píše: ↑21 bře 2020, 06:46Kdo umí, ten umí. Seru na pravidla vinohradníků.Vždy udělám víc a lepší! :P
Kde je psáno, že nemůžu mít na keři 2,5kg?? ( 2x8=14)
A můžeš taky brát v potaz, že na stoláku 25kg je jen slabej průměr.I ze stoláku uděláš skvělé víno!
A kdyby jsi se mu podíval na podpis, tak zjistíš, že u něho převládají odrůdy stolní.![]()
Nepiš o výlisnosti, na ní nezáleží úplně. Máme i jiné technologické postupy. 8-) Víno dělám více než 25 let. V posledních letech velmi intenzivně.
Je jen více nových poznatků a více možností jak zlepšovat kvašení či školení vína. 8-) Samozřejmě s ohledem na kvalitu výsledku.Mirek píše: ↑21 bře 2020, 07:20Ono se ještě dělá víno i z hroznů?Od té doby co se do vinných sklepů chodí po schodech nahoru, ve vinařských potřebách to vypadá jak v dílně alchymistů na dvoře Rudolfa II, od té doby tomu nějak nevěřím. Připadá mi to, jako by réva byla jen to nutné zlo, které tam musí přijít.
![]()
Třeba 50 litrů z 5kg hroznů? Hmm, až toho dosáhneš, pozvi na košt.sapmok píše: ↑21 bře 2020, 08:04Nepiš o výlisnosti, na ní nezáleží úplně. Máme i jiné technologické postupy. 8-) Víno dělám více než 25 let. V posledních letech velmi intenzivně.![]()
Polemizovat můžeš o čemkoliv, ale 15l jsem vůbec nepřestřelil, jak jsi dříve nastínil.A nedivil bych se, kdyby za pár let měl toho vína i dvakrát více.
6kg průměrně z jedné hlavy? pěkné. Já ale reagoval na to, že stejné množství neuděláš u mošťáku a stoláku. A u tebe to i tak vychází na litr vína z 2kg hroznů.RADOMIR píše: ↑21 bře 2020, 08:53Solaris sazen po testu šesti hlav ve větším 2015 ,spon 1*2 metry střední R-H vedení. Celkem 61 hlav. 2018 sklizeň 9.9. 370kg při 22,5čnm.Vylisováno 180litrů.Tažně vyzrály. 2019 nechány kratší tažně. I přes vylamování fazochů a spodních listů řady velmi husté. Listy jsou velmi velké. Toto píši proto, že 15 litrů z osmi hlav i při pěkném vínku není nereálné.
Tak, první komunikační šum vznikl u těch mladých hlav. Samozřejmě, že Samot bude rád, když udělá 2l, ale do budoucna klidně i 15l.Dzordzik píše: ↑21 bře 2020, 13:27To je možné, že si nerozumíme. To se stává.
Samok: z těch 8 hlav 5l vína ne? (psal, že si bude muset ještě počkat, takže má podle všeho mladé sazenice, které ještě neplodily nebo jenom velmi málo)
Sapmot: 10-15l v pohodě.
Mě se nezdál ten poměr z 8 hlav byť mošťáku, 15 litrů vína. A i kdyby měl na stolácích úrodu velkou, tak z nich tolik stejně kvalitního vína jako ze stejného objemu mošťáků neudělá, nebo alespoň nevím jak.
Těch 50 litrů z 5kg hroznů byl samozřejmě vtip a nadsázka. U Radomíra vychází poměr litrů vína oproti hmotnosti hroznů u Solarisu 1:2, což si myslím je reálné. Jaký ty máš otestovaný poměr mezi litry a hmotností hroznů u stolních odrůd, když říkáš, že i z nich je dobré víno a u jaké odrůdy? Mám na mysli konkrétní zkušenosti. A neber to prosím zle, opravdu mě to zajímá. Nechci tě nijak shazovat nebo tak něco.
Taky tak....
Stolové hrozno má väčšinou menej cukru, takže sa nehodí na výrobu vína, ale sú aj vínimky...
Dá sa z 5kg hrozna vyrobiť 50 litrov "vína" , aj viac. Samozrejme dodaním do muštu z 5kg hrozna 45 litrov vody a primeraný objem cukru, plus kyseliny, kvasinky, potravy pre kvasinky, školiace prípravky ap.. Lenže potom si položme otázku, je toto ešte víno? Určite nie.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host