Přejít na obsah
od Warmup » 29 bře 2024, 15:52
Rony píše: ↑23 bře 2024, 09:53Ja som kedysi nedoveroval podnozi SO4 pre horsiu ilovitu podu, myslel som, ze sa jej nebude darit u mna v ilovitej pode a velmi suchej polohe, preto som hladal silnejsie rastuce podnoze. Moja skusenost s SO4 v tazkej ilovitej pode je vsak DOBRA, preto dnes SO4 rad pouzijem znova. SO4 sa radi medzi stredne silno rastuce a stredne odolne suchu, ale sucasne sa uvadza ze je vhodna do ilovitej pody. Naopak Kober 5BB je velmi silne rastuca podnoz a vysoko odolna suchu, ale skor do kamenistej, malo vyzivnej pody. Pre SOA u mna neraz pozorujem ze SO4 je mozno aj vitalnejsia ako 5BB. Alebo poviem to inak 5BB v suchej a ilovitej pode nie je velmi silne rastuca a moze sa stat, ze SO4 bude rast lepsie. Je to mozno tym, ze ilovita poda byva bohata na ziviny - teda aj SO4 tam ma dostatok zivin. Mozno v tvrdej ilovitej pode si 5BB nedokaze vytvorit bohaty korenovy system aby mala udavany velmi silny rast - co dokaze napr v priepustnych pieskovo kamenitych podach hoci s nizkym obsahom zivin. Mne viacere rastliny na 5BB dokonca velmi zivorili, velmi slabe prirastky mali a nakoniec aj zahynuly - bolo to v dosahu silne rastucich stromov napr. Gastan, ceresna - je vsak aj mozne, ze to je sposobene citlivostou na nejake chemicke latky v pode - lebo je zname, ze rastliny aj vylucuju z korenov latky, ktorymi oslabuju svojich konkurentov. Takisto na uhyn rastliny maly urcite velmi zly vplyv roztoce, ktore decimuju slabych jedincov.
od Jarek23 » 23 bře 2024, 10:21
od Rony » 23 bře 2024, 09:53
Warmup píše: ↑31 říj 2022, 20:24 Dobrý večer všem, Zakládám mini viničku a složení vrstev půdy na pozemku je následující: cca 10cm svrchní těžké hlíny prorostlé trávou, poté zvětralá opuka částečně či úplně zasypaná jílem. Kopu 80cm do hloubky, přibližně kruhovou díru o průměru 50cm. Četl jsem ve fóru různé názory, Dzordzik psal že jáma 80x80x80cm ideální, ale to je nad moje možnosti. Na dno jámy plánují dát kompost smíchaný s původní hlínou bez drnů. Plán je teď na podzim sadit 10 sazenic, které mám objednané, viz můj podpis. U sazenic netuším zda jsou na podnoži či pravokořenné. Předpokládám že minimálně první tři roky na ně opuka nebude mít výrazný vliv když budou teprve kořenit v kompostu a hlíně. Přikládám foto jak vypadá směs opuky a jílu, aby jste měli představu.PXL_20221022_113243849_1m.jpg Další sazenice mimo objednaných, bych rád objednal cíleně tak, aby byly vhodné do opukového podloží. Ideálně abych nemusel přidávat mnoho kompostu a hlíny. Moje dotazy zní: Zvolit podnož SO4, nebo pravokořenné sazenice či řízky? Jaké odrůdy vhodné, ideálně bezsemenné? Předem díky za názory.
od Warmup » 02 lis 2022, 08:14
od Lubo » 01 lis 2022, 16:46
Warmup píše: ↑31 říj 2022, 22:24......... zda nepřijdou lidé loupit, je to polosamota a pozemek není oplocený. I u mě na zahradě bezdomovci přelézají plot a kromě toho, že odnesou hrozny tak polámou i keřě. Má to spoustu negativ, ale zatím mě nadšení neopouští.
od Dzordzik » 31 říj 2022, 22:54
od Warmup » 31 říj 2022, 22:30
Dzordzik píše: ↑31 říj 2022, 22:10 Spíš je udělej větší rovnou všechny. Výsadba je základ. Co teď odrbeš už později nespravis. Můžu se zeptat, podle jakého klíče si vybíral odrůdy pro sadbu?Máš rád labruskovou chuť, vyhovuje ti struktura bobule, chtěl si něco odolného chorobám, nebo si dal na něčí radu?
od Warmup » 31 říj 2022, 22:24
Radovan píše: ↑31 říj 2022, 21:27 No mňa vcelku prekvapilo, že máš objednané samé labrusky, alebo potomkov labrusky. Ja by som určite skúsil aj kvalitnejšie stolové odrody.
od Dzordzik » 31 říj 2022, 22:10
od Warmup » 31 říj 2022, 22:06
Dzordzik píše: ↑31 říj 2022, 21:06 Ohledně rozměrů jámy to máš tak. Čím lepší a živinami bohatá půda, tím menší stačí díra. V málo úrodné půdě je lepší ji udělat větší. U tebe bych ji udělal co největší zvládneš. Vyplatí se to. O tom, jak náročné a otravné to je, mám určitou představu. Pokud jde o sazenice, pokud neni výslovně uvedeno, že jsou roubované, bývají pravokořené. Jaká podnož bude u tebe růst se musíš přesvědčit sám.
od Radovan » 31 říj 2022, 21:27
od Dzordzik » 31 říj 2022, 21:06
od Warmup » 31 říj 2022, 20:24
od Dzordzik » 31 říj 2022, 10:41
od petr85 » 24 čer 2022, 13:20
od victorm » 23 čer 2022, 22:52
od Newstory » 28 bře 2022, 15:03
Dzordzik píše: ↑28 bře 2022, 13:09Jinak Dubljanskij je mošťák, tj. poměrně malé hrozny, malé bobule a navíc s poměrně velkými semeny, takže z tohoto hlediska nic moc, pokud by ses na to chtěl dívat jako na odrůdu na jídlo. Ale ta chuť to celé přebíjí, je opravdu při ...
od Dzordzik » 28 bře 2022, 13:09
Newstory píše: ↑28 bře 2022, 09:09Tak to moc rád slyším, díky za potvrzení. V tom případě si teda zkusím založit i tu druhou řadu a snad to teda vyjde. Koukám Galahad i Dubljanskij jsou na seznamu, včetně mého už zakoupeného Rošforu, takže to je super.
od Bred_ik » 28 bře 2022, 09:15
od Newstory » 28 bře 2022, 09:09
Bred_ik píše: ↑28 bře 2022, 08:07Kdo byl u mne na vinohrádku, ...
od Newstory » 28 bře 2022, 09:04
Dzordzik píše: ↑27 bře 2022, 23:27Ahoj, radit s výběrem odrůd, ...
od Bred_ik » 28 bře 2022, 08:07
od Dzordzik » 27 bře 2022, 23:27
Newstory píše: ↑27 bře 2022, 16:06Ahoj, prosím o radu s výběrem stolní odrůdy ...
od Lubo » 27 bře 2022, 22:58
od Newstory » 27 bře 2022, 21:42
od EmhyrVarEmreis » 27 bře 2022, 21:13
od Newstory » 27 bře 2022, 21:01
od EmhyrVarEmreis » 27 bře 2022, 20:50
od Newstory » 27 bře 2022, 20:39
od Lubo » 27 bře 2022, 20:16
od Newstory » 27 bře 2022, 19:55
od Lubo » 27 bře 2022, 19:32
od Newstory » 27 bře 2022, 19:02
od Lubo » 27 bře 2022, 18:25
od Newstory » 27 bře 2022, 16:06
od Lubo » 13 bře 2022, 13:06
od Jarek23 » 12 bře 2022, 10:48
od Dzordzik » 11 bře 2022, 13:39
od Wimpi » 11 bře 2022, 11:33
od EmhyrVarEmreis » 11 bře 2022, 11:16
od Radovan » 11 bře 2022, 11:03
od Bred_ik » 11 bře 2022, 10:32
od Wimpi » 11 bře 2022, 09:51
od Bred_ik » 11 bře 2022, 08:55
Wimpi píše: ↑10 bře 2022, 21:53 Dzordzik píše: ↑10 bře 2022, 14:40.... Pěstování moštových odrůd, kde se v extrému sadí 50cm od sebe a řeže na jeden 40-50cm tažeň je jiný případ. Jak u stolních, tak i u moštových odrůd se snažíme dosáhnout co nejvyšší cukernatosti v co nejkratším čase. Čili snažíme se získat kvalitní hrozny včas, ještě před tím, než nám shnijí a nebo zmrznou. Tomuto snažení podřizujeme svou pěstitelskou strategii. A máme tady ty dvě úplně rozdílné filosofie: a)pěstování na velkých tvarech s dostatkem dřeva, s dlouhými tažni a velkou listovou plochou (stolní odrůdy) a oproti tomu b) pěstování v silně zahuštěném sponu na subtilních keřících (moštové odrůdy). Přitom koncovým produktem obou pěstitelských filosofií jsou plody shodného rostlinného druhu, révy vinné. To přece nemá žádnou logiku, ne?
Dzordzik píše: ↑10 bře 2022, 14:40.... Pěstování moštových odrůd, kde se v extrému sadí 50cm od sebe a řeže na jeden 40-50cm tažeň je jiný případ.
od Dzordzik » 11 bře 2022, 07:39
od Wimpi » 10 bře 2022, 21:53
od Dzordzik » 10 bře 2022, 14:40
od Bred_ik » 04 bře 2022, 18:59
od Radovan » 04 bře 2022, 18:49
Nahoru