Počasí a úroda v roce 2026

Povídání o počasí a úrodě v daném kalendářním roce
milosduris
Aktivní člen
Kraj: Trenčín
Has thanked: 4 times
Been thanked: 13 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Počasí a úroda v roce 2026

Příspěvek od milosduris »

U nás maximálka okolo 5:30 bolo -4,5°C.

Lada
Aktivní člen
Kraj: Jihomoravský
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lada »

U nás poslední 3 dny nad ránem -1, -1,5 a dneska -3. Meruňky jsou pár dní odkvetlé, v květu je aktuálně broskvoň a slivoň. Réva má včelí prdelky, včera jsem pro jistotu opatrně omotal tažně vatovou izolací a přihrnul kopečky.

Brno, zahrada, 205 m n. m., pH 8-8,5; HVO 205 dní, tropy 42 dní, srážky 159 dní
Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Has thanked: 6 times
Been thanked: 46 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Mrznúť má u nás tri noci po sebe až do nedeľného rána. Keď zarátam mráz na začiatku týždňa, tak to sú 4 dni. 

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 8 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

u mna nema co pomrznut este nekvitne nic ,,par listky ma slivka,a tri mlade sadenice najskorsie co su na 3 ocka tak tie maju 1,5 cm ,,dneska ich pre istotu prikryjem vedroma dam k nim misku s vodou aby im nebolo smutno.
Rano bolo -2C dneska bude to horsie ale nema velmi co pomrznut umna

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
LadaBlatna61
Aktivní člen
Kraj: Jihočeský
Been thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaBlatna61 »

U nás právě probýhá intenzivní sněžení už dvě hodiny a má sněžit do jedné hodiny,kamiony na karlovarsku už stojí,plzeňsko taky kalamita.

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.
Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Has thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Večer v 20 hodin uz bylo minus 1C, ve 4 rano ve 3 metrech minus 6C, mrzlo celou noc.

plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Jarek23 píše: 10 dub 2026, 12:11 Večer v 20 hodin uz bylo minus 1C, ve 4 rano ve 3 metrech minus 6C, mrzlo celou noc.

Jarek u nás už avizujú mrazýky aj na pondelok. Je to už taký kazdoročne obohraný film. 

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Lubo píše: Jarek u nás už avizujú mrazýky aj na pondelok. Je to už taký kazdoročne obohraný film. 

Lubo, u nas hlasi az do stredy, dokud je predpoved. Člověk má dojem, že bude zase mrznout az do června, jsem zvědavý.

plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Jarek23 píše: 10 dub 2026, 15:03 Lubo, u nas hlasi az do stredy, dokud je predpoved. Člověk má dojem, že bude zase mrznout az do června, jsem zvědavý.

Jarek, ono sa tie fázy striedajú veľmi rýchlo. Uvidíme, čo príde, možno vhupneme do leta, možno bude mrznúť aj začiatkom júna. Možno si nájdeme iný koníček  ;-)

andrejZA
Aktivní člen
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Včera som uvažoval, že si prichystám kôpky konárov z orezu stromkov a budem ich v noci páliť a marhuľky zadymovať, ale nakoniec som si povedal, že tých zopár stromov, ktoré by aj tak neboli isté, nestojí za prebdené noci, hlavne keď ešte nevedno, koľko mrazivých rán ešte bude. Už pred polnocou bolo -1°C, do rána hlásili -3, o šiestej som pozrel a sedelo to, potom som išiel pozrieť na záhradu a napodiv tráva nebola tak silno pokrytá inovaťou, ako som čakal. Až mi je to divnô, ale odkvitnuté marhuľové kvietky stále držia na stopkách, opelené piestiky pekne vykukujú spod košieľok. Tak sa mi teda vidí, že poslednú noc sa to nejakým zázrakom zachránilo, asi prišli nejké oblaky, ale samozrejme do júna je ešte ďaleko. To len tak na okraj - predsavzatie bolo - nevzrušovať sa každoročnými tančekmi počasia.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

andrejZA píše: 10 dub 2026, 17:27 Včera som uvažoval, že si prichystám kôpky konárov z orezu stromkov a budem ich v noci páliť a marhuľky zadymovať, ale nakoniec som si povedal, že tých zopár stromov, ktoré by aj tak neboli isté, nestojí za prebdené noci, hlavne keď ešte nevedno, koľko mrazivých rán ešte bude. Už pred polnocou bolo -1°C, do rána hlásili -3, o šiestej som pozrel a sedelo to, potom som išiel pozrieť na záhradu a napodiv tráva nebola tak silno pokrytá inovaťou, ako som čakal. Až mi je to divnô, ale odkvitnuté marhuľové kvietky stále držia na stopkách, opelené piestiky pekne vykukujú spod košieľok. Tak sa mi teda vidí, že poslednú noc sa to nejakým zázrakom zachránilo, asi prišli nejké oblaky, ale samozrejme do júna je ešte ďaleko. To len tak na okraj - predsavzatie bolo - nevzrušovať sa každoročnými tančekmi počasia.

... u nás bolo v 2m -3,8stC. Ani nechcem vedieť , koľko bolo pri zemi .... tiež bol taký suchý mraz

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 28 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Ta to na Spiši bolo len -2,5°C. Suchý mráz, skoro žiadna námraza na zemi, žiadne škody.

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Jedná meruňky ma vsechny poupata v rozpuku hneda, druha je hneda do pul stromu, vic neni videt. Ale bylo pul 8 vecer, šero, kdyz jsem prijel z prace, zitra uvidim vice i u broskve a nektarinky. 

Naposledy upravil(a) Jarek23 dne 11 dub 2026, 10:48, celkem upraveno 1 x.

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Predpoved nula, realita minus 4C....

tak jsem se díval na meruňky a broskve, všechny nakvetlé pupeny hnědé, ale ještě je tam hodně malých, ty by mohli vydržet

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

predsa len pomrzlo aj co nemohlo :) ivanka to ma zasebou, a to bolo len -1 vcera aj dnes , pohoda,klidek,tabacek :) este mam tri take mlade sadenicky tiez vyzeraju podobne ,,zaujimave mlade sadenicky  boli najviac popredu starsie este veselo spinkaju 
20260411_161311.jpg

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 8 times
Been thanked: 43 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

vader píše: 11 dub 2026, 16:33predsa len pomrzlo aj co nemohlo :) ivanka to ma zasebou, a to bolo len -1 vcera aj dnes , pohoda,klidek,tabacek :) este mam tri take mlade sadenicky tiez vyzeraju podobne ,,zaujimave mlade sadenicky  boli najviac popredu starsie este veselo spinkaju 20260411_161311.jpg
Pořád může ještě obrašit od kořenů. Nech ji být a třeba překvapí. Nechej ji ale minimálně do června, občas to dost dlouho trvá.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

vader píše: 11 dub 2026, 16:33predsa len pomrzlo aj co nemohlo :) ivanka to ma zasebou, a to bolo len -1 vcera aj dnes , pohoda,klidek,tabacek :) este mam tri take mlade sadenicky tiez vyzeraju podobne ,,zaujimave mlade sadenicky  boli najviac popredu starsie este veselo spinkaju 20260411_161311.jpg

...plytko korenia, tam sa korienky pri prvých slnečných lúčoch najprv " zobudia" po zphriati pôdy . Ešte vypučia zo záložných.

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Lubo píše: 11 dub 2026, 17:31 ...plytko korenia, tam sa korienky pri prvých slnečných lúčoch najprv " zobudia" po zphriati pôdy . Ešte vypučia zo záložných. 

uvidime,necakal som ze ich polozi -1C , ceresne a slivky su v pohode,,,tieto mlade vinice su uz ko :)

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Tatíkovi v Bystřici zmrzla réva i ve skleníku. 

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Dnes je ještě trosku chladněji než vcera, přes minus 4C a pry uz oteplení 😁

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Jarek u nás vo výške cca 2m bolo - 3 stC.  Včera som kontroloval kvety nektariniek a broskyne a boli mnohé mrazíkmi chytené. Predsa len som zapaľoval aspoň jednu veľkú protimrazovú sviecu a pár malých náhrobných. Je to ale ako ihla v kope sena.... je to štvrtá mrazová noc tento týždeň.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Been thanked: 28 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Lubo píše: 12 dub 2026, 07:57 je to štvrtá mrazová noc tento týždeň.

Jednu sezónu som strávil pri Trenčíne, a vtedy mi jeden starší pán, záhradník, vravel: "Apríl - najchladnejší mesiac zimy."
Asi to tam na Považí tak máte, že najväčšie škody napácha apríl a nie január.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Tak ono je normálne, že teraz sú mrazíky, len to marcové teplo a sucho bolo mimo misu.  Ale neurobíme s tým nič, treba sa prispôsobiť.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Lubo píše: 12 dub 2026, 07:57.... je to štvrtá mrazová noc tento týždeň.

Tak ako píšeš. Zo stredy na štvrtok som nemohol ale inak som ťahal tri nočné a kúril pod ovocnými stromami (na vinič mi sviece nezostali). Dnes to bol už len taký symbolický mráz, možno tak dve hodiny okolo -1 až -1,5 stupňa a trochu aj ľutujem, že som sa dnes už na to nevykašľal a radšej sa nevyspal. Relatívne najhoršie ale tiež nie extra tragické bolo piatkové ráno, cca na 3-4 hodiny to kleslo na -3 až -3,5 stupňa. Škody by mali byť dúfam mininimálne, ak ešte nepríde na prelome apríla a mája niečo horšie. Už včera som videl, že trochu mi omrzli najmä čerešne a slivky, pár uponáhľaných viničov tiež skončilo s nejakými omrzlinami ale v podstate to v celku nestojí za reč.

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
haco
Aktivní člen
Kraj: Trenciansky. SR
Been thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

vyzera, ze mrazive noci nateraz pominuli (ta najblizsia tu v meste medzi domami uz hadam vela skody nenarobi). zahrada vyzera bez ujmy, tesne nas to lizlo, kazde rano som chodil obzriet grunt s obavami. odkvitnute marhule drzia, ostatne kvitnuce stromy vyzeraju ok, ceresna ma z naveternej strany sem tam chytene lupene. kiwi sa tiez pekne rozvija. bravissimo ma popri garazi 5-10 cm (uz je pekne vidiet kvety), ostatne na pergole aj rh vedeni 2-3 cm, az teda na standardnych spacov ako Rosfor, ktori este nevedia ze je tu jar. v skleniku som na Cimuse na niektorych letorastoch uz vylamoval druhe kvety, rastie zatial velmi pekne - ma 20 - 40 cm. povodne som uvazoval, ze k nemu do druheho rohu dosadim este bravissimo, ale uz ma to preslo, bolo by to velmi zahustene, tie 3,5 m je v skleniku pre jeden ker akurat. a ako pisal lubo, akumulacna tehlova stena od severu je super vec...
Přílohy
20260412_112425.jpg
20260412_112503.jpg
20260412_113433.jpg

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

este ze u nas sme pozadu a aj dnesny mraz nic nemohol urobit okrem tych troch rocnych mladych d=sadenic ktore boli na 3 ocka ktore su uz tabakove :)

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Marek1970 píše: 12 dub 2026, 11:31Tak ako píšeš. Zo stredy na štvrtok som nemohol ale inak som ťahal tri nočné a kúril pod ovocnými stromami (na vinič mi sviece nezostali). Dnes to bol už len taký symbolický mráz, možno tak dve hodiny okolo -1 až -1,5 stupňa a trochu aj ľutujem, že som sa dnes už na to nevykašľal a radšej sa nevyspal. Relatívne najhoršie ale tiež nie extra tragické bolo piatkové ráno, cca na 3-4 hodiny to kleslo na -3 až -3,5 stupňa. Škody by mali byť dúfam mininimálne, ak ešte nepríde na prelome apríla a mája niečo horšie. Už včera som videl, že trochu mi omrzli najmä čerešne a slivky, pár uponáhľaných viničov tiež skončilo s nejakými omrzlinami ale v podstate to v celku nestojí za reč.
Marek to som rád. Ja som sa vyspal celkom bežne, len som ráno po piatej kukol na teplotu. Slivka, čerešňa, višňa, ani hruška a jablone, ešte nekvitnú.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

haco píše: 12 dub 2026, 11:48vyzera, ze mrazive noci nateraz pominuli (ta najblizsia tu v meste medzi domami uz hadam vela skody nenarobi). zahrada vyzera bez ujmy, tesne nas to lizlo, kazde rano som chodil obzriet grunt s obavami. odkvitnute marhule drzia, ostatne kvitnuce stromy vyzeraju ok, ceresna ma z naveternej strany sem tam chytene lupene. kiwi sa tiez pekne rozvija. bravissimo ma popri garazi 5-10 cm (uz je pekne vidiet kvety), ostatne na pergole aj rh vedeni 2-3 cm, az teda na standardnych spacov ako Rosfor, ktori este nevedia ze je tu jar. v skleniku som na Cimuse na niektorych letorastoch uz vylamoval druhe kvety, rastie zatial velmi pekne - ma 20 - 40 cm. povodne som uvazoval, ze k nemu do druheho rohu dosadim este bravissimo, ale uz ma to preslo, bolo by to velmi zahustene, tie 3,5 m je v skleniku pre jeden ker akurat. a ako pisal lubo, akumulacna tehlova stena od severu je super vec...
...Mišo, ako v Toskánsku :-)

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Byl jsem si prohlédnout zahradu a vypadá to, že třešně to snad daly, špendlíky i trnky také, jabloně ještě nekvetou, jablkohrušky se terpve chystají. Kdo to ales chytal brutálně jsou meruňky (nepomohl ani svah, pry bylo nad ránem až -7, a hroskvoň a nektarinka. No uvidíme, třeba se aspoň jedna udrží, na chuť.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

haco píše: 12 dub 2026, 11:48vyzera, ze mrazive noci nateraz pominuli (ta najblizsia tu v meste medzi domami uz hadam vela skody nenarobi). zahrada vyzera bez ujmy, tesne nas to lizlo, kazde rano som chodil obzriet grunt s obavami. odkvitnute marhule drzia, ostatne kvitnuce stromy vyzeraju ok, ceresna ma z naveternej strany sem tam chytene lupene. kiwi sa tiez pekne rozvija. bravissimo ma popri garazi 5-10 cm (uz je pekne vidiet kvety), ostatne na pergole aj rh vedeni 2-3 cm, az teda na standardnych spacov ako Rosfor, ktori este nevedia ze je tu jar. v skleniku som na Cimuse na niektorych letorastoch uz vylamoval druhe kvety, rastie zatial velmi pekne - ma 20 - 40 cm. povodne som uvazoval, ze k nemu do druheho rohu dosadim este bravissimo, ale uz ma to preslo, bolo by to velmi zahustene, tie 3,5 m je v skleniku pre jeden ker akurat. a ako pisal lubo, akumulacna tehlova stena od severu je super vec...
Máš tam výrazně tepleji. Tatík má v Bystřici pod Hostýnem révu u stěny garáže a i tak mu sotva začíná rašit, je ještě později než u mě na volném terénu. Ve skleníku ji měl 2-3cm, teď je na tabák. Nepomohl ani skleník. U mě je nejdál SU Višněveckého a pak Bravissimo a Gran Pri. Všechny tři do centimetru. Ale já jsem rád, ještě je brzy na to aby vystrkovaly růžky. Pořád je velká hrozba pozdních mrazíků, tak jen ať pěkně chrápou.

Aley
Kraj: Olomoucko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aley »

Jelikož některé rostlinky mi už rostou, všechny mladé rostlinky, kde bylo něco u země, jsem zaházel hlínou. A zdá se, že to pomohlo, pupeny i letorosty u země vypadají dál zeleně. Ale jinak je ten mráz poznat všude. Většina keřů měla zatím jen zvětšené chlupaté pupeny. A teď to má rezavou barvu. Je to pro mě první taková zkušenost s mrazem přesně v tomto čase, tak jsem zvědaý, jestli je to mrtvé, nebo ty omrzlé pupeny mají živé vnitřky a porostou.

Pěstované odrůdy: Alexa, Bravissimo, Cezar, Cimus 3x, Crimson, Černý sultán, Dubljanskij 2x, Emma 2x, Ivanka 2x, Jasja, Krystal 3x, Lakemont 4x, Ljubimyj, Lorus, Nero, Picurka, Skazka 3x, Venus 4x, Zorka/Besy (Solaris, Somerset, Suffolk Red - chcíply)
vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

dneska uz to bolo ok , 5C ,,   skoda ze posldny den co mrzlo tak pomrzli mlade sadenice ,,ale vyrasia prepdokladam znova :) aby mohli pomrznut v maji :)  :lol:

andrejZA
Aktivní člen
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Aj u nás konečne noc bez mrazu. Viniče ešte nepučia, s výnimkou Klubničného, ten je asi z urýchľovača. Viac ma zaujímali kôstkoviny, bol som hneď ráno obzrieť odkvitnuté marhule, išiel som s malou dušičkou, ale snáď to nebude najhoršie, kvety stále držia pevne na stopke, zárodky plodov vnútri vyzerajú zelené. Začínajú kvitnúť až aj slivky a čerešne/višne, broskyne sú za polovicou, ale o tie sa až tak nebojím, aj v najhorších mrazových rokoch mali peknú úrodu. Keby sa ma niekto spýtal, ktorej ovocnej drevine najviac verím, asi by to u mňa bola práve broskyňa, tento rok som dokúpil ešte jednu neskoršiu, bielomäsitú Benedicte. 

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Dneska nádherný den, téměř bezvětří, 21 ve stínu. Réva už se probouzí a začíná rašit. Škoda toho sucha. Víc vlahy by to chtělo, ale kde by se vzala, když v zimě skoro žádný sníh nebyl...

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Dnes hodně teplo, réva se začíná pomalu probouzet, kvetou meruňky, broskve a nektarinka. Opět jako každý den silný vítr, ani na kole skoro nešlo jet. Včera i dnes několikrát skoro pršelo, ale je mokrá jen tráva, jen mrholilo. Kivi už opět obráží, bylo zmrzlé na 100%. Opět nás čekají chladná rána, ještě měsíc a budem vědět, jak jsme dopadli s úrodou. 

Lada
Aktivní člen
Kraj: Jihomoravský
Has thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lada »

U nás dneska krásně, skoro 22 °C. Sazenice mám pořád ještě na verandě, jdu kolem a na jedné vidím černé tečky na lístku. Vzal jsem lupu a... řekl jsem si, že vám sem dám hádanku. Kdo uhádne, získává ... dobrý pocit a procvičí si mozek   :-D

Věřím, pro zkušenější to bude hračka:
Hádanka.jpg

Brno, zahrada, 205 m n. m., pH 8-8,5; HVO 205 dní, tropy 42 dní, srážky 159 dní
vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Lada píše: 17 dub 2026, 20:50 U nás dneska krásně, skoro 22 °C. Sazenice mám pořád ještě na verandě, jdu kolem a na jedné vidím černé tečky na lístku. Vzal jsem lupu a... řekl jsem si, že vám sem dám hádanku. Kdo uhádne, získává ... dobrý pocit a procvičí si mozek   :-D

Věřím, pro zkušenější to bude hračka:Hádanka.jpg

pekne ti to tie strapky osraly ....  :lol:

Odpovědět

Zpět na „Počasí a úroda v průběhu let“