Zakořeňování řízků v kokosové drti

Fórum o osvědčených způsobech zakořeňování řízků Révy vinné
Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 8 times
Been thanked: 43 times
Kontaktovat uživatele:

Zakořeňování řízků v kokosové drti

Příspěvek od Dzordzik »

Po dobrých zkušenostech se zakořeňováním v kokosové drti v minulém roce jsem letos zkusil, čistě z pokusných důvodů, zakořenit nějakých 10 řízků 4 odrůd ve směsi výsevního substrátu s kokosovou drtí v poměru cca 1:4. Zalívám to vodou z rozpuštěného sněhu. Uvidíme, řekl slepej, jaká bude úspěšnost. Část řízků je odebrána z ročních sazenic, což není optimální, ale třeba se zadaří. Zakořeňování ve vodě se neosvědčilo. Řízky sice zakořenily, ale po přesazení všechny uhynuly. Mohlo to  být způsobené ledasčím, takže tuto metodu odsuzovat nechci, ale to co jsem dal do kokosu nejen že zakořenilo, ale krásně přežilo i přesazení ven.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
LadaBlatna61
Aktivní člen
Kraj: Jihočeský
Been thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Zakořeňování řízků v kokosové drti

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Dzordzik píše: 14 úno 2021, 08:56Po dobrých zkušenostech se zakořeňováním v kokosové drti v minulém roce jsem letos zkusil, čistě z pokusných důvodů, zakořenit nějakých 10 řízků 4 odrůd ve směsi výsevního substrátu s kokosovou drtí v poměru cca 1:4. Zalívám to vodou z rozpuštěného sněhu. Uvidíme, řekl slepej, jaká bude úspěšnost. Část řízků je odebrána z ročních sazenic, což není optimální, ale třeba se zadaří. Zakořeňování ve vodě se neosvědčilo. Řízky sice zakořenily, ale po přesazení všechny uhynuly. Mohlo to  být způsobené ledasčím, takže tuto metodu odsuzovat nechci, ale to co jsem dal do kokosu nejen že zakořenilo, ale krásně přežilo i přesazení ven.

Jirko a zalíváš to ze spodu do misky nebo z vrchu? Četl jsem někde že se může přidat do kokosové drti i perlit,mám osvědčený pouze perlit ale ta kokosová drť mě láká,asi to taky zkusím.

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.
Mirek
Aktivní člen
Kraj: Jihomoravský
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

LadaBlatna61 píše: 14 úno 2021, 09:44 Jirko a zalíváš to ze spodu do misky nebo z vrchu? Četl jsem někde že se může přidat do kokosové drti i perlit,mám osvědčený pouze perlit ale ta kokosová drť mě láká, asi to taky zkusím.

Kokosová drť je skvělý materiál na zakořeňování. S ničím ji nesmíchávám a zalévat moc nepotřebuje, krásně drží vlhkost.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Snažil jsem se jenom zespodu ale bohužel, až tak dobře drť vodu nesaje. Voda se nedostala až k úrovni konce řízků, proto jsem poprvé zalil i z hora, abych drť nasákla vodou.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Kokosová drť je určitě vynikající, ale já zatím zůstanu u perlitu, ten se mi skvěle osvědčil ;-)

plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay
Vaaca
Kraj: Pardubický kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vaaca »

Já zůstávám u osvědčeného způsobu. RW vata a kvalitní výsadbový substrát. Dle pana Peničky.

Pardubicko, 300 mnm. Barvy: plodí, zrušeno, objednáno, ,ještě neplodí
Afrodita, Akademik, Adler, Cimus, Dolgoždannyj, Džin Kišmiš, Furor, Galahad, Heliodor, Himrod, Katalonia, Kišmiš 342, Kišmiš Lučistyj, KoKl Belij, ,Kišmiš Citronnyj,Kišmiš Spartanec ,, Lakemont, Lora, Romulus, Smaragd, Somerset Seedless, Vanessa, Volodar Kišmiš, V 12, Illaria, Karnaval, Kišmiš století, Lorus, Suprize, Valjok, Veles, Venus, Talisman, TianShan, V-25-20,
Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Dzordzik píše: 14 úno 2021, 08:56Po dobrých zkušenostech se zakořeňováním v kokosové drti v minulém roce jsem letos zkusil, čistě z pokusných důvodů, zakořenit nějakých 10 řízků 4 odrůd ve směsi výsevního substrátu s kokosovou drtí v poměru cca 1:4. Zalívám to vodou z rozpuštěného sněhu. Uvidíme, řekl slepej, jaká bude úspěšnost. Část řízků je odebrána z ročních sazenic, což není optimální, ale třeba se zadaří. Zakořeňování ve vodě se neosvědčilo. Řízky sice zakořenily, ale po přesazení všechny uhynuly. Mohlo to  být způsobené ledasčím, takže tuto metodu odsuzovat nechci, ale to co jsem dal do kokosu nejen že zakořenilo, ale krásně přežilo i přesazení ven.

Řízkům se ve směsi kokosové drtě a výsevního substrátu nadmíru daří. Možná až moc. Kupodivu raší i velmi tenký odřezek z jednoleté sazenice Aladdina, kterému jsem moc šancí nedával a čekal, že spíš nevyraší, protože špatně vyzrál. Kromě prvního zalití už jenom 1x za týden cvrnknu trochu dešťové vody do misky a za chvíli to co se nevsáklo odliju. Zhora nezalévám. Leží to na parapetu v temperované místnosti, vše sázeno v jeden den za stejných podmínek, spodní očko vyslepeno, konec řízku sestříhnut škmo proti vyslepenému očku, konec řízku podélně nařezán, den máčeno v dešťové vodě, pak do práškového stimulátoru a tohle je výsledek k dnešnímu dni (zasazeno 14.2).
Přílohy
Aladdin
Aladdin
Adler
Adler
Garold
Garold

Wimpi
Aktivní člen
Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wimpi »

Jirko, narašení pupenů a vyrašení kořínků jsou dvě rozdílné věci. Raduj se, až uvidíš kořínky. Do té doby není vyhráno. Jinak upozorňuji, že na parapetu bývá obvykle nižší teplota, než uvnitř místnosti a k inicializaci zakořenění je třeba zvýšená teplota kolem 25°C. Proto začínám se zakořeňováním "na skříni", čili pod stropem nejteplejší místnosti a na parapet řizky stěhuji až se začnou rozvíjet listy. V té době už jsou buněčné zárodky kořenů vytvořeny. Mezi misky s řízky, uloženými na parapetu a okenní sklo dávám noviny, které vytvářejí tepelnou bariéru mrzi chladným sklem a spodní částí rostlinek.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Ahoj, máš pravdu. Dám vědět, jak na tom řízky jsou pokud jde o zakořeňování.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Jirko, souhlasím s Wimpim. Řízky takto naraší i v obyčejné váze ve vodě. V této fázi se vliv kokosové drtě ještě neprojeví. Já taky začínám s řízky ve vodě na skříni. Do substrátu je dávám až když mají min. 2 cm kořínky. V této fázi je důležité udržovat správnou vlhkost substrátu a nedávat hned za sklo na ostré slunce. Řízky dávám zakořenit již do samostatných nádob, ne jak ty máš až 4 ks v jednom kelímku. Ale předpokládám, že to teprve testuješ.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 28 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Tohto roku bohužiaľ nemám k dispozícii ideálnu teplú miestnosť na zakoreňovanie. Tak som kúpil teraristickú výhrevnú podložku, ktorá je optimalizovaná tak, že môže byť zapojená aj bez termostatu. Vyšla na 14 € plus poštovné. S termostatom by to bolo podstatne viac. Niektoré odrezky mám len po jednom kuse, tak chcem ísť na istotu. Teplotu snáď ustriehnem teplomerom s čidlom, okolo krabice s odrezkami dám ešte polystyrén.
Kto má doma podlahové kúrenie, alebo aspoň v kúpeľni, ten má obrovskú výhodu. Teplo odspodu, to je polovica úspechu.

andrejZA
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Tento rok zakoreňujem prvýkrát (ak nerátam dávnejšie pokusy s napichaním odrezkov priamo vonku do zeme). Vzhľadom k mimoriadne cenným odrodám, ktorými by som chcel rozšíriť svoju výsadbu hrozienka, som neponechal nič na náhodu a radšej som si podrobne prešiel čo najviac návodov - či už tu na fóre, tiež videá ruských pestovateľov na internete, ale veľa mi poradil aj Radovan, od ktorého mám prvú várku odrezkov. 

Dilemou pre mňa bol substrát - agro vatu sa mi narýchlo nepodarilo zohnať a z ostatných možností sa mi ako najvhodnejšie javili kokosové tablety (Jiffa) - zlisovaný substrát, do ktorého som po nabobtnaní rezky napichal. Prvú várku (od Radovana) som deň vopred nechal namočiť vo vode s práškovým stimulátorom, druhú som tesne predtým namočil do gélového Stimulaxu III. Odrezky som si z vrchnej strany zavoskoval a označil menovkami. Potom som časť vkladal priamo do rašelinových zakoreňovačov a druhú časť do hlbšej plechovej nádoby. Na spodok som v oboch prípadoch dal vrstvu perlitu a do vrchu potom zahrnul substrátom na množenie. Po zaliatí som všetky odrezky umiestnil na pec, ktorú používame ako zdroj tepla pre vykúrenie celého domu. Tým je zabezpečený spodný ohrev - od korienkov, ktorý Radovan považuje za veľmi dôležitý faktor pre tvorbu korienkov. Teplomer na povrchu pece ukazuje väčšinou od 23 do 26 stupňov, posedné dni, keď sa veľmi nekúrilo, okolo 21, výnimočne viac (najviac som mal 29, ale len krátku dobu). 

Prvú várku odrezkov som založil 18.3., druhú od Iva Kotrleho asi o týždeň neskôr. Myslím, že už by sa mali začať robiť korienky, ale zatiaľ som ich radšej  nevyberal zo substrátu, aby som ich neopatrnou manipuláciou zbytočne nepoškodil. Tie, ktoré sú vedľa seba v plechu, chcem v blízkej dobe rozsadiť do kontajnerov. Odrezky sa prejavujú veľmi vitálne, už po týždni začali rašiť vrchné púčiky - no nie všetky rovnako rýchlo. Zrejme aj toto majú zakódované v génoch ako svoje odrodové špecifiká. Ďaleko pred všetkými bol napríklad Galachad, ktorý som zobral viacmenej len na skúšku. V súčasnosti sú najďalej okrem Galachadu aj Garold, Karnaval a Valjok, ktorý rýchlo dobieha náskok borcov z prvej várky. Samozrejme, že sa ešte neteším, kým neuvidím prvé korienky, ale mám dôvod veriť, že všetko je na dobrej ceste. Vysádzať von ich aj tak nechcem skôr, než odídu májoví zmrzlíci, takže majú dosť času. Aspoň si dovtedy pripravím miesto na záhrade - oproti pôvodnému zámeru budem s viničmi asi dost expandovat :)

Keď sa mi podarí nájsť viac času, skúsim hodiť aj nejakú fotodokumentáciu. Na niektorých rozvinutých púčikoch som spozoroval už aj zárodky kvetenstiev, ktoré samozrejme včas odstránim. Toto je len v stručnosti taký quasi report, ak by vám udrelo niečo do oka, nejaké faux pas, budem rád za každú radu či skúsenosť.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Tento rok jsem pokusně nechal zakořenit řízek v kokosové drti ale ne v kelímku, ale podle jednoho z videí z YT, kde se do plastikového sáčku uzavře konec řízku, aby se vlhkost držela v sáčku a nešla na samotný řízek s pupeny. Voda se dodává vstříknutím vody stříkačkou přes tento sáček. Na videu mu to tam krásně kořenilo, tak jsem to letos chtěl zkusit. Stimulátor jsem nepoužil a řízek jsem připravoval běžným způsobem. Pokud se podaří, dobře, pokud ne, o nic nejde. Sám jsem zvědavý na výsledek.

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Já mám letos všechny řízky v kokosové drti a uš mají kořeny a výhonky do 3cm,nemusím se o to starat jako v perlitu,zaleju jednou za týden dolů,né zvrchu,když jsem měl vrch vlhký,tak tam rejdili ty černý mušky,teť je to suché a je od nich pokoj.

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.
Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Ako bojovat proti plesni? Omytie Sulkou 5% nestacilo.

Zakorenujem odrezky asi 12dni.
1.
Mal som ich najskor 3-4 dni vo vode cca 5mm. 
2
Potom som ich dokladne poumyval a vysuchal, spodnu cast 2cm som aj nechtom oskrabal povrch kory aby som odstranil vrstvu, ktora by mohla plesniviet.

Potrel som ich stetcom 5% roztokom Sulky a nechal zaschnut (neumyval som ju).
3.
zapichol som ich do kokosovych tabliet Jiffy riemer 38mm (je to velkost asi mensia ako optimalne).
- Niekolko kusov - tie najhrubsie - som nechal zakorenovat vo vode 5mm.
4.
zacala sa objavovat plesen na spodnej casti cca 2cm aj v kokose aj vo vode.
5.
tie odrezky vo vode som znova dokladne umyl a vysuchal, vymenil vodu. Plus odstranujem na niektorych aj vrstvu kory v dolnej casti.

veril som, ze Sulkou plesen znicim. Nestalo sa. Ako bojovat proti plesni?

Aj paradajkove semena som sial do Jiffy kokosovej tablety - aj tie mi skoro silne zaplesniveli, ale paradajky to zatial zvladaju bez problemov.
Tie Jiffy som mal asi 5rokov v suchej pivnici.
Jiffy zalievam len zo spodu.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

vidim, ze odrezky v Jiffy su plesnive len hore v mieste vrchnej hrany Jiffy. Jiffy su vysoke len cca 35mm. Skusim odrezky vybrat, umyt a vratit do Jiffy. Ale aj zasypat zhora i zdola perlitom.
Rozmyslam streknut tie Jiffy zhora roztokom aktivneho striebra - ktore ma dezinfekcne ucinky dlhodobo posobiace. Ci znova Sulka 5%? Ci nieco ine?

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
petr85
Aktivní člen
Kraj: Vinařská oblast Slezsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr85 »

Sulka nefunguje,tak ji vysadit. Zkus hypermangan. Mi pomohlo podlití hypermanganem přímo v substrátě.
Roztok na lehce fialový...cca 4-5 zrn na 1l vody.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

super, dakujem, hypermangan vyzera byt jednoducha, dostupna a ucinna metoda.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Taky zkouším. Bez výhřevu.
Přílohy
IMG_20220402_094307.jpg

petr85
Aktivní člen
Kraj: Vinařská oblast Slezsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr85 »

Dnes jsem sázel řízky do substrátu. 16 dní,perlit,27st na termostatu. 100% úspěšnost,ale zarazilo mne,jak velký rozdíl může být v tvoření kořenového systému u růzmých odrůd. Některé mají náběh na tvorbu silného kallusu a malé kořeny,jiné malý kallus a velký kořen. Zajímavé.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Odrodové rozdiely sú dosť veľké. Takisto viditeľné  rozdiely sú medzi kvalitými odrezkami a slabšími - tenkými alebo nevyzretými. U vzácnejších odrôd človeku nedá, aby nevyskúšal zakoreniť aj trochu neštandardný materiál.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Proti plesni na povrchu zeminy/jiffy sa velmi dobre osvedzil roztok aktivneho striebra (z lekarne) ten okamzite a viditelne lidvidoval plesen - hned sa zacala stracat - hypermangan moc nefungoval.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Ešte je na zakoreňovanie trochu skoro, začnem o mesiac, niekedy medzi 15. a 25. marcom. Na zakoreňovanie mnohí používame stimulátory, alebo spodný ohrev. Je to vhodné pre väčšie množstvo odrezkov a aj to urýchli čas zakorenenia. Ale čo ak si niekto chce zakoreniť pár kusov odrezkov pre seba s minimálnou pracnosťou? Stimulátor, alebo spodný ohrev môže byť zbytočne komplikovaný, alebo víjsť draho.
Skúšal som vlani pár odrezkov urobiť veľmi extenzívne a na počudovanie výsledok bol výborný. Percentuálne lepší, než pri použití všetkých barličiek. Používam na to len priehľadný plastový pohár (3 dcl, alebo 5 dcl na mohutnejšie odrezky) a kokosový substrát, nič viac. Dôležité sú dve veci:
1. dostatok vzduchu ku koreňom, tzn. nestačí jedna dierka na spodku na odvod prebytočnej vody, ale žeravým klincom vypálim dierky dolu a aj dierky z bočnej strany, cca 1 cm od spodku. Alebo jednoducho nožom urobím klinovité výrezy na spodnej hrane pohára.
2. neprelievať. Vodu dávam len odspodu, kokos pekne vzlína. Vodu doplním až keď sa stratí rosa na vnútornej strane pohára, na to je priehľadný pohár super. Je to tak cca raz za týždeň, podľa vlhkosti a teploty v miestnosti. Alebo sa to dá zistiť aj stratou hmotnosti pohára.
Odrezky do kokosu napichávam, aby bol dobrý kontakt spodnej reznej plochy zo substrátom. Po cca troch týždňoch sa prebudí očko. Na piaty až šiesty týždeň sa objavia korienky. Na cca siedmy týždeň je sadenicu vhodné presadiť do väčšieho kontajnera z lepším substrátom, keďže kokos nemá skoro žiadne živiny a odrezok funguje z vlastných zásob. Zakorenili mi takto aj tenké, slabšie odrezky prakticky na 100 %. Nechávam to na skrini, bo na parapete pod oknom sú väčšie výkyvy teploty.
Tohto roku som niečo strihal a ostal mi v ruke jednoočkový odrezok hrubý len 6 mm. Hm, čo s ním? Tak som ho pokusne dal do kokosu 6. januára. Dneska vyzerá takto.
img_1234.jpg
Korienky na foto moc nevidno, ale sú tam. Bol to len pokus, gro odrezkov začnem robiť v polke marca, používam trojočkové odrezky a aj nejaký zriedený stimulátor. No ak dokázal bezproblémov zakoreniť aj takýto prcek... Týmto spôsobom je zakoreňovanie o 2 týždne dlhšie než pri použití stimulátora, ale úspešnosť nie je o nič horšia.

standak225

Příspěvek od standak225 »

Vloni jsem zkoušel zakořeňovat v kokosové drti. Kvůli úspoře místa jsem zvolil ziplock sáčky 10x5 cm.Ostříhané větve jsem máčel 1-2 dni v dešťové vodě, pak jsem je očistil kartáčem v mýdlové vodě a po opláchnutí je ponořil asi na půl hodiny do vody, do které jsem přidal Savo (přiměřeně, přiměřeně…). Část větví jsem nedopatřením máčel asi 4 hodiny, kupodivu přežily bez viditelných následků.Kokosovou drť jsem nasytil vodou, po zmáčknutí v dlani by z ní neměla vytékat voda.Příprava řízků dle Bred_ik-a.Na sáčky jsem si poznamenal počáteční váhu (já vím, hmotnost!). Po měsíci se váha sníží asi o 10 %, pak jsem plastovou injekční stříkačkou doplnil vodu (možno i s Lignohumátem) několika vpichy do spodní části sáčku.Jakmile se objevily první kořínky, pro doplnění vody jsem použil zředěný roztok krystalického hnojiva „Kristalon podzim“ asi v třetinové doporučené koncentraci. Sáčky jsem sehnal v mcPen, nemají je vystavené, na dotaz jsem je dostal u pokladny.
Úspěšnost zakořeňování považuji za srovnatelnou s ostatními způsoby, práce s kokosovou drtí je mi příjemnější než s perlitem. Setkal jsem se i s kombinací kokosová drť + perlit.

pron
Kraj: Stredne Slovensko - Juh , RS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pron »

Zdravim. 
tiež som vyskúšal zakorenovat podľa videá na YT kde pán z UA zakorenoval v zmesi kokosovej drti a substrátu v ZIP sackoch položených na výhrevnej podložke v horizontálnej polohe.
Chcem sa opytat- tie sáčky ste nechali v celku? Ja som z toho videa pochopil že ten pán po 3-4 dňoch sáčky rozrezal 
Ja som to tak urobil tiez a mal som pocit že po týždni je to moc  suché... Začal som to viac zalievať. A po troch týždňoch 7 z 8 má korene.

Přílohy
IMG_20230303_084142.jpg
IMG_20230303_084401.jpg

Odrody: Aladdin, Bažena, Dolgoždannyj, , Džin, Efiop, Everest, Galahad, Geliodor, KOKL Belyj, , Livia, Rošfor, Rozmus, Skazka, Šarada UA, Talisman, Zolotce, Agat Donskoj, Ciravas Agraa,
andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Pred pár dňami, 8.3. som aj ja založil zopár odrezkov na zakoreňovanie a použil som ako doteraz kokosové tablety Jiffa, do ktorých som po nabobtnaní odrezky napichoval a potom zasypával substrátom do rašelinového zakoreňovača. To pre jednu polovicu odrezkov. Druhú časť som urobil trochu iným spôsobom, priamo do kokosového vlákna kúpeného v lisovanej kocke. Je to aj jednoduchšie a bol som prekvapený, ako dobre sa s ním manipuluje. Ďalšia jeho prednosť je výborná schopnosť držať vodu - zatiaľ je v celom objeme stále akurátna vlhkosť aj bez dopĺňania ďalšej vody. Zalievať som rozhodnutý už len odspodu. Opatrenie proti plesni som urobil namáčaním všetkého materiálu v hypermangáne. Očká už začali pučať, aj keď nie na všetkých odrodách rovnako. V tomto smere jasne vedie odroda Daria. Odrezky mám okrem svojich z jedného zdroja, takže čas rezu by mal byť rovnaký, december. Uskladnené boli v chladničke, narašené takmer neboli. Moje sú rezané na konci februára, tie sú samozrejme pozadu. Všetky zakoreňovače s odrezkami mám umiestnené na tehlovej peci, v ktorej tieto neskoro-zimné dni poctivo zakurujem. Žena ma chváli, ako dobre sa starám o tepľúčko v chalupe :)

Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
milosduris
Aktivní člen
Kraj: Trenčín
Has thanked: 4 times
Been thanked: 13 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosduris »

Namiesto drahých tabliet Jiffy použi túto drť za 1,50 €
Repti Planet kokosový substrát 635 g

Přílohy
007-30007~2.jpg

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Mám niečo podobné, kúpil som to pod obchodným názvom Lignocel, skúšam to prvý raz, som s tým veľmi spokojný.
Přílohy
IMG_20230312_203956944_HDR.jpg

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Dnes, po 21 dňoch od založenia prvých odrezkov, som urobil prehliadku zakoreňovačov - otočil som a pozrel každý jeden zo spodnej strany, aby som videl, či už pustili korienky. Tie, ktoré som založil ako prvé, už majú pekne vyvinutú nadzemnú časť, predpokladám, že aj korienky rastú, čomu nasvedčuje stav prirastania nových internódií. A dnes pri prehliadke som už objavil prvé kusy, ktoré prerazili koreňmi nielen kokosovú tabletu Jiffa, ale prešli aj cez substrát a stenu rašelinového zakoreňovača. Pre mňa je zakoreňovanie v kokose asi najspoľahlivejší postup, pretože pri ňom odpadá riziková manipulácia s krehkými korienkami - prakticky hneď ako vidím prvé z nich, presádzam opatrne celú rastlinu do kontajnera. Presadil som dnes takto prvých päť, ďalšie už podľa minulých skúseností pôjdu rýchlo za nimi. Na fotke je sadenička Lívie - foto aktuálne z dnešného dňa. S množstvom korienkov som veľmi spokojný. Nemali všetky takéto silný koreňový systém, to však vôbec nevadí, pretože za tých pár týždňov, čo budú v kontajneroch, sa celý objem nádob bohato prekorení. 

Přílohy
sadenička Lívie, na peci sa jej páči :)
sadenička Lívie, na peci sa jej páči :)
nadzemná časť je pekne vyvinutá, čo je predpoklad, že korene budú v poriadku
nadzemná časť je pekne vyvinutá, čo je predpoklad, že korene budú v poriadku
bližší pohľad na stav zakorenenia
bližší pohľad na stav zakorenenia
zakoreňovanie4.jpg
korienky vykúkajú do všetkých strán
korienky vykúkajú do všetkých strán

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Taky mám 3 sazeničky v kokosové drti a zatím rostou, kořeny ještě nemají, dával jsem zakořeňovat před necelými 14 dny teprve.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Počkaj ešte týždeň, okolo troch týždňov to začína.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Andrej, pekne ti to korení, Tento rok sa aj mne darí, možno aj viac ako by som potreboval. Používam dve metódy zakoreňovania a to v rašelinových Jiffy tabletách uložených vo vrstve vlhkého perlitu alebo v agrovate (tzv. Peničkova metóda). Do budúcna asi zostanem už len pri Jiffy tabletách, mám pocit, že rýchlejšie a kvalitnejšie mi korení v nich. 

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
Lenka
Aktivní člen
Has thanked: 9 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

Andrej, nádherné korienky a aj celý odrezok. Aj moje odrezky pomaličky zakoreňujú. Chcem sa ťa spýtať. Niekde v predošlých príspevkoch si spomínal, že obal z Jiffy ti narobil šarapatu už pri pekných zakorenených rastlinkách. Riešil si to teraz nejakým spôsobom, alebo ho budeš odstraňovať neskôr? Prípadne si si zadovážil Jiffy od iného výrobcu, ktorý má obal z rozložiteľného materiálu.

Vysadené jeseň 2022, jar 2023, druhá várka 2023, 2024, 2025
Chrupka červená, Philip, Skazka, Dašunja, Kraseň, Cimus, Zolotce, Bajkonur, Rembo, Tajná Monacha, Ladannyj2, Katalonia, Nikol, ARNI, JUPITER, ALVIKA, POSLANNIK, DUBOVSKIJ ROZOVYJ, Darja, Čornyj Chrustal, Deja, Adler, Dyňka, Landyš, Bohema, Ajvaz
andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Ahoj Marek, vďaka, no keď sa ti podarí viac než potrebuješ, budeš už mať hotové vzácne darčeky pre známych :) Máš pravdu, ten kokosový substrát, či už vo forme Jiffy, alebo len tak, je perfektný materiál. Ja už iné ani nebudem používať. Tie vlastnosti, ktoré má, sú ako stvorené pre zakoreňovanie viniča - schopnosť dlho držať vodu a zároveň vzdušnú štruktúru vnútri substrátu - to je pre korienky hotový raj. A po zasadení sa to v jame zakrátko rozsype a prevzdušní pôdu. Naopak, v čadičovej vate údajne niekedy korienky dlho ostávali uväznené, pretože tento materiál sa až tak rýchlo nerozdrobil ako kokosové vlákno. Niektorí pestovatelia popisovali, že potom korene v niektorých prípadoch boli náchylné na zahnívanie. 

Lenka, máš pravdu, riešil som svojho času problém s náhlym vädnutím sadeníc. Pripisoval som to obalom kokosových tabliet, našťastie táto domnienka sa mi nepotvrdila. Obal Jiffy sa rozpadne pod tlakom rastúcich koreňov, pokiaľ sú rastliny vitálne. Pravdepodobná príčina problému bola podľa mňa v nedostatočnom podchytení roztočov, ktoré často robia šarapatu na mladých rastlinách. Nie vždy sa to dá hneď odhaliť, pretože tieto potvorky voľným okom nevidno. Mladá rastlina začne živoriť, čo sa často deje pozvoľna, a možných problémov vždy môže byť viac. Každopádne držím palce, nech sa ti všetko dobre zakorení a ďalšiu sezónu už budeš koštovať vlastné hrozienko :)

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Po dvoch týždňoch som vytiahol odrezky z kokosu. Polovica už mala korienky, takže som vyťahoval veľmi opatrne. Druhá polovica zatiaľ poriadny kalus. Bol aj riedený stimulátor 1:100 (stimulax III), namáčané 10 hodín. Bol spodný ohrev na cca 25 °C, inak boli v chladnej miestnosti pod 15°C, aby sa zadržalo pučanie očiek. Neviem či taký silný kalus vlastne potrebujem, on ten kalus ľahšie zahníva než samotné korienky. Kokos je jednička. Teraz nahrnkovať a už by to chcelo teplé počasie, aby to mohlo ísť do foliáku. Ale kde nič tu nič.

Přílohy
kokosoro.jpg

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Dej pokoj s teplým počasím. Je teplo až moc a moc brzy. Na vinohradu mám některé odrůdy už narašené na skoro centimetr a to je konec března. Příští týden má znovu mrznout a to máš ještě víc jak měsíc a půl do zmrzlých.

haco
Aktivní člen
Kraj: Trenciansky. SR
Been thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

Radovan píše: 30 bře 2023, 22:10...Polovica už mala korienky, takže som vyťahoval veľmi opatrne...

toto vidim ako hlavny nedostatok zakorenovania v kokose/perlite/podrvenej vlne...
nie je vidiet ci uz su korene alebo nie, ak su prilis velke tak sa pri presadzani polamu, moze to cele zacat hnit a odide cela sadenica.

Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Marek1970 píše: 30 bře 2023, 11:54Andrej, pekne ti to korení, Tento rok sa aj mne darí, možno aj viac ako by som potreboval. Používam dve metódy zakoreňovania a to v rašelinových Jiffy tabletách uložených vo vrstve vlhkého perlitu alebo v agrovate (tzv. Peničkova metóda). Do budúcna asi zostanem už len pri Jiffy tabletách, mám pocit, že rýchlejšie a kvalitnejšie mi korení v nich.

Marku, jsem zvědav jaké bude srovnání obou metod. Já zatím 3 roky zakořeňoval Peničkovou metodou a vždy mám dilema ponechat vatu na kořenech. Zpravidla se snažím ji odstranit (v zemi pak zůstává leta) a potrhám kořínky. Ta rašelina, případně kokosová drť, by mohly být lepší. Dej prosím vědět, jak to nakonec vyjde.

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce
Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Já používám kokos také, koupím ho ve formě kostky, ale na hrubém struhadle jej najemno nastrouhám a pak jej do květináče nasypu a vložím řízek. Pak není problém s tím po zakořenění vyndat bez poškození kořenů, protože je kokos stále sypký a jemný a mezi kousky se drží více vzduchu. Nezaznamenal jsem zatím ani náznak hnití. Stačí pohlídat, aby kokos nebyl přemokřený.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

haco píše: 31 bře 2023, 11:01toto vidim ako hlavny nedostatok zakorenovania v kokose/perlite/podrvenej vlne...
nie je vidiet ci uz su korene alebo nie, ak su prilis velke tak sa pri presadzani polamu, moze to cele zacat hnit a odide cela sadenica.

Hej, sú odrodové rozdiely. Niečo pustí korene skôr, niečo neskôr. Ideálne by bolo zakoreňovať každý odrezok od začiatku vo vlastnom kontajneri sólo, žiadne korienky by sa nepolámali. Ale z priestorových dôvodov to často nie je možné.
Vyzdvihovanie z kokosu nie je až taký problém. Zo 100 odrezkov som odlomil cca 5 korienkov, nič strašné. No keď sa to prešvihne, môže sa to lámať viac.
Skôr vidím hrozbu v inom. Ak sa to prepískne so stimulátorom, naženie to riadny kalus, ktorý ľahšie zahníva než korienky. Takže všetko s mierou.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Bohous píše: 31 bře 2023, 11:24Marku, jsem zvědav jaké bude srovnání obou metod. Já zatím 3 roky zakořeňoval Peničkovou metodou a vždy mám dilema ponechat vatu na kořenech. Zpravidla se snažím ji odstranit (v zemi pak zůstává leta) a potrhám kořínky. Ta rašelina, případně kokosová drť, by mohly být lepší. Dej prosím vědět, jak to nakonec vyjde.

Tohtoročné zakoreňovanie je ešte skoro finálne hodnotiť ale zosumarizujem doterajšie skúsenosti. V dvoch rôznych materiáloch, t.j. v rašelinových Jiffy tabletách (tých väčšich tušim majú 41 mm) a súčasne aj v agrovate (Grodane) tzv. Peničkovou metódou zakoreňujem z dôvodu rozloženia rizika, keby z nejakých dôvodov v daný rok niektorá metóda zlyhala. Princíp je v oboch prípadoch zhruba rovnaký. Priesvitný plastový box naplním do výšky cca 5 cm vlhkým perlitom, keďže sme vo vlákne zakoreňovanie v kokosovej drti, tak úplne rovnako ako vlhký perlit poslúži aj niekoľkocentimetrová vrstva vlhkého kokosového substrátu v plastovom boxe. Odrezky namočím na cca 12 hodín do vodného roztoku Clonexu (robím to od oka ale pomer cca 1:100). Nechám vo vode "napučať" Jiffy tablety alebo nechám nasiaknuť vodou narezané kocky agrovaty a potom ich rozložím v boxe na vrstve perlitu (eventuálne na vrstve kokosovej drti) s medzerami medzi jednotlivými tabletami/kockami agrovaty cca 2 cm. Napichám odrezky do takto pripravených tabliet/kociek agrovaty a dosypem do boxu cca 2 - 3 cm perlitu/kokosovej drti, tak aby boli tablety/kocky agrovaty čiastočne (ale nie úplne) prihrnuté. Celý box dám niekam na skriňu, kde pri izbovej teplote odrezky zakorenia. Odrezky v Jiffy tabletách mi vždy zakorenia cca o týždeň skôr ako tie v agrovate. Opticky majú zakorenené odrezky v Jiffy tabletách zvyčajne silnejšie a hustejšie korienky. Keď odrezky zakorenia presádzam ich postupne do PETiek alebo vyšších kvetináčov so substrátom a to v čase, keď sa z tablety/kocky agrovaty vystrčia prvé korienky a postupne ich umiestňujem do skleníka. Tableta sa na rozdiel od agrovaty pomerne rýchlo rozpadne a to vrátane obalu tablety (korene bez problémov prepichnú obal tablety). Po výsadbe sadeníc von nemám pocit, že by bol nejaký rozdiel v raste sadeníc zakorenených v tabletách alebo agrovate. Subjektívne mám oveľa lepší pocit zo zakoreneného odrezku v rašelinovej tablete než v agrovate, keďže agrovata "obaľuje" rastlinu aj niekoľko rokov po výsadbe. Agrovatu sa nesnažím u mladých sadeničiek z korienkov odstraňovať, lebo v tom nevidím zmysel a zbytočne by som riskoval poškodenie koreňov. Na pár rastlinách, ktoré som v počiatkoch pestovania viniča zasadil plytšie, som po roku, dvoch agrovatu vytrhal okolo zdrevnatených koreňov. Teraz sadím podstatne hlbšie, takže dodatočné odstraňovanie agrovaty je nereálne. Jediná malá vada Jiffy tabliet je, že vlhká rašelina tablety láka smutnice a preto tam kde zakoreňujem v tabletách umiestňujem žlté lepové dosky aby sa smutnice chytali a nepremnožili, lebo inak by teoreticky hrozilo uhynutie malých rastliniek. Žlté lepové dosky dávam aj do PETiek a kvetináčov s presadenými odrezkami, lebo smutnice sú mrchy.

blízko Piešťan,160 mnm
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Takto nejako vyzerá ten môj plastový box s perlitom a poslednými ešte nezakorenenými odrezkami v agrovate. Všetky zakorenené odrezky v Jiffy tabletách sú už viac ako týždeň presadené v PETkach. Za absolútne rovnakých podmienok a u rovnakých odrôd bola úspešnosť v Jiffy 100 %, pričom úspešnosť u agrovaty bude jasná cca do týždňa. Ale aj pri agrovate očakávam, že to bude minimálne 80 % a viac. 
Přílohy
IMG_20230331_195922 (640x480).jpg

blízko Piešťan,160 mnm
Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Já aplikuji Peničkovu metodu stejně, jen místo perlitu dávám keramzit a zespodu přitápím. Úspěšnost je vysoká, ale příští rok zkusím ty tablety, zdá se mi to čistější.

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce
andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Bohous píše: 31 bře 2023, 11:24 Ta rašelina, případně kokosová drť, by mohly být lepší. Dej prosím vědět, jak to nakonec vyjde.

Bohouš, myslím, že keď vyskúšaš kokos, už ostaneš pri tomto materiáli a nebudeš mať potrebu skúšať niečo iné. Tá vzdušnosť je ideálna, navyše v pôde neostáva žiadny bordel. Vlákna sa po krátkom čase samé rozložia a korene tak nemusíš vyslobodzovať zo zbytkov vaty. Zasadíš do zeme aj s celým koreňovým balom tak ako je. 
Na rozdiel od Radovana nedávam odrezky spolu do jednej nádoby, ale každý zvlášť. To sa dá v pohode, ak nevyrábaš desiatky kusov sadeníc. Ale asi drvivá väčšina z nás to robí len pre vlastnú potrebu, prípadne zopár navyše na porozdávanie. 

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Kokos je výborný,zakořeňuju v průhledných kelímkách na pivo,do jednoho kelímku udělám odtokové dírky a dám ho do druhého kelímku bez dírek,nasypu kokosovou drť,trochu přimáčknu a zapíchnu do toho révový řízek tak do poloviny kelímku a poprvé zaliju z vrchu,přebytečnou vodu vyleju a dám to na východní parapet,za 4 týdny jsou vidět kořínky,když se dole na dně začnou stáčet tak přihnojuju hodně naředěným hnojivem na révu,může se i Vínofit,listy za pár dní jsou tmavě zelené a mladý výhonek je krásně silný,přihnojuju aš je substrát trochu vyschlý,to se pozná že zevnitř kelímku není kelímek orosený,dělám to tak třetí rok a žádný úhyn ještě nebyl.

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 8 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

LadaBlatna61 píše: 02 dub 2023, 19:38 Kokos je výborný,zakořeňuju v průhledných kelímkách na pivo,do jednoho kelímku udělám odtokové dírky a dám ho do druhého kelímku bez dírek,nasypu kokosovou drť,trochu přimáčknu a zapíchnu do toho révový řízek tak do poloviny kelímku a poprvé zaliju z vrchu,přebytečnou vodu vyleju a dám to na východní parapet,za 4 týdny jsou vidět kořínky,když se dole na dně začnou stáčet tak přihnojuju hodně naředěným hnojivem na révu,může se i Vínofit,listy za pár dní jsou tmavě zelené a mladý výhonek je krásně silný,přihnojuju aš je substrát trochu vyschlý,to se pozná že zevnitř kelímku není kelímek orosený,dělám to tak třetí rok a žádný úhyn ještě nebyl.

a kedy presadzas do velkych kvetinacov ? dokedy ich mas na okne?

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
LadaBlatna61
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

vader píše: 06 dub 2023, 18:54a kedy presadzas do velkych kvetinacov ? dokedy ich mas na okne?
Nepřesazuju,dávám je rovnou do země,na okně je mám do doby kdy uš venku moc nemrzne,pak je přenesu do skleníku,tam je hnojím na list Vínofitem a po půlce května jdou rovnou do země na zahradu.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

vader píše: 06 dub 2023, 18:54a kedy presadzas do velkych kvetinacov ? dokedy ich mas na okne?
Sadenice za oknom sa už  pýtajú von, išli by už dávnejšie, keby v predpovedi počasia stále nestrašili prízemnými mrazíkmi. Niekoľko najväčších z prvej várky som dnes vysadil priamo na stanovište. Má byť upršaný týždeň, tak som vypustil aj aklimatizáciu na vonkajšie prostredie. Doba od začiatku zakoreňovania do výsadby bola ak dobre rátam okolo 9 týždňov, ale určite stačilo aj menej, sadenice založené v druhej várke majú určite menej ako 6 a takisto majú pekne vyvinuté korienky spolu s nadzemnou časťou. Na fotke je sadenica z nedávno vyšľachtenej ukrajinskej odrody Dyňka, z ktorej som dostal odrezok od Mareka1970. Na túto odrodu sa veľmi teším a Marekovi aj touto cestou ďakujem.
Přílohy
sadenica1.jpg

mafa
Aktivní člen
Kraj: Presovsky
Has thanked: 2 times
Been thanked: 25 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mafa »

Poprad 700 mnm.

51-11-3, Adelina,Adrinalin, Akkord, Akvarel, Alex k-m, Alexander Lukasenko, Alinka, Anna German, Avatar, Avtograf Kalugina, Azov k-m, Barbi, Baronessa (Burdak), Baronessan (Kalugin), Basardi,Batja, Bravissimo k-m, Brjunetka, Cimus k-m, Carlik, Carodejka, Cervona Kalina, Citadel, Cornyj Joker, Danila, Dikij Angel, Dior, Don Juan, Dynka, Eldorado ( Kasic ), Eldorado ( Visnivecky ) , Extrim, Fan-Fan, Fantazer, Fenix, Fres Muskat, Frina, Fudžita, Grom, Iriska k-m, Jakudze, Jamajka, Javelin k-m, Joker, Karolina Kalugina, Karvina, Krasavica Kazacka, Kataleja, Klubnicnyj, Korol Vkusa, Krasa Dnepra, Krasnaja Sapocka, Keasnyj Princ, Krivbas, Kupidon, Kuzmic, Kvartet, Kvint, Leja, Lolita Torez, Lordik, Malva Rossa, Manila, Marka, Medeja, Melon, Mercisor Muskatnyj, Moldavskyj Manikur, Mozajka k-m, Muskat Dona, Muskat Koneva, Muskat Monopolia, Muskatel Bordo, Muza, Nirvana k-m, Padarok Dnepru, Pamjati Smelova, Pasadena, Peljustki Trojandy, Plombir Krasnyj, Premium, Red King, Rizamena, Rozovaja Mečta, Rozovyj Palcik, Slava Ukrajine, Sofina, Sakira, Solncedar, Solncejar, Sikida k-m, Technologicnyj, Tekumze, Terra, Tor, Vasilok,Versilia, Vika Viktoria, Vilija, Visna, Vodnaja Lilija, Vzlot, Zagatka Kalugina, Zoltaja reka, Zoltyj Velikan, Zub Drakona
milosduris
Aktivní člen
Kraj: Trenčín
Has thanked: 4 times
Been thanked: 13 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milosduris »

Na aku teplotu mas nastavenu vyhrievaciu podlozku?

Odpovědět

Zpět na „Zakořeňování řízků“