Darja - raná, bílá, muškátová, semenná, odolnost 3, -23°C

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Has thanked: 6 times
Been thanked: 46 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Darja - raná, bílá, muškátová, semenná, odolnost 3, -23°C

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše: 07 zář 2025, 22:40 Lubo, to bohužel k pěstování patří. U nás obden prší a bohužel i teploty jdou dolů, ty přes den i v noci. Dneska bylo ráno 8 stupňů a přes den se to sotva dostane k 20 stupňům. Spoustě odrůd chybí cukry, a ty bez slunce nebudou. Ale na druhou stranu byla letošní sezona rokem švestek a broskví. Mám zavařeno, je naděláno dost marmelády, dneska jsem zkoušel zamrazit i broskvovou dřeň. Broskvemi jsem obdaroval všechny známé i půlku vesnice. A nezapomněl jsem ani na své doktory, protože v mém věku už je budu čím dál více potřebovat.

Láďa slivky sú tento rok naozaj super, aj broskýň bolo dosť.  Žiaden rok nie je ideálny, vždy sa vydarí niečo iné. Tento rok si ja budem pamätať ako veľmi suchý a okrem júna aj studený, najmä v noci. 
Sa celkom čudujem, že mnohé odrody hrozna sú pekné a aj sladké. 
Napr. cukrová kukurica sa posunula o cca tri týždne.  Pestujem dve odrody a prvá býva na prelome júl/ august , druhá  tak 10 dní po nej. Teraz cez víkend sme dojedli tú neskoršiu. To sa mi nestalo 25 rokov. Pritom vysiata bola skôr, rovnako aj vzišla skôr a pred mrazmi sme ju ochránili.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
andrejZA
Aktivní člen
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

O D. si môžem myslieť všeličo (z pohľadu pestovateľa mám na ňu ťažké srdce), ale keď sa k nej posadím a začnem jesť strapec, väčšinou musím konštatovať, že je jednou z najchutnejších. Je fajn, že prasknuté bobuľky sa nekazia tak rýchlo ako napr. Arni. Pomáha jej v tom pevnejšia konzistencia. Inak môj najstarší syn si každý deň do školy na desiatu odstrihne jeden veľký strapec Darje, myslím, že mu chutí najviac z toho čo pestujem.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Has thanked: 18 times
Been thanked: 8 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Darja sa zacina dat jest,,,po dvoch dnoch dazdov sem tam bobulka praskla ale to je v pohodeto si ani nevsimam,,,tu je torzo signalky ktoru kazdy den ozobavam,,,,chut podobna Senatorovi B.
Z pohladu pestovania ,,bez chorob.
Zatial jediny na ktorom badam trocha mucnatky je sadenica efiopu co ma velmi nepotesilo,,vedla stoajaci Piros bez naznakov.Takze nad tu ospevovanym Efiopom sa vzanasa vtyceny ukazovat do buducna. ☝
Darja1.jpg

• Košice-Okolie, Kotlina , 330 mnm.
Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 8 times
Been thanked: 43 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Dneska si Kubík ustřihl do školy na svačinku poslední střapec Darji. Asi se nepodělil, syčák. Kdyby jí bylo 3x tolik, vůbec bych neměl problém co s ní. 3 keře ale zjevně nestačily.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

....predposledný strapec Darji som poslal na košovku rodičom
20250920 Darja.jpg

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Pekna,,ja som mal dve signalky mam 2 kriky urcite ostanu obidva ,,chutou umna pripominala mi Senator Burdaka ,,muskat nebol vyrazny uplne jemny,,chutila,,velke a najme chrumkave bobule,,neviem ci aj u vas je tvrda bobula

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

vader píše: 20 zář 2025, 19:37 Pekna,,ja som mal dve signalky mam 2 kriky urcite ostanu obidva ,,chutou umna pripominala mi Senator Burdaka ,,muskat nebol vyrazny uplne jemny,,chutila,,velke a najme chrumkave bobule,,neviem ci aj u vas je tvrda bobula

....áno bobula má dužinu pevnekšiu, chrúmavejšiu. Nie tak ako Titanium, to je ako jablko, tomu však chýbajú tak dva týždne slnka. Senator Burdaka u mňa nechrúme, konzistenciu je skôr k Talizmanu.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Ľubo, u Teba bola D. tento rok bezkonkurenčne najlepšia. Moja nedosahovala také kvality. Keď rozmýšľam čím to je, tak sa mi nezdá, žeby preťažením. Napríklad čo do sladkosti bola možno ešte vyššie, ale to pre mňa nie je plus, skôr nemám rád, keď sa mi od cukru lepí huba. Možno nie je pre ňu ideálna poloha pri južnej stene, čo ostatné odrody práveže oceňujú. Jednak múčnatka (potom niektoré bobule popraskali), ale aj tá akumulácia cukrov. Bola by asi vhodnejšia do otvorenej polohy. Ale zas na druhej strane, komu som ju dal z rodiny koštovať, všetkým mimoriadne chutila, to len ja som taký zhýčkaný.

Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

andrejZA píše: 20 zář 2025, 22:16 Ale zas na druhej strane, komu som ju dal z rodiny koštovať, všetkým mimoriadne chutila, to len ja som taký zhýčkaný.

Andreji, zjišťuji, že s tímto problémem se letos taky potýkám. Některé odrůdy se mně zdají ještě takové „nedopečené“, ale z důvodu počasí nebo praskání je musím sklidit. Na druhý den je ochutnám a zjistím, že jsou vlastně už dobré...

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
Warmup
Aktivní člen
Kraj: Středočeský kraj
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warmup »

LadaSvijany píše: 20 zář 2025, 23:04 Andreji, zjišťuji, že s tímto problémem se letos taky potýkám. Některé odrůdy se mně zdají ještě takové „nedopečené“, ale z důvodu počasí nebo praskání je musím sklidit. Na druhý den je ochutnám a zjistím, že jsou vlastně už dobré...

Souhlasím, nedopečené to vystihuje i u mne. Plus pocitově ještě podstatně více pecek v bobulích než v minulých letech. Ve skutečnosti třeba jen o jednu dvě pecky navíc, ale je to změna k horšímu. Augustovský, Vostorg jsou i mne spolehlivé odrůdy a letos nic moc. 

Hostivice (okres Praha - Západ), zahrada a dvoreček u domu plus velmi mírný J svah 370 mnm, silně kamenitá opuková půda s jílem. Postoloprty nový projekt, nové odrůdy, 200 mnm.
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše: 20 zář 2025, 23:04 Andreji, zjišťuji, že s tímto problémem se letos taky potýkám. Některé odrůdy se mně zdají ještě takové „nedopečené“, ale z důvodu počasí nebo praskání je musím sklidit. Na druhý den je ochutnám a zjistím, že jsou vlastně už dobré...

Láďa, myslím si, že sme rozmaznaní...Chalani, keď  boli u mňa, tak skonštatovali, že mám dobrých odrôd na pestovanie asi 5 a ostatné môžem vykopať :lol:
 Niektoré odrody som ani nedal chutnať...teraz keď sa prejdem po záhrade a dám si len jeden druh hrozna, tak som prekvapený, že mi chutí. Jednoducho silný muškát s vysokým cukrom otupí chuťové poháriky, je to ako po vianočnom punči degustovať biele suché vína.
Samozrejme aj ja mám rád sladké hrozno s muškátom. Len ako písal Andrej, musí tam byť aj nejaká kyselinka alebo ho jesť až na koniec.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Je to tak ako vravíš, Ľubo. K nám keď príde taká náročná degustačná komisia, len máločo má šancu zabodovať :) Druhá vec je, že keď ochutnávaš päťdesiatu vzorku, už len ťažko možno hovoriť o objektívnom hodnotení. Si presladený ako vianočná oplátka a vtedy keď okoštuješ bežné, trochu menej sladké hrozno, tak sa ti zdá bez chuti. Ja som si niektoré vzorky čo mi nechali chalani dal o deň neskôr a zdali sa mi oveľa zaujímavejšie než ten prvý deň. Nehovoriac o tom, že keď si odtrhneš hrozno, s ktorým si sa celý rok piplal a prežil všetky rozmary počasia, už len vďaka tomu chutí úplne inak.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Darja je určitě jedna z nejlepších odrůd, jak vzhledově tak i chuťově. Letošní rok je však první, kdy se moc nepovedla. Příčinou jsou nadměrné srážky. Nedala to a u poloviny střapců popraskaly špičky bobulí. Ještě pár zdravých střapců visí, ale zase mají přijít deště, tak mám trochu obavy.
Přílohy
Darja1.jpg

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

LadaSvijany píše: 21 zář 2025, 20:42Darja je určitě jedna z nejlepších odrůd, jak vzhledově tak i chuťově. Letošní rok je však první, kdy se moc nepovedla. Příčinou jsou nadměrné srážky. Nedala to a u poloviny střapců popraskaly špičky bobulí. Ještě pár zdravých střapců visí, ale zase mají přijít deště, tak mám trochu obavy.
U mě Darja byla nejdřív o ničem a až na konci, během pár dní, chytla tu svoji skvělou chuť. Každopádně to ale nebyl její rok. Minulý rok byla lepší.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Aladdin, Artek, Baltimor, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dolgoždannyj, Dyňka, Elbrus, Galahad, Geliodor, Halloween, Chrust, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Rozmus, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše: 21 zář 2025, 20:42Darja je určitě jedna z nejlepších odrůd, jak vzhledově tak i chuťově. Letošní rok je však první, kdy se moc nepovedla. Příčinou jsou nadměrné srážky. Nedala to a u poloviny střapců popraskaly špičky bobulí. Ještě pár zdravých střapců visí, ale zase mají přijít deště, tak mám trochu obavy.
Tento rok bol jeden z najzložitejšich. Uvidíme aké silné budú dažde a aké chladné budú noci budúci víkend.

Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

LadaSvijany píše: 21 zář 2025, 20:42 Darja je určitě jedna z nejlepších odrůd, jak vzhledově tak i chuťově. Letošní rok je však první, kdy se moc nepovedla. Příčinou jsou nadměrné srážky. Nedala to a u poloviny střapců popraskaly špičky bobulí. Ještě pár zdravých střapců visí, ale zase mají přijít deště, tak mám trochu obavy.
Tiez mi takto praskala, ale potom bolo lepsie pocasie a nehnila aj 2 tyzdne - potom sme ju zjedli.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Posledný strapec Darji, bojuje celkom statočne. Cukru má viac ako Helena
20250928_Darja.jpg

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lubo píše: 28 zář 2025, 13:33Posledný strapec Darji, bojuje celkom statočne. Cukru má viac ako Helena20250928_Darja.jpg

Krásná. U mě je dávno snězená. Už byla brutálně přezrálá a bobule se začaly sušit a konzistence šla do háje. Není to odrůda na dlouhé visení na keři.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

V současné době mně dozrává druhá vlna Darji. V posledních několika dnech už tolik neprší, tak ani není popraskaná. Ale chladné počasí se podepsalo na chuti. Do její typické chuti ještě něco málo chybí.

Přílohy
Darja2.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

U mě visí posledních pár střapců Darji. První střapce po bouřkách dost popraskaly. Tyto zatím nepraskají ani nehnijí navzdory pokročilému času i počasí. Ale počasí si vybralo svoji daň, chuť je už dost fádní a bez jakékoliv stopy muškátu.

Přílohy
Darja4.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Darja dnes. Len nech sa moc neponáhľa, budúci týždeň má prísť studený front.
20260414 Darja.jpg

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Lubo píše: 14 dub 2026, 22:25 Darja dnes. Len nech sa moc neponáhľa, budúci týždeň má prísť studený front.20260414 Darja.jpg 

no uz je v takom stadiu ze uz keby prisiel mraz tak to aj tak neda ,,mojai vanka bola mansia a aj tak  je na tabak :),,,

Odpovědět

Zpět na „Semenné“